Kaupunkipyörien käyttöajan pidentäminen koettiin merkittävänä parannuksena palveluun
Kysyimme lokakuussa kaupunkipyörien käyttäjiltä mielipiteitä kuluneesta kaudesta 2024. Helsingin ja Espoon asiakaskyselyyn vastasi 5 260 kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröitynyttä asiakasta. Vantaan kyselyyn vastasi puolestaan 738 asiakasta.

Kaupunkipyöräkaudella 2024 käyttöaikaa pidennettiin Vantaalla tunnista 2 tuntiin ja Helsingissä ja Espoossa 30 minuutista 60 minuuttiin. Käyttöajan pidentäminen nousi asiakaskyselyiden tuloksissa esiin erittäin positiivisena asiana. Pidemmän käyttöajan koettiin muun muassa riittävän paremmin erilaisiin matkoihin ja tuovan joustoa liikkumiseen. Tunnin ja 2 tunnin ajoajat koettiin pääasiassa merkittävänä parannuksena palveluun.
Helsingissä ja Espoossa oltiin tyytyväisimpiä käyttömaksuihin
Espoon ja Helsingin kaupunkipyörien käyttäjät olivat hieman tyytyväisempiä palveluun edelliseen vuoteen verrattuna yleisarvosanan ollessa 3,8 (asteikolla 1-5). Tyytyväisimpiä oltiin käyttömaksujen selkeyteen ja kohtuullisuuteen (4,5). Myös käyttöoikeuden ostamiseen ja käyttäjäksi rekisteröitymiseen oltiin tyytyväisiä (4,2) ja ohjeistukset koettiin selkeinä (4,1,).
Pyörien palautukselle sekä saatavuudelle annettiin kyselyssä heikoimmat arvosanat. Edelliseen vuoteen verrattuna näihin oltiin kuitenkin hiukan tyytyväisempiä, mikä voi selittyä osaltaan sillä, että palautukseen on kiinnitetty erityistä huomiota tarkastamalla aktiivisemmin lukkojen toimintaa ja osia on vaihdettu tarvittaessa. Myös pyörien kunto ja palautus täydelle asemalle lukeutuivat heikoimpia arvosanoja saaneiden joukkoon. Näihin tyytyväisyys oli puolestaan hieman laskenut edelliseen vuoteen verrattuna.
Kaupunkipyörien käyttö lisääntyi hieman viime vuoteen verrattuna. Matkoja tehtiin Helsingissä ja Espoossa yhteensä noin 2,5 miljoonaa. Kaupunkipyöriä käytettiin eniten vapaa-ajan matkoihin sekä asiointi- ja työmatkoihin. Pyöriä käytettiin viime vuoteen verrattuna selkeästi enemmän myös kuntoiluun ja hyötyliikuntaan.
Asiakaskyselyissä oli lisäksi mahdollisuus kertoa toiveita uuteen kaupunkipyöräpalveluun liittyen, joka on tulossa käyttöön keväällä 2026. Helsingin ja Espoon vastauksissa nousi esiin erityisesti toiveet käyttömaksujen pitämisestä nykyisellään, pyörien paremmasta saatavuudesta ja nykyistä pidemmästä käyttökaudesta. Myös mm. sähköpyörät ja parempi tieto pyörien saatavuudesta kiinnostivat vastaajia.
Vantaalla oltiin kaupunkipyöriin selvästi tyytyväisempiä edelliseen vuoteen verrattuna
Vantaa tarjosi maksuttoman kaupunkipyöräkauden 50-vuotisjuhliensa kunniaksi. Tämä kannusti monia kokeilemaan kaupunkipyöriä ensimmäistä kertaa ja lisäsi kaupunkipyöräilyä merkittävästi.
Vantaan kaupunkipyörien käyttäjät olivat huomattavasti tyytyväisempiä palveluun edellisiin vuosiin verrattuna. Palvelulle annettiin yleisarvosanaksi 3,2 (asteikolla 1-5), mikä on parannus edelliseen vuoteen verrattuna luvun ollessa 3. Tyytyväisimpiä Vantaan kaupunkipyöräilijät olivat asemien kuntoon (3,8), asiakaspalveluun (3,7), telinepaikkojen riittävyyteen (3,7), rekisteröitymiseen käyttäjäksi sovelluksella (3,7) sekä asemien sijaintiin (3,6).
Heikoimpia arvosanoja annettiin pyörien käyttöönotolle ja palautukselle niin Vantaan kaupunkipyörät -sovelluksella kuin HSL-kortilla. Arvosanat kuitenkin parantuivat huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna näillä osa-alueilla.
Kaupunkipyöriä käytettiin Vantaalla eniten vapaa-ajan matkoihin sekä asiointi- ja työmatkoihin. Suurin osa vastaajista yhdisti kaupunkipyörällä tehdyn matkan joukkoliikenteeseen vähintään silloin tällöin.
Myös Vantaan asiakaskyselyyn vastanneet kertoivat toiveita uuteen kaupunkipyöräpalveluun liittyen. Eniten toivottiin mahdollisuutta käyttää palvelua sovelluksella, yhteensopivuutta muiden kuntien kaupunkipyörien kanssa sekä tiheämpää asemaverkostoa. Lisäksi toivottiin parannuksia pyörien ominaisuuksiin, kuten pyörien käyttöönottoon ja palautukseen.
Kaupunkipyörät palaavat katukuvaan taas ensi vuonna
Kaupunkipyöräkausi päättyi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla torstaina 31.10. Pyöriä huolletaan talven aikana ensi vuotta varten. Seuraava kaupunkipyöräkausi alkaa jälleen 1.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
HSL Viestintä
Puh:040 163 2818viestinta@hsl.fiHelsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
HSL:n selvitys: Jopa joka toinen voisi tehdä enemmän lähitöitä, jos työmatkaa tuettaisiin – etenkin nuorille hybridityö tärkeää2.5.2025 10:00:02 EEST | Tiedote
Monella työpaikalla keskustellaan nyt työnteon paikoista ja hybridityön sujuvoittamisesta. HSL:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan työmatkaetu voisi ratkaista yhden hybridityön kipukohdista. Kyselyn mukaan jopa yli puolet HSL-alueella asuvista työssäkäyvistä voisi olla valmis tulemaan useammin toimistolle, jos työmatkakuluja tuettaisiin. Nuorista lähes 90 prosenttia arvostaa työmatkan tukemista.
HSL:n tavoitteena on avata HSL-kortin nettilataus 14.5. – samassa yhteydessä muitakin muutoksia lippujen ostamiseen16.4.2025 13:10:00 EEST | Tiedote
HSL-lippukaupan on tarkoitus avautua 14.5., minkä jälkeen HSL-korttia voi jälleen ladata netissä. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan HSL alkaa siirtää palveluitaan uuteen taustajärjestelmään maanantaina 12.5., jolloin myös osa lippuautomaateista suljetaan ja yhteiskäyttöisten eli haltijakohtaisten HSL-korttien käyttö päättyy. Aikataulun toteutuminen edellyttää, että järjestelmien testaukset saadaan tehtyä onnistuneesti. Muutokset eivät koske HSL-sovelluksen käyttäjiä.
HSL:n Kun tulin näkyväksi -podcast avaa uusia reittejä oman jutun löytämiseen11.4.2025 13:51:22 EEST | Tiedote
Millaisen matkan ihminen kulkee tullakseen omaksi itsekseen? Vaatiiko oman identiteetin löytäminen vuosia, kilometrejä ja erilaisia ratikka- ja bussireittejä – vai tuleeko ihminen näkyväksi vain kohtaamisten ja muiden hyväksynnän myötä?
HSL:n hallituksen päätöksiä 8.4.20258.4.2025 14:28:56 EEST | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 8. huhtikuuta 2025 ja päätti seuraavista asioista.
HSL tavoittelee Helsingin seudulle laadukkaampaa ja yhtenäisempää raideliikennettä8.4.2025 12:43:10 EEST | Tiedote
HSL:n nykyiset raideliikenteen sopimukset umpeutuvat 2030-luvulla. Tulevaisuuden raideliikenne on HSL-alueella järjestettävä EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti, kuten muukin joukkoliikenne –julkiset hankinnat on lähtökohtaisesti kilpailutettava. Toimiva raideliikenteen markkina koko Suomessa on siksi elinehto myös HSL:n raideliikenteen toimivuudelle. HSL pyrkii nyt varmistamaan, että lähijuna- ja kaupunkiraideliikenne seudun asukkaille voidaan järjestää myös tulevaisuudessa mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme