Kustannusosakeyhtiö Siltala

Helmi Kekkosen Liv! on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2024

Jaa

Helmi Kekkosen romaani on vavahduttava ja hienovarainen kertomus seksuaalisesta väkivallasta ja perhesuhteista.

Helmi Kekkosen kuva: Janne Räsänen. Kannen ulkoasu: Elina Warsta
Helmi Kekkosen kuva: Janne Räsänen. Kannen ulkoasu: Elina Warsta

Näin Finlandia-palkintoraati perustelee Liv!in ehdokkuutta:

”Teos on tarkasti sommiteltu ja rajattu sekä taitavasti kontrasteista rakentuva puheenvuoro tärkeästä aiheesta, seksuaalisesta väkivallasta ja sen vaikutuksista kaikkiin vaikutuspiirissä oleviin. Se osallistaa lukijan tarkastelemaan kulttuuriimme sisäänkirjoitettuja sukupuolittuneita rajoja yhtä lailla kuin omaa positiotaan suhteessa niihin.”

Parikymppinen Liv viettää perheensä kesäpaikassa viimeistä lomaviikkoaan, hän on raukea ja tylsistynyt. Eräänä aamuna Liv nousee varhain ja lähtee ulos, kallioille meren ääreen. Hän on juuri nukahtamaisillaan, kun hänen viereensä yhtäkkiä istuu vieras mies, vähän liian tuttavallisesti, vähän liian lähelle.

Liv! kulkee päähenkilönsä mukana piinaavasti kohti tapahtumaa, joka alkaa tuntua lukijasta vääjäämättömältä, vaikka sen ei pitäisi. Tuo tapahtuma halkaisee Livin ja hänen läheistensä elämän aikaan ennen ja jälkeen.

Saarella olevat naiset ajautuvat törmäyskurssille siitä huolimatta, että jokainen haluaa Livin parasta. Kysymykset seksuaalisen väkivallan määrittelystä ja uhrin oikeuksista ja velvollisuuksista pakottavat niin äidin kuin tyttäret katsomaan peiliin: Mitä sinä itse tässä tilanteessa tekisit?

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Tänä vuonna palkinto jaetaan 27.11.

Helmi Kekkonen on helsinkiläinen vuonna 1982 syntynyt kirjailija. Hän on aikaisemmin julkaissut kuusi teosta, muun muassa Runeberg- ehdokkaaksi nousseen romaanin Vieraat (2016), omakohtaisen teoksen Olipa kerran äiti (2019) ja viimeisimmäksi romaanin Tämän naisen elämä (2021). Kekkonen on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa, ja valmistunut sieltä filosofian maisteriksi. Kirjailijantyön ohella hän työskentelee vapaana toimittajana, kirjoittaa Sivulauseita-blogia ja opettaa luovaa kirjoittamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kannen ulkoasu: Elina Warsta, kannen kuva: Kasper Tammela
Kannen ulkoasu: Elina Warsta, kannen kuva: Kasper Tammela
Lataa
Helmi Kekkonen. Kuva: Janne Räsänen
Helmi Kekkonen. Kuva: Janne Räsänen
Lataa
Helmi Kekkonen. Kuva: Pihla Viitala
Helmi Kekkonen. Kuva: Pihla Viitala
Lataa

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Uhma ja intohimo – Satu Hassin muistelmia27.3.2025 11:43:40 EET | Tiedote

Satu Hassin muistelmateos Uhma ja intohimo kattaa 40 vuotta historiaa ja elämää. Pitkäaikainen kansanedustaja, entinen ympäristöministeri ja Euroopan parlamentin jäsen on seurannut näköalapaikalta vihreän liikkeen ja puolueen kehitystä sekä hallitusneuvottelujen ja kansainvälisten ilmastoneuvottelujen draamaa. Rinnan politiikan pyörteiden kanssa muistelmissa kulkee yksityiselämä, sen ilot ja surut. *** Kirjan julkistamistilaisuus on Rosebud-kirjakaupassa Kaisaniemessä Helsingissä keskiviikkona 2.4. kello 15 alkaen. Tervetuloa!

Aleksi Huplin Älyä lääkkeistä ja päihteistä? on Vuoden tiedekirja –Teos puolustaa ihmisystävällistä päihdepolitiikkaa19.3.2025 15:30:00 EET | Tiedote

Vuoden tiedekirja -palkinnon saa Aleksi Huplin teos Älyä lääkkeistä ja päihteistä? Tajusteiden hyötykäyttö. Teoksen kustantaja on Siltala. Palkinto nostaa esille ansiokasta kotimaista kirjallisuutta, jonka taustalla on tieteen kriteerit täyttävä tutkimustyö. Palkinto muistuttaa luotettavan omakielisen tiedon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa.

Kolme saarta. Isä, äiti ja minä. – Sophia Janssonin huima omaelämäkerta ilmestyy syksyllä10.3.2025 10:14:35 EET | Tiedote

"Yksikään ihminen ei ole saari, mutta kolme ihmistä voi vaieta asiat kuoliaaksi." Sophia Janssonin omaelämäkerrassa on kolme saarta: Tonga, jonne Janssonin sisarukset Tove ja Lars olisivat halunneet 1940-luvulla muuttaa, Ibiza, jossa Sophia asui varhaislapsuudessaan, sekä Pellingin saari, jossa Janssonit ovat viettäneet aikaa sukupolvien ajan. Sophian isä Larsin ja äiti Nitan suhde ei perustunut intohimoiseen rakkauteen, mutta he jakoivat elämän tärkeimmän asian: lapsen. Nita kuoli varhain. Isä ja tytär joutuivat pärjäämään ilman häntä. Isä edusti turvallisuutta ja huolenpitoa, mutta myös läpitunkematonta hiljaisuutta. Mitä äidille tapahtui? Ja oliko isä-Lars se pyhimys, jollaisena Sophia häntä aina piti? Koko Janssonin perhe tulee lukijalle tutuksi: isoisä Victor kärsii masennuksesta ja "saksalaisvillityksestä”, hänen vaimonsa Ham piirtää ja pärjää. Tove ja Lasse-veli lähtevät kotoa itsenäistymään. Yllätyksiä ja dramaattisiakaan käänteitä ei perheen tarinasta puutu. Kolme saarta. Isä,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye