Korkeasaaren karhut ovat talviunilla
Korkeasaaren karhut ovat aloittaneet talviunensa. 23- ja 18-vuotiaat karhut väsähtivät marraskuun ensimmäisellä viikolla talvipesiinsä, eikä ruoka tai ulkoilu enää kiinnostanut. Tänä talvena eläintenhoitajat voivat ensi kertaa seurata karhujen talviunta kameran välityksellä.

Lokakuun lopulla uneliaat karhut kävivät jaloittelemassa ulkona päivittäin ja rouskuttivat niille tuotuja välipaloja, kuten omenoita, porkkanoita ja puuroa. Ensimmäisten lumihiutaleiden laskeutuessa taivaalta marraskuun alussa Karhulinnan asukkaat viettivät jo suurimman osan päivästään talvipesissään.
”Täksi talveksi yhteen karhujen talvipesään on asennettu kamera, josta voimme tarkistaa tilanteen häiritsemättä karhuja. Molemmat karhut nukkuvat sikeästi, sillä ne eivät ole liikkuneet pariin päivään”, kertoo eläintenhoitaja Susan Nuurtila.
Talviunen aikana karhut voivat vaihtaa asentoa ja nukkumapaikkaa. Kamerasta on jo päästy todistamaan, kun karhut hakevat mieluisinta nukkuma-asentoa. Karhuista vanhempi tykkää makoilla vatsallaan tassut eri suuntiin osoittaen, mutta pesässä on köllötelty myös selällään etu- ja takatassut yhdessä. Karhuilla on pesiensä pehmikkeenä puukuiviketta, havuja ja jäkälää.
Karhut ovat kerryttäneet rasvakerrosta koko syksyn ja eläintenhoitajat ovat seuranneet painon kertymistä säännöllisillä punnituksilla. Kumpikin karhuista oli saavuttanut lokakuun loppuun mennessä noin 225 kilon painon. Talviunilla karhu säästää energiaa; ruumiin lämpötila laskee vain muutaman asteen mutta aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi. Silti karhu laihtuu talven aikana kymmeniä kiloja.
Karhun kokoisen eläimen on haastavaa löytää riittävästi ravintoa lumisesta luonnosta, joten pohjoisimmilla elinalueillaan laji pärjää nukkumalla talven yli. Pohjoisimmassa Suomessa talviunet kestävät helposti puolikin vuotta. Korkeasaaressa karhut heräilevät talviuniltaan tavallisesti helmikuussa. Viime talvi oli poikkeuksellinen – karhut vetäytyivät talvipesiinsä jo lokakuun lopulla, mutta heräilivät jo jouluksi.
Yhteyshenkilöt
Ulla TuomainenKuraattoriKorkeasaaren eläintarha
Eläintenhoidon ja suojelun toiminto
Mari LehmonenViestinnän asiantuntijaKorkeasaaren eläintarha
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat




Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Uudet eläinelämykset Korkeasaaressa – voita tapaaminen amurintiikerin kanssa!13.6.2025 12:09:34 EEST | Tiedote
Korkeasaaressa on tänä kesänä mahdollisuus kohdata eläintarhan suosikkieläimet lähietäisyydeltä. Uusissa eläinelämyksissä tutustutaan amurintiikereihin, valkopääsakeihin, kameleihin ja pikkumangusteihin eläintenhoitajan kanssa. Eläinelämys on ikimuistoinen lahja eläinten ystävälle ja tukee uhanalaisten lajien suojelua luonnossa. Ensimmäiselle tiikerielämykselle arvotaan onnellinen voittaja tulevana maanantaina.
Korkeasaari ja HelsinkiMissio vahvistavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään11.6.2025 11:23:08 EEST | Tiedote
Korkeasaaren eläintarha ja HelsinkiMissio laajentavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään. Vuonna 2024 Korkeasaaresta tuli HelsinkiMission kulttuurikaverikohde, nyt eläintarhaan pääsee vierailulle maksutta kulttuurikavereiden lisäksi myös perhekavereiden, seniorikavereiden ja nuorten kavereiden seurassa.
Korkeasaaren nuori partakorppikotka lähti luontoon Ranskaan9.6.2025 12:25:49 EEST | Tiedote
Nuori partakorppikotka on siirretty Korkeasaaresta lajinsa elinalueille Ranskaan. Tämä on jo neljäs perättäinen vuosi, kun Korkeasaaressa kuoriutunut partakorppikotka lähtee luontoon osana lajin suojeluhanketta. Luontoonpalautuksella vahvistetaan Euroopassa vaarantuneen lajin populaatiota.
Korkeasaaressa opitaan tänä kesänä ihmeellisistä ötököistä5.6.2025 09:25:44 EEST | Tiedote
Ötökät kasvavat kokoaan suurempaan rooliin tänä kesänä Korkeasaaressa. Suurenmoiset ötökät -näyttely esittelee eläinkunnan pieniä otuksia jättimäisessä mittakaavassa. Eläintarhan tropiikissa pääsee tutustumaan uusiin hyönteislajeihin. Elokuun loppuun asti jatkuvassa kesäohjelmassa on tuttuun tapaan myös eläinten ruokintoja ja opastuksia.
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta mereen palautetuille harmaahylkeille laitettiin ensimmäistä kertaa räpylämerkit30.5.2025 10:06:35 EEST | Tiedote
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta palautettiin tänäkin keväänä merelle hoidossa olleita harmaahylkeen kuutteja. Kuutit saivat ensimmäistä kertaa räpylämerkit, joiden toivotaan tulevaisuudessa tuovan tietoa niiden elämästä. Villieläinsairaala on Suomen ainoa eläinhoitola, jossa kuntoutetaan hylkeenpoikasia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme