Lähempää lautaselle -hankkeessa helpotetaan lähiruuan tietä julkisiin keittiöihin
Varsinais-Suomi on koko Suomen ruoka-aitta, mutta monipuolinen lähiruokatarjonta ei kuitenkaan korostu koululounailla ja muissa julkisten keittiöiden valmistamissa aterioissa. Lähempää lautaselle -hankkeessa etsitään keinoja saada lähituottajien tarjonta kohtaamaan julkisen sektorin kysyntää nykyistä paremmin. Siitä hyötyisi koko alueellinen ruokaketju.

Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti ovat aloittaneet EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutettavan Lähempää lautaselle -hankkeen, jonka tavoitteena on saada lisää lähiruokaa Varsinais-Suomen julkisiin keittiöihin ja vahvistaa alueellisen ruokaketjun muutoskestävyyttä muuttuvissa tuotanto-olosuhteissa.
Monissa julkisissa keittiöissä haluttaisi tarjota enemmän lähiruokaa, mutta yhteistyöhön on vaikea päästä, sillä lähituotteiden volyymi ei useinkaan riitä julkisiin puitesopimuksiin, ja pientuottajat kokevat julkisen sektorin liian byrokraattiseksi yhteistyökumppaniksi. Lisäksi tuottajilla on puutteita tarjousosaamisessa ja tilaajilla hankintaosaamisessa. Lähempää lautaselle -hanke pyrkii auttamaan molempia osapuolia.
Valonian kehittämisasiantuntija Anni Lahtela kertoo, että tuottajille pidettiin ensimmäinen tarjousosaamiseen keskittynyt koulutus lokakuussa ja kunnille on perustettu verkosto, jossa etsitään yhteistyön mahdollisuuksia ja jaetaan hyviä käytäntöjä.
– Ensimmäisessä tilaisuudessa oli mukana Varsinais-Suomen 27 kunnasta jopa 16, eli tarve tiedonvaihdolle ja yhteistyölle on selkeästi suuri. Haasteet ovatkin monille kunnille yhteisiä: resurssit ovat pienet, eikä kunnissa välttämättä ole omia hankinta-asiantuntijoita.
Kunnissa kaivataan tietoa lähituotteiden lisäämisen mahdollisuuksista, reseptiikan kehittämisestä, kustannustehokkuudesta ja toimitusvarmuudesta sekä yleisesti hankintojen ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä.
Kaarea testaa uutta hankintamenettelyä
Lähempää lautaselle -hanke tekee yhteistyötä Kaarea Oy:n kanssa. Kaarea valmistaa päivittäin lähes 60 000 ateriaa Varsinais-Suomessa ja on halukas lisäämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden osuutta hankinnoistaan. Nyt Kaarea testaa uutta dynaamista hankintajärjestelmää (DPS), jonka avulla pientuottajat pystyvät tarjoamaan heille pienempiä eriä, joista Kaarea pystyy yhdistelemään hankintakokonaisuuden.
Pientuottajien tavoittamiseksi hanke tekee yhteistyötä MTK-Varsinais-Suomen kanssa.
Monta syytä kehittää Varsinais-Suomen ruokaketjua
Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen kestävän kehityksen organisaatio, joka on työskennellyt ruokaketjun kehittämisen parissa jo pitkään. Lähempää lautaselle -hankkeessa työskentelevä Anni Lahtela näkee, että Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruuan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa. Laaja-alainen ruokaketjun kehittäminen on tärkeää monestakin eri näkökulmasta.
– Ruokaketjulla Varsinais-Suomessa on suuri vaikutus esimerkiksi elinvoimaan, talouteen, ruokaturvaan, omavaraisuuteen, ilmastokestävyyteen, terveyteen, luonnonvarojen käyttöön ja Saaristomereen, hän listaa.
Lahtela uskoo, että kysynnän ja tarjonnan haasteet tulevat vain korostumaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen edetessä, joten haasteisiin on hyvä tarttua jo ennakoiden.
Lähempää lautaselle -hanke jatkuu kevääseen 2026 asti. Hankkeessa tullaan vielä selvittämään esimerkiksi Varsinais-Suomen ruokaketjun tulevaisuusnäkymiä. Selvitystä on pohjustettu jo tänä vuonna tehdyillä taustahaastatteluilla. Suunnitelmissa on myös kohdennettuja keskusteluja päivittäistavarakaupan toimijoiden kanssa liittyen paikallisten tuotteiden markkinamahdollisuuksiin. Lisäksi tuottajille tullaan järjestämään vertaisoppimistilaisuuksia ilmastokestävyydestä ja viljelysuunnittelusta sekä esimerkiksi viljelykiertojen monipuolistamisesta.
Lähempää lautaselle -hankkeen kokonaiskustannus on 289 000 euroa. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus. ELY-keskus myöntää maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman mukaisiin toimiin. Yksi suunnitelman pääpainopisteistä on ruokaketjun kehittäminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna MattilaVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutyksikkö, kehittämispäällikkö
Puh:02 9502 3092johanna.mattila@ely-keskus.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lounais-Suomessa ajankohtaan nähden vähän sinilevää (Varsinais-Suomi, Satakunta)3.7.2025 11:23:39 EEST | Tiedote
Sinileviä esiintyy Lounais-Suomessa heinäkuun alussa tavanomaista vähemmän. Vähäisesti sinilevää on havaittu kuluvalla viikolla ainoastaan neljällä vakioseurantapaikalla. Sään on ennustettu jatkuvan ajoittain tuulisena ja sateisena, mikä hillitsee yhtenäisten sinilevälauttojen muodostumista.
Tilastot kertovat karua kieltä piittaamattomasta liikennekäyttäytymisestä3.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Liikenneturvallisuustilanteen kehittymistä seurataan useiden eri tilastojen pohjalta. Seurantamittariston tulokset osoittavat sekä positiivisia että huolestuttavia kehityssuuntia. Positiivista kehitystä on tapahtunut kuntien liikenneturvallisuustyössä ja tiettyjen onnettomuustyyppien vähenemisenä, mutta erityisenä huolenaiheena esille nousee piittaamaton liikennekäyttäytyminen onnettomuuksien taustalla. Useissa vakavissa onnettomuuksissa kuljettaja on ajanut huomattavaa ylinopeutta, ollut päihteiden vaikutuksen alainen ja/tai ei ole käyttänyt turvavyötä tai kypärää.
Nopeusnäyttötaulut paljastavat huolestuttavia piirteitä taajamien ajonopeuksissa1.7.2025 10:31:24 EEST | Tiedote
ELY-keskuksella on käytössä useita siirrettäviä nopeusnäyttötauluja, joiden avulla pyritään kiinnittämään autoilijoiden huomio ajonopeuksiin. Nopeusnäyttötauluista saatujen mittaustulosten mukaan monet eivät noudata taajamissa asetettua nopeusrajoitusta. Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ajonopeuden kasvu lisää sekä onnettomuuden todennäköisyyttä että sen vakavuutta, vaikka onnettomuusriski on yksittäisen kuljettajan näkökulmasta arvioituna pieni. Erityisesti taajamissa ajonopeuksien pienetkin muutokset voivat vaikuttaa onnettomuuden vakavuuteen, erityisesti kun autoilija törmää jalankulkijaan tai pyöräilijään.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan päällystystyöt viikolla 2727.6.2025 14:34:58 EEST | Tiedote
Viikolla 27 Varsinais-Suomessa päällystetään Salossa, Laitilassa ja Pyhärannassa. Satakunnassa päällystystöitä tehdään Raumalla, Karvialla ja Eurassa. Myös erilaisia pienempiä päällysteen korjaustöitä ja päällystystöitä valmistelevia toimenpiteitä tehdään molemmissa maakunnissa.
Mälikän risteyssillan korjaustyö käynnistyy Raumalla valtatiellä 827.6.2025 08:55:04 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Raumalla valtatiellä 8 sijaitsevan Mälikän risteyssillan pintarakenteiden korjaustyöt 7.7.2025. Työt kestävät arviolta 31.7.2025 saakka. Korjaustyöt tehdään ilta- ja yötyönä. Työn ajaksi liikenne joudutaan rajoittamaan yhdelle kaistalle klo 20:00 – 06:00 väliseksi ajaksi. Käytössä on tällöin liikennevalo-ohjaus. Korjausurakan aikana siltapaikalla on alennettu nopeus 30 km/h.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme