Pirkanmaalla järvien vedenpinnat ovat normaalilla tasolla
Pirkanmaalla sekä säännösteltyjen että luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat hyvin keskimääräisellä tasolla ajankohtaan nähden. Säännöstelykatsauksen perusteella säännöstelyn hoito keskeisillä säännösteltävillä järvillä on onnistunut hyvin parin viime vuoden aikana.

Järvien vedenpinnat ovat olleet maakunnan itäosissa ajankohtaan nähden keskimääräisellä tasolla tai hieman keskimääräistä korkeammalla. Maakunnan pohjoisosissa järvien vedenpinnat ovat edelleen noin 10 cm keskimääräistä matalammalla korkeudella.
− Säännöstelemättömillä järvillä vedenkorkeudet laskivat keväällä todella kovalla vauhdilla. Kesällä luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet olivat selvästi keskimääräistä matalammalla. Erityisesti itäisellä Pirkanmaalla syyskuun alkupuolen erittäin kovat rankkasateet nostivat vedenkorkeuksia selvästi. Längelmäveden vedenkorkeuskin nousi keskimääräiselle korkeudelle parissa päivässä, toteaa vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Taulukossa on esitetty Pirkanmaan säännösteltyjen (s) ja luonnontilaisten (lt) järvien havaittuja vedenkorkeuksia 30.10.2024. Säännösteltyjen järvien yhteydessä esitetään säännöstelyä hoitava toimija. Vedenkorkeuden yhteydessä on esitetty suluissa vedenkorkeuden erotus (m) vuosien 1970–2020 keskimääräiseen arvoon kyseisenä päivänä. Arvot on esitetty N2000-korkeusjärjestelmässä.

Säännöstelysuosituksilla parannetaan sopeutumista muuttuvaan ilmastoon
Vuosien 2023−2024 säännöstelykatsauksen mukaan säännöstely on onnistunut suositusten mukaisesti Pirkanmaan keskeisillä säännösteltävillä järvillä. Säännöstely onnistui kaikilta osin paremmin kuin aikaisempina vuosina.
− Säännöstelysuositusten avulla olemme päässeet tilanteeseen, jossa kesäajan vedenkorkeudet pysyvät suositellulla tasolla, jolloin myös vesien virkistyskäytölle on paremmat edellytykset. Myös säännöstellyn veden alapuolisten vesistöjen vesiolosuhteet ovat pysyneet hyvänä, kertoo vesitalousasiantuntija Nina Parviola Pirkanmaan ELY-keskukselta.
Pirkanmaan keskeisten säännösteltävien järvien säännöstelysuosituksia seurataan säännöstelykatsauksella. Keskeisille säännösteltäville järville, joita ovat Näsijärvi, Vanajavesi, Pyhäjärvi, Kulovesi, Rautavesi ja Kyrösjärvi, on laadittu säännöstelysuositukset, joiden tarkoituksena on vähentää säännöstelystä aiheutuvia haittoja ja parantaa sopeutumista muuttuvaan ilmastoon. Suosituksissa on pyritty ottamaan huomioon eri tavoitteet ja löytämään kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Katsauksessa käydään läpi kaikki suositukset ja arvioidaan, kuinka ne ovat toteutuneet.
Ilmastonmuutokseen varautumiseksi Näsijärven ja Kyrösjärven säännöstelyn muutosluvat saatiin lupaviranomaiselta viimeisen vuoden aikana. Lupien muutokset mahdollistavat joustavan säännöstelyn esimerkiksi vähälumisena talviaikana, jolloin vedenkorkeutta ei tarvitse laskea, jos odotettavissa ei ole lumien sulamisvesiä.
Vuosien 2018−2024 katsaukset ovat saatavilla verkkopalvelussa: Kokemäenjoen vesistöalueen säännöstely (vesi.fi)
Mitä on vesistöjen säännöstely?
Vesistön säännöstelyssä vesistön vedenkorkeuksia ja virtaamia säädellään patojen, vesivoimalaitosten tai muiden rakenteiden avulla. Säännöstely voi palvella vesivoiman tuotantoa tai tulvien ehkäisyä tai sillä voidaan edistää vesiliikennettä, vedenhankintaa, vesistön virkistyskäyttöä, kalanviljelyä, maankuivatusta tai vesiensuojelua. Vesistön säännöstelyyn tarvitaan vesilain mukainen lupa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä, p. 0295 036 164
vesitalousasiantuntija Nina Parviola, p. 0295 036 339
Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Katso Pirkanmaan kesän 2025 tietyöt Tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta2.4.2025 08:37:13 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2025. Suunnitelmassa esitetään vuoden 2025 tienpitotoimenpiteet. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan toiminnan taustoista, rahoituksesta ja siihen on kerätty linkkejä tarkempiin tietoihin ja tausta-aineistoihin.
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Siltatyöt Pirkanmaalla vuonna 202526.3.2025 15:29:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus peruskorjaa tai uusii 14 siltaa. Siltoja korjaamalla parannetaan liikenteen sujuvuutta ja huolehditaan elinkeinoelämälle sekä huoltovarmuudelle tärkeistä kuljetusreiteistä.
Pirkanmaan ELY-keskus: Nokian synteettisen metaanin tuotantolaitoksen suunnittelussa huomioitava hankkeen erityispiirteet ja riskit26.3.2025 13:26:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nokialle suunnitellun e-metaanin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava erityisesti vedyn, metaanin sekä hiilidioksidin käsittely-, varastointi- ja kuljetusriskit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme