Lähempää lautaselle -hankkeessa helpotetaan lähiruuan tietä julkisiin keittiöihin
Varsinais-Suomi on koko Suomen ruoka-aitta, mutta monipuolinen lähiruokatarjonta ei kuitenkaan korostu koululounailla ja muissa julkisten keittiöiden valmistamissa aterioissa. Lähempää lautaselle -hankkeessa etsitään keinoja saada lähituottajien tarjonta kohtaamaan julkisen sektorin kysyntää nykyistä paremmin. Siitä hyötyisi koko alueellinen ruokaketju.

Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti ovat aloittaneet EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutettavan Lähempää lautaselle -hankkeen, jonka tavoitteena on saada lisää lähiruokaa Varsinais-Suomen julkisiin keittiöihin ja vahvistaa alueellisen ruokaketjun muutoskestävyyttä muuttuvissa tuotanto-olosuhteissa.
Monissa julkisissa keittiöissä haluttaisi tarjota enemmän lähiruokaa, mutta yhteistyöhön on vaikea päästä, sillä lähituotteiden volyymi ei useinkaan riitä julkisiin puitesopimuksiin, ja pientuottajat kokevat julkisen sektorin liian byrokraattiseksi yhteistyökumppaniksi. Lisäksi tuottajilla on puutteita tarjousosaamisessa ja tilaajilla hankintaosaamisessa. Lähempää lautaselle -hanke pyrkii auttamaan molempia osapuolia.
Valonian kehittämisasiantuntija Anni Lahtela kertoo, että tuottajille pidettiin ensimmäinen tarjousosaamiseen keskittynyt koulutus lokakuussa ja kunnille on perustettu verkosto, jossa etsitään yhteistyön mahdollisuuksia ja jaetaan hyviä käytäntöjä.
– Ensimmäisessä tilaisuudessa oli mukana Varsinais-Suomen 27 kunnasta jopa 16, eli tarve tiedonvaihdolle ja yhteistyölle on selkeästi suuri. Haasteet ovatkin monille kunnille yhteisiä: resurssit ovat pienet, eikä kunnissa välttämättä ole omia hankinta-asiantuntijoita.
Kunnissa kaivataan tietoa lähituotteiden lisäämisen mahdollisuuksista, reseptiikan kehittämisestä, kustannustehokkuudesta ja toimitusvarmuudesta sekä yleisesti hankintojen ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä.
Kaarea testaa uutta hankintamenettelyä
Lähempää lautaselle -hanke tekee yhteistyötä Kaarea Oy:n kanssa. Kaarea valmistaa päivittäin lähes 60 000 ateriaa Varsinais-Suomessa ja on halukas lisäämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden osuutta hankinnoistaan. Nyt Kaarea testaa uutta dynaamista hankintajärjestelmää (DPS), jonka avulla pientuottajat pystyvät tarjoamaan heille pienempiä eriä, joista Kaarea pystyy yhdistelemään hankintakokonaisuuden.
Pientuottajien tavoittamiseksi hanke tekee yhteistyötä MTK-Varsinais-Suomen kanssa.
Monta syytä kehittää Varsinais-Suomen ruokaketjua
Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen kestävän kehityksen organisaatio, joka on työskennellyt ruokaketjun kehittämisen parissa jo pitkään. Lähempää lautaselle -hankkeessa työskentelevä Anni Lahtela näkee, että Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruuan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa. Laaja-alainen ruokaketjun kehittäminen on tärkeää monestakin eri näkökulmasta.
– Ruokaketjulla Varsinais-Suomessa on suuri vaikutus esimerkiksi elinvoimaan, talouteen, ruokaturvaan, omavaraisuuteen, ilmastokestävyyteen, terveyteen, luonnonvarojen käyttöön ja Saaristomereen, hän listaa.
Lahtela uskoo, että kysynnän ja tarjonnan haasteet tulevat vain korostumaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen edetessä, joten haasteisiin on hyvä tarttua jo ennakoiden.
Lähempää lautaselle -hanke jatkuu kevääseen 2026 asti. Hankkeessa tullaan vielä selvittämään esimerkiksi Varsinais-Suomen ruokaketjun tulevaisuusnäkymiä. Selvitystä on pohjustettu jo tänä vuonna tehdyillä taustahaastatteluilla. Suunnitelmissa on myös kohdennettuja keskusteluja päivittäistavarakaupan toimijoiden kanssa liittyen paikallisten tuotteiden markkinamahdollisuuksiin. Lisäksi tuottajille tullaan järjestämään vertaisoppimistilaisuuksia ilmastokestävyydestä ja viljelysuunnittelusta sekä esimerkiksi viljelykiertojen monipuolistamisesta.
Lähempää lautaselle -hankkeen kokonaiskustannus on 289 000 euroa. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus. ELY-keskus myöntää maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman mukaisiin toimiin. Yksi suunnitelman pääpainopisteistä on ruokaketjun kehittäminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna MattilaVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutyksikkö, kehittämispäällikkö
Puh:02 9502 3092johanna.mattila@ely-keskus.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen päällystystyöt viikolla 3812.9.2025 12:52:11 EEST | Tiedote
Syksyn edetessä alkavat monet tämän kesän päällystyskohteet olemaan jo valmiina. Muutamia kohteita on kuitenkin vielä tulossa päällystykseen tämän syksyn aikana sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa. Ensi viikolla (vk 38) päällystystöitä tehdään Loimaalla.
Varsinais-Suomessa parannetaan linja-autopysäkkien yleisilmettä11.9.2025 10:15:04 EEST | Tiedote
ELY-keskus aloittaa linja-autopysäkkien parannus- ja muutostyöt Varsinais-Suomen alueella. Noin 20 pysäkkikatosta korvataan uusilla katoksilla, lisäksi huonokuntoisia katoksia poistetaan vähän käytetyiltä pysäkeiltä. Osa poistettavista katoksista on rikkoutunut ja osa katoksista ei kestä enää esimerkiksi myrskytuulia. Kokonaisuutena linja-autopysäkkien yleisilme kohenee, vaikka kaikissa kohteissa ei olekaan rahoitusta asentaa uutta katosta poistetun tilalle.
Salon lähiruokakartta voitti Varsinais-Suomen lähiruokapalkinnon8.9.2025 11:24:56 EEST | Tiedote
Salon lähiruokakartta on voittanut Voimaa Varsinais-Suomen maaseudulta -lähiruokakilpailun. Palkinto jaettiin Lähiruokapäivän valtakunnallisissa avajaisissa Laitilan KasiTorilla lauantaina 6. syyskuuta.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan päällystystyöt viikolla 375.9.2025 11:25:45 EEST | Tiedote
Viikolla 37 tehdään päällystöitä Varsinais-Suomessa Salossa. Satakunnassa päällystystöitä tehdään Raumalla, Huittisissa ja Kokemäellä.
Valtatiellä 2 Nakkilassa aloitetaan Tattaranjoen sillan uusiminen – liikenne ohjataan varasillalle5.9.2025 09:50:11 EEST | Tiedote
Maanantaiaamuna 8.9.2025 valtatiellä 2 Nakkilassa otetaan käyttöön varasilta Tattaranjoen siltatyön ajaksi. Varasilta on rakennettu sillan koillispuolelle ja se on käytössä kesäkuuhun 2026 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme