Pohteella testataan tekoälyä apuna potilastietojen kirjaamisessa
Pohteella kokeillaan tekoälyä potilastyön kirjaamisessa. Kokeilun tarkoituksena on vähentää merkittävästi lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa.
Tämän vuoden aikana on kehitetty tekoälysovellus, joka auttaa vähentämään lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa. Sovellus kuuntelee lääkärin ja potilaan välisen keskustelun ja tekee siitä kirjausluonnoksen. Vaikka ohjelma tekee luonnoksen, on lopullisen kirjauksen tekeminen aina lääkärin vastuulla. Kun kirjaus on valmis, tekoälyn tekemä luonnos poistuu, eikä siihen voi enää palata.
Sovellus on kehitetty AIDocLog-hankkeessa, jota rahoittaa Sitra ja Pohde. Hankkeen toteuttajia ovat Pohde, EskoSystems sekä Oulun yliopisto.
Sovelluksen testausta jatketaan ensi vuoden kevääseen asti. Testaajina toimii muutama kymmenen lääkäriä eri erikoisaloilla sekä perusterveydenhuollossa.
Lääkäreillä on kovat odotukset sovellusta kohtaan, sillä simuloinneissa sovellus on suoriutunut hyvin.
Ne potilaat, joiden vastaanotolla sovellusta kokeillaan, saavat siitä tiedon vastaanoton aluksi. Potilas saa itse päättää osallistuuko hän kokeiluun. Kieltäytymisellä ei ole vaikutusta potilaan hoitoon.
Mukana kehitystyössä on ollut lääkäreitä useilta erikoisaloilta sekä perusterveydenhuollosta. Koska kyseessä on uusi teknologia, on kokeilua varten tehty Tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi.
Kokeilun avulla saadaan selville voiko sovellus vähentää kirjaamiseen käytettävää aikaa. Samalla saadaan tietää, voidaanko sen avulla parantaa asiakkaiden käyntikokemusta ja ammattilaisten työtyytyväisyyttä.
Ratkaisu soveltuu myös hoitotyön sekä todennäköisesti sosiaalihuollon ammattilaisille. Pohde haluaa olla mukana tekoälykehityksen kärjessä. Tulevaisuudessa sovellusta jatkokehitetään niin, että se pystyy tekemään muitakin avustavia töitä kuin kirjaamaan käydyn keskusteluluonnoksen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki MikkonenDigipalvelupäällikkö
Puh:0504007004heikki.mikkonen@pohde.fiTietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Tulevaisuuslautakunta päivitti ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin sääntökirjaa24.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta teki vuoden ensimmäisessä kokouksessaan päivityksiä sääntökirjaan, joka ohjaa ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluseteliyrittäjiä. Lisäksi lautakunta päätti periaatteista, joilla toteutetaan täydentävän lääkäripalvelun hankinta Oulaskankaan sairaalan perusterveydenhuollon ympärivuorokautiselle päivystykselle ajalla 1.4.–30.9.2025.
Taivalkosken sosiaali- ja terveysaseman vastaanotolle uusi itseilmoittautumisjärjestelmä23.1.2025 12:02:04 EET | Tiedote
Axel-itseilmoittautumisjärjestelmä laajenee Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella Taivalkoskelle helmikuun alussa.
Aluehallitus käsitteli vuoden 2025 talouden ja toiminnan tilannetta ja hyväksyi hankintaohjeen22.1.2025 09:56:42 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 21.1.2025 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtion vuoden 2025 rahoituksen hyvinvointialueelle. Päivitetty hankintaohje hyväksyttiin.
Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa jatkossa maksutta Hailuodossa – omakustanteisena Pohde suosittelee rokotusta rannikkokunnissa22.1.2025 09:47:13 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laajentanut tammikuun 2025 alussa kansallisen puutiaisaivotulehdusrokotusohjelman koskemaan Hailuotoa Pohjois-Pohjanmaalla. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan ilmaiseksi henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Omakustanteisena Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde suosittelee rokotuksia kaikille Pohjois-Pohjanmaan rannikkokunnissa asuville henkilöille, jotka liikkuvat luonnossa. Perusrokotussarjan ensimmäinen rokote kannattaa ottaa jo alkuvuodesta.
Raskaana olevien rokottamista hinkuyskää vastaan jatketaan22.1.2025 07:30:36 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen neuvoloissa annetaan hinkuyskärokotteen tehosteannos raskaana oleville Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti. Suositus tuli voimaan elokuussa 2024, ja nyt sitä jatketaan huhtikuun 2025 loppuun asti. Tarkoituksena on ehkäistä vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme