Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den generellt inriktade elevhälsan behöver effektiveras ytterligare

Dela

Enligt regionförvaltningsverkets utredning är kommunernas planer inom den generellt inriktade elevhälsan på en relativt god nivå. De har dock långt ifrån alltid fogats till kommunens välfärdsplaner för barn och unga. Dessutom borde elever, studerande och vårdnadshavare betydligt oftare vara representerade i utbildningsanordnarens styrgrupp för elevhälsan. I utredningen konstaterades också att den övergripande strukturen för planerna är utmanande.

Regionförvaltningsverken skickade i februari 2024 en enkät till alla kommuner i Finland utom Åland om den generellt inriktade elevhälsan. Enkäten besvarades av cirka 71 procent av kommunerna, dvs. sammanlagt 207 kommuner. Målet med den generellt inriktade elevhälsan är att skapa en trygg och sund studiemiljö för eleverna och de studerande.

De studerande och vårdnadshavarna bör vara representerade i styrgrupperna

Enligt regionförvaltningsverkens utredning har nästan alla kommuner utarbetat planer inom den generellt inriktade elevhälsan. Dock hade endast ungefär varannan kommun fogat planen till kommunens välfärdsplan för barn och unga. Läget är till denna del inte lagenlig. 

”Elever, studerande eller vårdnadshavare är också alldeles för sällan representerade i utbildningsanordnarens sektorsövergripande styrgrupp för elevhälsan – detta förverkligas endast i cirka var fjärde eller femte styrgrupp. I tvåspråkiga kommuner var situationen ännu sämre. Elevernas, studerandenas och vårdnadshavarnas delaktighet bör tydligt ökas”, konstaterar Malin Eriksson överinspektör för bildningsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Vid läroanstalterna finns många olika planer

Den generellt inriktade elevhälsan vid läroanstalterna stöds av ett stort kluster av olika planer, såsom en plan för krissituationer, hotfulla situationer och farliga situationer, en plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier, en likabehandlingsplan, en jämställdhetsplan, ordningsregler, en räddningsplan och en beredskapsplan. Dessa planer har i regel utarbetats väl, även om mer anvisningar om att utarbeta likabehandlings- och jämställdhetsplaner behövs.

I utredningen konstaterades att den övergripande strukturen för planerna är utmanande. Planerna är mycket viktiga och nödvändiga, men deras inbördes relationer borde uppfattas bättre och det borde vara lättare att samordna utarbetandet och uppdateringen av dem.

Det behövs mer säkerhetsutbildning

Vid läroanstalterna har man utarbetat och uppdaterat olika planer i anslutning till säkerheten. Man övar också mycket på säkerhet. Hela 99 procent av kommunerna som svarade på enkäten uppgav att läroanstalterna ordnar utrymningsövningar, vilket är av största vikt till exempel med tanke på en brand. Däremot övade man mycket lite på att skydda sig inomhus, det gjorde cirka 69 procent av respondenterna.

"Läroanstalterna måste få bättre anvisningar om övningar för att skydda sig, eftersom denna färdighet behövs vid läroanstalterna till exempel med tanke på en vålds- eller strålrisksituation", berättar Johanna Albert, överinspektör för undervisningsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Östra Finland.

Säkerhetspromenaderna var den näst populäraste säkerhetsövningen efter utrymningsövningarna. Cirka 86 procent av kommunerna i Finland utom Åland ordnade regelbundna säkerhetspromenader, motsvarande siffra bland de tvåspråkiga kommunerna var endast 60 procent.

Enligt utredningen har kommunerna också behov av utbildning i säkerhetsfrågor, även på svenska. I behovet av personalutbildning och stöd framkom beredskapsplaner, utredning av ansvar, säkerhetsutbildning samt även mycket praktiska teman, såsom utbildning i första hjälpen och primärsläckning. 

Regionförvaltningsverken övervakar ordnandet av elevhälsan

Regionförvaltningsverken har rätt att pröva huruvida utbildningsanordnaren har ordnat elevhälsan i enlighet med lagen om elev- och studerandevård och de nationella grunderna för läroplanerna. Till elevhälsan som helhet hör också den individuella elevhälsan som välfärdsområdet ansvarar för att ordna, som till exempel omfattar skolhälsovårdarnas tjänster samt kurators- och psykologtjänster.

”Tillsynen utövas dock inte inom den generellt inriktade elevhälsan, eftersom tillsynsmetoderna inte regleras i lag. Vi behöver utveckla urvalet av tillsynsmetoder", konstaterar Eriksson och Albert.

Utvärdering av samhällets basservice i korthet

Utvärdering av tillgången till basservice är regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgift. Genom utvärderingen följer man upp, övervakar och bedömer om basservicen är tillgänglig på lika villkor på olika håll i Finland. Utvärderingen görs vartannat år. Ministerierna fastställer utvärderingsobjekten och de varierar från år till år. Utvärderingsobjekten för år 2023 är:

  • Undervisningsväsendet: flexibel grundläggande utbildning och generellt inriktad elevhälsa
  • Det kulturpolitiska forskningscentret Cupore: kulturtjänster
  • Biblioteksväsendet: läskunnighetsstrategin och främjandet av läskulturen i bibliotekens verksamhet
  • Ungdomsväsendet: Tillgången till kommunalt ungdomsarbete
  • Idrottsväsendet: Resursfördelningen inom kommunala idrottstjänster

Resultaten av utvärderingen publiceras hösten 2024.  Mer information på webbplatsen avi.fi: Utvärdering av samhällets basservice.

Mer information:

Överinspektör för undervisningsväsendet Johanna Albert, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, 029 501 6889, johanna.albert@rfv.fi

Överinspektör för bildningsväsendet Malin Eriksson, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, 0295 018 618, malin.eriksson@rfv.fi

Nyckelord

Länkar

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Luvatta tehty asbestipurkutyö käsiteltiin hovioikeudessa – yhteisösakko ja rikoshyödyn menettämisseuraamus aleni, päiväsakot pysyivät2.12.2024 16:42:47 EET | Tiedote

Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden ratkaisu Kauhavalla 2021–2023 suoritetusta asbestipurkutyöstä. Hovioikeus pysytti toimitusjohtajan ja työnjohtajien päiväsakot, mutta alensi yhtiölle tuomitun yhteisösakon puoleen. Lisäksi hovioikeus huomioi rikoshyödyn menettämislaskelmassa yhtiön maksaman määrän haitta-aineen purkutyöstä, jonka seurauksena valtiolle korvattava rikoksen tuottama taloudellinen hyöty jäi reiluun 12 000 euroon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye