Työterveyslaitos

Työpuntari-suositukset: Sote-alalla työntekijät on itse saatava kehitystyöhön vahvasti mukaan

Jaa

Hyvinvointialueilla tarvitaan lukuisia toimia sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Työterveyslaitoksen Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset hyvinvointialueille. Suosituksissa tähdennetään tarvetta uudistaa työn kehittämisen tapoja ja kehittämistyön keskittämistä nykyistä enemmän työyksiköihin.  

Työterveyslaitoksen mediatiedote 14.11.2024 

Työterveyslaitoksen yhteiskunnallisen foorumin, Työpuntarin, tämän vuoden teema on Voimaa soteen! Teemavuoden aikana on julkaistu tutkimustietoa ja koottu yhteen oppaita sote-ammattilaisten käyttöön, keskusteltu webinaareissa ja kysytty näkemyksiä sote-alan kysymyksistä. Puntarointeihin on saatu tuhansia vastauksia, etenkin sote-ammattilaisilta. 

Työpuntari-suositukset julkaistaan hyvinvointialueiden ja sote-alan johdon, esihenkilöiden ja kehittäjien hyödynnettäväksi. Suositusten tueksi tarjolla on tutkittua tietoa, helppokäyttöisiä kehittämistyökaluja ja oppaita. 

– Suosituksilla tähdätään siihen, että hyvinvointialueilla tehdään työtä turvallisesti ja sujuvasti, mikä tukee työkykyä ja lisää työhyvinvointia. Samalla parannetaan potilasturvallisuutta ja hyvää hoidon laatua, tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta korostaa.  

Useita viime vuosien tutkimus- ja kehittämishankkeiden tuloksia yhdistelevät suositukset kattavat toimia, joilla parhaiten turvattaisiin sote-alan kannalta ratkaisevan tärkeää veto- ja pitovoimaa: 

  1. Sote-alaa koskevien muutosten vaikutuksia työhön, työhyvinvointiin ja työkykyyn tulee tutkia ja seurata järjestelmällisesti. 
  2. Työn kehittämisen tapoja pitää uudistaa. Sote-alan kehittämistyön painopiste tulee siirtää työyksiköissä tapahtuvaan työn kehittämiseen ja sujuvoittamiseen. 
  3. Työn kuormituksen hallitseminen ja palautumiseen panostaminen on nostettava keskiöön sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.  

Suositusten perusteluissa korostetaan työntekijöiden työkyvystä huolehtimista sote-alalla, jossa jatkuvat muutokset lisäävät kuormitusta. Hyvinvoiva sote-ammattilainen jaksaa parhaiten uudistaa ja uudistua. 

Suositukset kokonaisuudessaan perusteluineen, kehittämistyökaluineen ja oppaineen on julkistettu Työpuntarin sivuilla ja ne jaetaan muun muassa hyvinvointialueiden johdolle.  

– Toivon, että hyvinvointialueiden johtoryhmät ottavat suositustemme asioiden johtamisen ja toteutumisen seurannan vuosikelloonsa. Säännöllisesti toteutetun laadukkaan hyvinvointikyselyn tulokset antavat toiminnalle kehittämiskohteet ja sisällön. Seuraavan vuoden tulokset auttavat arvioimaan, onko tehty oikeita asioita riittävästi ja onko tilanne kehittymässä hyvään suuntaan, Laitinen sanoo. 

– Esihenkilöillä pitää olla työaikaa työhyvinvoinnin edistämiseen osana työn sujuvuuden kehittämistä ja työyhteisön osallistamiseen tähän työhön. On tärkeää, että tämä on otettu huomioon esihenkilöiden tehtävänkuvissa, Laitinen muistuttaa. 

Tutustu Työpuntari-suosituksiin

Työpuntari-suositukset: Voimaa soteen! | Työterveyslaitos 

Katso asiantuntijahaastattelu soten veto- ja pitovoiman kysymyksistä

Mikä sote-alalla vetää ja mikä pitää? Voimaa soteen! -studio selvittää

Lisätiedot

  • Jaana Laitinen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, jaana.laitinen@ttl.fi, puh. 046 851 4426

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Förstavårdarnas egen FirstFit-metod ger stöd vid fysiskt belastande arbete27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Förstavårdarens arbete är fysiskt belastande: man lyfter, bär och flyttar. Uppgifterna kräver muskelstyrka, funktionsförmåga i andnings- och cirkulationsorganen och god motorisk förmåga. FirstFit-metoden är en nationellt enhetlig metod för bedömning, uppföljning och främjande av den fysiska funktionsförmågan som utvecklats för förstavårdare. Syftet med metoden är att stödja förstavårdarens arbetsförmåga under hela yrkeskarriären och att motivera hen att ta hand om sin funktionsförmåga och sitt välbefinnande. Samtidigt förebygger man olycksfall och förlänger yrkeskarriären.

Ensihoitajien oma FirstFit-menetelmä tuo apua fyysisesti kuormittavaan työhön27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Ensihoitajan työ on fyysisesti kuormittavaa: siinä nostetaan, kannetaan ja siirretään. Tehtävät vaativat lihasvoimaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja hyvää motoriikan hallintaa. FirstFit-menetelmä on ensihoitajille kehitetty valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä fyysisen toimintakyvyn arviointiin, seurantaan ja edistämiseen. Menetelmän tavoitteena on tukea ensihoitajan työkykyä läpi koko työuran ja motivoida häntä huolehtimaan omasta toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan. Samalla ehkäistään tapaturmia ja pidennetään työuria.

The FirstFit method for paramedics helps with physically demanding work27.3.2025 08:00:00 EET | Press release

Paramedics do physically demanding work that includes lifting, carrying and moving. These tasks require muscular strength as well as functional capacity from the respiratory and circulatory systems and good motor control. The FirstFit method is a nationally standardised method for the assessment, follow-up and promotion of physical functional capacity for paramedics. The aim of the method is to promote paramedics' work ability throughout their careers and motivate them to take care of their own functional capacity and well-being. This will also reduce the number of accidents and extend the length of careers.

I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa26.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).

Suomessa aikapaine koetaan toiseksi yleisimmäksi työturvallisuusriskiksi – pitkittynyt istuminen yhä ykkössijalla Euroopassa26.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämän tuoreen ESENER-tutkimuksen mukaan eurooppalaisten työpaikkojen yleisimmät riskitekijät ovat pitkään jatkunut istuminen (64 %) ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet (63 %). Suomessa merkittävimmäksi riskiksi nousee toistuvat käsien tai käsivarren liikkeet (73 %) ja toiselle sijalle muusta Euroopasta poiketen koetun aikapaineen aiheuttama stressi (71 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye