Helsinki torjuu lähisuhdeväkivaltaa – kampanja lisää tietoisuutta, näin haet apua
Väestötutkimuksen mukaan 16–74-vuotiaista suomalaisista 44 % on kokenut parisuhdeväkivaltaa ja 65 % lapsuusajan lähisuhdeväkivaltaa. Naisista 48 % ja miehistä 39 % oli kokenut parisuhdeväkivaltaa. THL:n Kouluterveyskyselystä vuodelta 2023 käy ilmi, että noin yksi viidestä neljäs- ja viidesluokkalaisesta helsinkiläisestä pojasta on kokenut fyysistä väkivaltaa edellisen vuoden aikana. Lähes puolet helsinkiläisistä kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on kokenut henkistä väkivaltaa heistä huolta pitävien aikuisten taholta.
Pieni osa väkivallasta päätyy rikostilastoihin ja vain osa hakee apua väkivaltaan. Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastoista käy ilmi, että Helsingissä viranomaisten tietoon tulleita yli 18-vuotiaita pari- ja lähisuhdeväkivallan uhreja on tilastoitu 1214 vuonna 2023. Miehiä tilastoitiin 9 % enemmän ja naisia 3 % vähemmän kuin edellisvuonna. Uhreista naisia oli 70 % ja miehiä 30 %. 0–17-vuotiaita uhreja tilastoitiin 334. Tämä oli 28 % enemmän kuin edellisvuonna. Tyttöjä ja poikia tilastoitiin saman verran. Vuonna 2023 Helsingin turvakodeissa autettiin 1511 asiakasta.

Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat tai ovat olleet läheisessä suhteessa. Väkivalta voi kohdistua nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen tai muuhun läheiseen henkilöön. Se voi ilmetä fyysisenä, henkisenä, seksuaalisena tai taloudellisena väkivaltana. Lähisuhdeväkivallan seuraukset sekä altistuminen sille ovat pitkäkestoisia ja vakavia.
Helsingin kaupunki on kehittänyt lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyvän toimintaohjelman yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Toimenpiteiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lähisuhdeväkivallasta sekä parantaa ammattilaisten kykyä tunnistaa väkivaltaa ja auttaa sen osapuolia. Kuluneena vuonna on käynnistetty muun muassa lähisuhdeväkivaltatyön avainhenkilöverkosto.
– Koulutamme kaupungin, hyvinvointialueen ja järjestöjen eri toimijoita. Tavoitteenamme on varmistaa, että ammattilaisilla on valmius käsitellä lähisuhdeväkivaltaa ja että yhä useampi saisi tarvittavaa apua. Koulutusmallia pilotoidaan eri hyvinvointialueilla. Hanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, kertoo Helsingin kaupungin lähisuhdeväkivaltakoordinaattori Ilona Fagerström.
Tunnista väkivallan eri muodot
Helsinki käynnistää marraskuussa kampanjan, jonka tavoitteena on auttaa sekä väkivallan kokijoita että tekijöitä tunnistamaan lähisuhdeväkivallan eri muodot, lisätä ymmärrystä jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään sekä tiedottaa apumahdollisuuksista.
"Kotona tehty ei aina ole rakkaudella tehty" -kampanjassa käytetään luovia ratkaisuja, jotka tuovat esiin lähisuhdeväkivallan eri muodot ajatuksia herättävällä tavalla. Kampanja pyrkii auttamaan ihmisiä ymmärtämään, että väkivalta voi ilmetä myös ilman mustelmia.
“Kotona tehty” viittaa yleensä rakkaudella tehtyihin, positiivisiin asioihin. Kampanjassa tuodaan esille ihmisen kädenjälki. Kuvissa halutaan tuoda näkyväksi, että kotona tehdään rakkauden lisäksi myös väkivaltaisia ja satuttavia asioita.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanjan tuottaa Helsingin kaupunki tiiviissä yhteistyössä alan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Kampanja on esillä muun muassa digitaalisissa ulkomainospinnoissa ja sosiaalisessa mediassa. "Kotona tehty ei ole aina rakkaudella tehty" -kampanja alkaa 4.11.2024.
Apua lähisuhdeväkivaltaan sekä uhreille että tekijöille löytyy Hel.fi-sivustolta.
Yhteyshenkilöt
Ilona Fagerström
Projektipäällikkö, lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinointi, kaupunginkanslia, strategiaosasto
Riina Ståhlberg
Opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö, lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Early childhood education participation rate increases in Helsinki12.5.2025 14:05:00 EEST | Tiedote
More and more children aged 1–6 living in Helsinki receive early childhood education at daycare centres.
Andelen barn inom småbarnspedagogiken steg i Helsingfors – "Ett resultat av många aktiva åtgärder"12.5.2025 14:05:00 EEST | Pressmeddelande
Allt fler barn i åldern 1–6 år i Helsingfors får småbarnspedagogik på daghem.
Varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus nousi Helsingissä – ”Monen aktiivisen toimenpiteen tulos”12.5.2025 14:05:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi helsinkiläinen 1–6-vuotias lapsi saa varhaiskasvatusta päiväkodissa.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 13.5.20259.5.2025 10:45:56 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 13. toukokuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa vuoden 2025 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste. Tilahankkeista esityslistalla ovat seuraavat tilat: lausunto osoitteessa Isokaari 19 sijaitsevan Lauttasaaren yhteiskoulun osittaisen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta ja lainamäärän muutoksesta lausunto Jätkäsaaressa osoitteessa Hampurinkuja 4 sijaitsevan Jätkäsaaren uinti- ja liikuntakeskuksen hankesuunnitelmasta lausunto Malminkartanossa sijaitsevan leikkipuistorakennus Piian perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Piianpolku 7 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 29.4.202529.4.2025 18:11:01 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 29. huhtikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme