Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.

Helsingin yliopistollinen sairaala HUSin tilat ovat täynnä kuvataidetta: maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta ja grafiikkaa. Teoksia on sijoitettu sisääntuloauloihin, odotushuoneisiin, osastojen käytäviin ja potilashuoneisiin. Taiteen myönteisistä terveys- ja hyvinvointivaikutuksista on kertynyt varsin runsasta ja vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Sairaalassa teokset muistuttavat siitä, että kukaan ei ole yksin, ja myös joku muu on kokenut saman.
Tämä kirja esittelee HUSin laajaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 5 700 teosta. Kirjassa on mukana teoksia sekä vanhemman polven taiteilijoilta että nuorilta taiteilijoilta, muun muassa Juhana Blomstedtilta, Outi Heiskaselta, Kaisu Koivistolta, Essi Kuokkaselta, Tiitus Petäjäniemeltä, Pentti Sammallahdelta, Mari Sunnalta, Suvi Sysiltä, Marjatta Tapiolalta, Anna Tuorilta, Miina Äkkijyrkältä ja Viggo Wallensköldiltä. Se kertoo laajan kokoelman sisällöstä ja vaiheista samalla kun se valottaa tutkimusten viestiä taiteen myönteisistä vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Kyseessä on myös puheenvuoro taiteen merkityksestä niissä olosuhteissa, joissa ihmisen terveys vaatii hoitoa ja huolenpitoa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taidetoimikunta perustettiin vuonna 2012, ja siitä pitäen se on hankkinut yli 3 000 taideteosta. HUS on myös vastaanottanut merkittäviä taidelahjoituksia.
Kirja julkaistaan Helsingin Taidehallissa järjestettävän kokoelmanäyttelyn yhteydessä. Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Markku Valkonen, joka on myös yksi teoksen kirjoittajista.
Taide pidentää ikää – Reseptejä HUSin kokoelmista
Kirjoittajat: Kirsti Bergström, Markku Valkonen, Seppo Seitsalo, Ilkka Taipale
Kieli: suomi + tiivistelmät ruotsiksi ja englanniksi
310 sivua
Parvs ja HUS, 2024
Kirjaan liittyvä Taide pidentää ikää -näyttely on avoinna Helsingin Taidehallisssa (Nervanderinkatu 3) 16.11.2024–5.1.2025. Pressitilaisuus lehdistölle järjestetään Taidehallissa perjantaina 15.11.2024 klo 10.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat

















Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme