Lokakuu 2024 oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan vuosi 2024 on hyvin todennäköisesti mittaushistorian lämpimin. Vuoden 2024 keskilämpötila ylittää todennäköisesti myös 1,5 asteen rajan.
Lokakuu 2024 oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin lokakuu mittaushistorian aikana. Lokakuun keskilämpötila oli 15,25 °C, mikä on 0,80 °C korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskiarvolämpötila lokakuussa. Vain vuoden 2023 lokakuu on ollut lämpimämpi.
Lokakuussa maapallon keskilämpötila oli 1,65 °C korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900. Lokakuu oli siten 16 viime kuukauden aikana 15. kuukausi, jona maapallon keskilämpötila on ylittänyt 1,5 asteen rajan.
Kuluvan vuoden lämpötila tammikuusta lokakuuhun on maailmanlaajuisesti 0,71 °C korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvolämpötila. Näin lämmintä ei ole ollut koskaan aiemmin samalla ajanjaksolla; tänä vuonna kyseinen ajanjakso on ollut 0,16 °C lämpimämpi kuin viime vuoden vastaava.
Tietojen valossa on käytännössä varmaa, että vuodesta 2024 tulee mittaushistorian lämpimin vuosi. Koska vuoden 2023 lämpötilapoikkeama oli 1,48 °C esiteollisesta tasosta, on käytännössä varmaa, että vuoden 2024 vuosittainen keskilämpötila ylittää 1,5 asteella esiteollisen tason. Todennäköisesti lämpötilapoikkeama on yli 1,55 °C. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun yksittäisen kalenterivuoden keskilämpötila ylittää 1,5 asteen rajan.
"Vaikka yksittäisen kalenterivuoden keskilämpötila ylittäisi 1,5 astetta, se ei vielä romuta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta. Sopimuksen tavoitteiden kannalta ratkaisevaa on pidemmän aikavälin lämpötilan nousu, eivät yksittäisen vuoden lämpötilat", sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen.
Lokakuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoin harvinaisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen. Lokakuu oli koko maassa 1–2,5 astetta vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoja lämpimämpi.
Monilla Suomenlahdella sijaitsevilla havaintoasemilla lokakuun keskilämpötila oli aseman mittaushistorian lämpimin. Suomenlahden korkeat ilman lämpötilat selittyvät sillä, että merivesi on ollut lokakuussa hyvin lämmintä. Pintavesien lämpötilat olivat noin 2 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija
Mika Rantanen
Ilmatieteen laitos
puh. 050 475 0756
mika.rantanen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä24.4.2025 09:45:05 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi verkkosivusto tarjoaa reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita lintujen ja hyönteisten liikkeistä ilmassa. Sivusto on tarkoitettu sekä ammattilaisille että luontoharrastajille.
Pääsiäisen päivitetty sääennuste: kesäisiä lämpötiloja ja paikoin lumi- ja räntäsateita17.4.2025 13:58:04 EEST | Tiedote
Hyvin lämmin ilmamassa yltää etelästä suureen osaan maata perjantaina, mutta jo lauantaina Jäämereltä alkaa virrata Suomeen kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä tulee myös sateita.
Pääsiäisen sää vaihtelee poikkeuksellisen lämpimästä keskimääräisiin lämpötiloihin15.4.2025 13:49:06 EEST | Tiedote
Sään ennustettavuus on tavallista huonompi maan etelä- ja keskiosassa hitaasti liikkuvan rintamavyöhykkeen takia.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyivät voimakkaasti Euroopassa vuonna 202415.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan säätä leimasivat viime vuonna ennätyslämpötilat, rankkasateet ja laajat tulvat. Tuore raportti osoittaa, kuinka nopeasti ilmastonmuutos vaikuttaa Eurooppaan.
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan Ilmatieteen laitoksen uuteen säätutkaan Saariselälle10.4.2025 11:41:00 EEST | Kutsu
Ilmatieteen laitoksen kahdestoista säätutka otettiin käyttöön Saariselän Kaunispäällä maaliskuussa 2025. Uusi tutka parantaa sääpalvelua etenkin Pohjois-Suomessa, mutta hyötyjä on koko maan sääennusteille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme