Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 46
Ma 11.11. kello 18
Leeni Peltonen & Marketta Salminen: Änkytys – Minun vuoroni puhua (Aviador)
Änkytys - Minun vuoroni puhua on ensimmäinen suomalainen änkytyksen monia vivahteita ja tasoja kuvaava kirja. Teoksessa eri-ikäiset ihmiset kertovat koskettavia tarinoitaan änkytyksestä ja sen vaikutuksesta heidän elämäänsä.
Ti 12.11. kello 16.30
JULKISTAMISTILAISUUS: Janne Seppänen & Esa Väliverronen: Mediayhteiskunta – Viestintä ja valta huomiotaloudessa (Vastapaino)
Vuonna 2012 ilmestynyt ”Mediayhteiskunta”-teoksen ensimmäinen laitos piirsi ajankohtaisen kuvan yhteiskunnasta, joka on monin tavoin riippuvainen mediasta. Sen jälkeen mediamaisema on kuitenkin radikaalisti muuttunut. Täysin uudistettu versio kirjasta ilmestyy nyt alaotsikolla ”Viestintä ja valta huomiotaloudessa”. Se luo sosiologisen katseen median ja viestinnän rooliin yhteiskunnassa.
Kirja on odotettu perusteos mediamaiseman ja viestinnän muutoksista. Historiallisen perspektiivin kautta analysoidaan mediaan liitettyjä toiveita ja pelkoja. Se tutkii ajallisten rytmien kiihtymistä, fyysisten ja digitaalisten tilojen muutoksia sekä julkisuuden uusia verkostoja. Kirjassa tarkastellaan viestintää vuorovaikutuksena, esityksinä, taloutena ja osana vallankäyttöä. ”Mediayhteiskunta” avaa representaatioiden, diskurssien, metaforien ja tarinoiden roolia todellisuuden kuvaamisessa.
Janne Seppänen on professori ja visuaalisen ajattelun valmentaja. Esa Väliverronen on viestinnän professori Helsingin yliopistossa.
Pe 15.11. kello 17–19 Sivullisen Japani-ilta
Kello 17: Haruki Murakami: Kaupunki ja sen epävakaa muuri (Tammi). Kirjan suoraan japanista kääntänyt Antti Valkama avaa prosessia tarkemmin, haastattelijana Johanna Harkkila.
Kello 17.30: Oishii - japanilaista kotiruokaa (Teos).
Heikki Valkama kertoo viimeisimmästä ruokakirjastaan ja
tarjoilee maistiaisia japanilaisesta ruoasta.
Kello 18: Japani hymyn takana (Atena). Kirjailija Liisa Karvinen keskustelee Japanista, japanilaisesta kulttuurista ja ihmisistä Hanna Soisalon kanssa.
La 16.11. kello 13.30–15
Keskustelutilaisuus taidepalkinnoista ja taiteen arvottamisesta
Lämpimästi tervetuloa Suomen arvostelijain liiton (SARV) järjestämään keskustelutilaisuuteen taidepalkinnoista ja taiteen arvottamisesta! Tilaisuudessa pohditaan taidepalkintojen merkitystä kotimaisella kulttuurikentällä, taiteen arvottamista erilaisten palkintojen keinoin sekä palkitsemisen vaikutusta taiteilijan työuraan. Millaisiin seikkoihin palkitsemisessa ja asiantuntijaraadeissa yleensä kiinnitetään huomiota? Entä onko Suomessa riittävästi eri taiteenalojen palkintoja?
Keskustelemassa ovat Vuoden nuori taiteilija 2021, kuvataiteilija Joel Slotte sekä museoamanuenssi Taina Myllyharju, jolla on myös pitkä kokemus taidepalkintojen parissa toimimisesta. Tilaisuuden juontaa ja keskustelun vetää kuvataidekriitikkona aiemmin työskennellyt galleristi Veikko Halmetoja.
Tilaisuudessa on pientä tarjoilua. Tapahtumassa vietetään Suomen arvostelijain liiton 75-vuotisjuhlavuoden etkoja, ja samalla se avaa SARVin juhlavuoden keskustelutilaisuuksien sarjan. Seuraava kerta järjestetään ensi vuoden puolella, ja silloin aiheena ovat kirjallisuuspalkinnot ja raatityöskentely.
Rosebud Sivullinen sijaitsee Kaisa-talossa, jonka suunnitelleet arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva palkittiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinnolla vuonna 2012.
Keskustelijoiden esittelyt:
Veikko Halmetoja on Suomi-palkittu kuraattori ja Galleria Halmetojan galleristi. Hän on aiemmin toiminut kuvataidekriitikkona muun muassa Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä. Halmetoja on myös itse toiminut erilaisissa kuvataidekilpailuraadeissa.
Taina Myllyharju, museoamanuenssi, FM on ollut museoalan töissä vuodesta 1987 lähtien ja toiminut pitkän uransa aikana taidemuseon johtajana Salon, Oulun ja Tampereen taidemuseoissa. Tampereen taidemuseon johtajana Myllyharju toimi Vuoden nuori taiteilija -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana (Hannu Karjalaisesta Emma Jääskeläiseen) yhteensä 15 vuoden ajan. Myllyharju työskentelee nykyään synnyinkaupunkinsa Rauman taidemuseossa museoamanuenssina.
Joel Slotte on Kokkolassa syntynyt ja Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen, piirustuksen ja taidegrafiikan keinoin. Hänet palkittiin vuonna 2021 Vuoden nuorena taiteilijana ja hänen teoksiaan on ollut esillä Kiasmassa, Tampereen taidemuseossa, Turun taidemuseossa sekä viimeksi Galerie Anhavalla.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote
Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tilaisuudess
Kutsu toimittajille: Voima 25 vuotta!20.11.2024 13:25:47 EET | Tiedote
Juhlaseminaarissa Marina Litvinenko, tiukkaa Venäjä-keskustelua ja asiaa ympäristötuhosta.
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4715.11.2024 16:22:20 EET | Tiedote
Ma 18.11. klo 17 Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga) & Janne Flinkkilä: Pedro (LIKE) Sivullisen lavalla käsitellään suuria sanoja ja viihdemestari(e)n elämää, kun toimittajat Miska Rantanen ja Janne Flinkkilä pureutuvat uutuuskirjoihinsa Palefacesta ja Pedro Hietasesta. Kirjailijoiden lisäksi keskustelemassa on Karri Miettinen aka Paleface. Pedro on joukosta fyysisesti poissa, mutta taatusti mukana anekdooteissa ja muistoissa. Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga) Paleface on vakiinnuttanut asemansa monialaisena sanatyöläisenä. Hänen teksteissään vilisevät kirjalliset viittaukset ja maailmanparantaminen – mutta myös kiinnostus suomalaisuuden ytimeen. Protestilaulaja avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali. Miska Rantanen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Janne Flinkkilä: Pedro (Like) Pedro Hietanen (1949-2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosi
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 451.11.2024 16:18:50 EET | Tiedote
Ti 5.11. kello 17 Anni Kytömäki: Mirabilis (Gummerus) Lukijoiden rakastaman, Finlandia-palkitun Anni Kytömäen uutuus on suuri romaani elämästä ja kuolemasta. Mirabilis sijoittuu 1800-1900-luvun vaihteeseen ja kuvaa maailmankatsomuksellista murrosta, jolloin luonnontiede osoittaa, ettei ihminen olekaan luomakunnan kruunu. Ti 5.11. kello 18 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Ke 6.11. kello 17.30 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat To 7.11. kello 16.30 Klaus Härö: Ei koskaan yksin & Elina Sana: Kuoleman laiva s/s Hohenhörn - juutalaispakolaisten kohtalo Suomessa (Rosebud) Vuonna 1938 lähes 200 juutalaista pakeni Hitlerin Saksasta Suomeen. Marraskuussa 1942 Valtiollinen poliisi luovutti heistä kahdeksan Saksan Gestapolle. Elina Sana ryhtyi tutkimaan juutalaispakolaisten kohtaloa. Höyrylaiva s/s Hohenhörnillä poiskuljetettujen uskottiin päätyneen työpalveluun entiseen kotimaahansa. Auschwitzin keskitysleirimuseosta löytyi kuitenkin raskauttava dokumentti: seitsemän Suo
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme