Huippututkimuksen helmiä -luentosarjassa vuorossa IT-tiedekunta – aiheina muun muassa tekoäly, kyberturvallisuus ja kvanttiteknologia
Huippututkimuksen helmiä on kaikille avoin luentosarja, joka esittelee Jyväskylän yliopiston tutkimusta eri tiedekunnissa. Keskiviikkona 20.11.2024 klo 12–14 ääneen pääsee informaatioteknologian tiedekunta. Luennolla syvennytään muun muassa kyberturvallisuuteen, tekoälysovelluksiin terveydenhuollossa, sekä siihen miten robotit ja tekoäly tulevat muuttamaan työtä ja vapaa-aikaamme.

Huippututkimuksen helmiä -luentosarja esittelee informaatioteknologian tutkimusta keskiviikkona 20.11.2024 klo 12–14. Luentoa voi seurata etänä verkon yli tai paikan päällä Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksessa.
Pääset kuulemaan lisää pinnalla olevista tutkimusalueista, kuten kvanttiteknologiasta, tekoälystä ja koneoppimisesta, kyberturvallisuudesta sekä teknologian hyödyntämisestä osana terveydenhoitoa. Informaatioteknologia on koko yhteiskunnan läpäisevä tutkimusala, jolla tehtävä tutkimus vaikuttaa kaikkeen ympärillämme tapahtuvaan.
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tutkimuksestamme.
Tapahtuman ohjelma
Tilaisuuden avaus
Tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen ja varadekaani Heikki Karjaluoto
Tekniikan alan tutkimus
Tommi Mikkonen, professori
Tekniikan tutkimus on käytännönläheistä ja perustuu usein käytännön ongelmien ratkaisuun uusin ja innovatiivisin tavoin. Tutkimuskohteita ovat ohjelmistotekniikka, tietoliikennetekniikka, koneoppiminen, sekä kvanttiohjelmointi ja -laskenta.
Spektrikuvantaminen - soluista avaruuteen
Ilkka Pölönen, apulaisprofessori
Spektrikuvantaminen avaa uusia ulottuvuuksia kuvien tulkintaan, materiaali analyyseihin ja lääketieteeseen. Monitieteisen tutkimuksen keskiössä ovat laskennalliset menetelmät, joilla suurista tietomassoista voidaan jalostaa merkityksellistä tietoa eri sovelluksiin.
Monipuolinen kyberturvallisuuden tutkimus IT-tiedekunnassa
Hanna Paananen, yliopistonopettaja
Kyberturvallisuuden tutkimus IT-tiedekunnassa on laaja-alaista ja kattaa aiheita teknisistä, luonnontieteitä hyödyntävistä tutkimusaiheista aina ihmisläheisiin, sosiaalisiin ja psykologisiin näkökulmiin.
Tekoälymenetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen
Sami Äyrämö, apulaisprofessori
Tekoälysovellukset ovat kehittyneet suurin askelin viimeisen 10 vuoden aikana. Tutkimuksemme tavoitteena on mm. terveyspalvelujärjestelmässä suoritettavien toistuvien rutiinitehtävien automatisointi ja varhaisen diagnostiikan edistäminen. Teknologian avulla pyritään vapauttamaan ammattilaisten aikaa potilaan hoidon kannalta oleellisempiin tehtäviin ja ennaltaehkäisemään sairauksia.
Teknologia ihmisen käyttäytymisen muovaajana
Markus Salo, Professori
Uudet teknologiat, kuten robotit ja tekoäly, muuttavat merkittävästi tapojamme työskennellä ja viettää vapaa-aikaa. Vastaavasti ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen muovaa teknologian suunnittelua ja kehittämistä.
Drive-In laboratoriosta suosituksia turvallisempien käyttöliittymien suunnitteluun
Tuomo Kujala, apulaisprofessori
Informaatioteknologian tiedekunnan uudessa Drive-In laboratoriossa tutkitaan kuljettajan tarkkaavaisuutta sekä testataan autojen tieto- ja viihdejärjestelmien vaikutusta tarkkaamattomuuteen liikenteessä.
Koneoppiminen auttaa ympäristöseurannassa
Jenni Raitoharju, apulaisprofessori
Koneoppimismenetelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia (semi)automaattiseen ympäristöseurantaan ja sitä kautta parempaan päätöksenteon tukeen. Menetelmien soveltamisessa on kuitenkin haasteita, jotka vaativat käytettyjen algoritmien kehittämistä paremmiksi.
Seuraa tilaisuutta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme