Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin lokakuussa tekemässä tutkimuksessa vain 26 prosenttia vastaajista puoltaisi hallituksen vientimallilakiesitystä, jonka mukaan vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Vastauksen painoarvoa kasvattaa se, että aihe on vastaajille tuttu. Vain 13 prosenttia vastaajista sanoo, ettei tunne asiaa.
Suomalaisten mukaan vientialojen kilpailukyky täytyy ratkaista muilla keinoilla kuin heikentämällä opettajien palkkakehitystä. Peräti 72 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että opettajien palkkakehitystä ei saa heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen. Vain 18 prosenttia suhtautuu heikentämiseen myönteisesti.
– On selvää, että vientimallilailla ei ratkaista sen paremmin vientialojen kilpailukykyä kuin julkisen talouden haasteitakaan. Sen sijaan lailla heikennetään merkittävästi opetus- ja tutkimusalan työn houkuttelevuutta ja alan arvostusta. Tähän meillä Suomessa ei ole varaa; koko menestyksemme rakentuu koulutuksen ja osaamisen varaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kuvaa.
– Kansa on selvästi OAJ:n kanssa samaa mieltä siitä, ettei hallituksen ole järkevää puuttua lailla palkkaneuvotteluihin. Vientimallilain voimaantulo valitettavasti tietäisi palkkavaaleja, ja valmistautuminen siihen on aloitettu, toteaa Murto.
Myös opettajien palkkakehitykseen suomalaisilla on selvä kanta: opettajien palkkaerojen korjaaminen suhteessa vientialoihin täytyy olla mahdollista. Lähes 60 prosenttia (58 %) vastaajista on sitä mieltä, että palkkaeroja on voitava korjata. Vain reilu kymmenen prosenttia (12 %) tukee hallituksen tavoitetta vaikeuttaa huomattavasti palkkaerojen korjaamista.
– On hienoa huomata, että suomalaiset näkevät opettajien työn vaativuuden ja merkityksen ja heille halutaan oikeudenmukainen palkkakehitys. Emme todellakaan voi pysyvästi lukita opettajien palkkakehitystä heikommaksi kuin vientialoilla, Murto toteaa.
Murto muistuttaa, että opetusalalla ja julkisella sektorilla ei ole vastaavia palkkaliukumia kuin yksityisellä sektorilla ja vientialoilla.
– Opetus- ja tutkimusalalla pitää olla jatkossakin mahdollisuus korjata vientialoja ja yksityistä sektoria heikompaa palkkakehitystä, Murto jatkaa.
Myös valtakunnansovittelija halutaan kyselyn mukaan säilyttää puolueettomana ja riippumattomana. Vain 17 prosenttia vastanneista kannattaa lakia, joka rajoittaa valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksia.
Murto painottaa, että vientimallilaki rajoittaa sopimusvapautta.
– Lain myötä työnantajan intressi neuvotella pienenee merkittävästi. On jopa todennäköistä, että työnantajat vievät neuvottelut entistä useammin sovittelijalle tietäen, että laki on työnantajan puolella. Sopimusten kehittäminen myös vaikeutuu, kun katse kohdistuu vain yleisen linjan määrittelyyn, Murto toteaa.
Näin asiaa selvitettiin
- Aula Research Oy toteutti OAJ:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen kansalaisille.
- Tutkimuksella selvitettiin kansalaisten mielipiteitä vientivetoisesta palkkamallista.
- Kyselyn kohderyhmänä oli täysi-ikäiset mannersuomalaiset. Otos kerättiin 17.10.–28.10.2024 sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi yhteensä 1503 kansalaista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiHeikki PölönenViestintäpäällikköOAJ
Puh:+358 400 673 837heikki.polonen@oaj.fiLiitteet
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:ltä uusi ehdotus ammatillisen koulutuksen laadun turvaamiseksi – "Edistäisi hallitusohjelman tavoitetta"5.6.2025 12:58:33 EEST | Tiedote
Julkisuudessa on viime päivinä puhuttu paljon ammatillisen koulutuksen laadusta ja rahoituksen riittävyydestä. OAJ esittää lakimuutosta, joka lisäisi koulutuksen laatua ja auttaisi varmistamaan, että jokainen opiskelija saa tarpeeksi lähiopetusta.
OAJ: Hallituksen ei pidä heikentää määräaikaisten työsuhteiden perusteita2.6.2025 12:03:06 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys määräaikaisten työsuhteiden perusteiden heikentämisestä lähti tänään lausuntokierrokselle. OAJ vastustaa esitettyjä heikennyksiä, sillä ne lisäävät työelämän epävarmuutta ja vaikuttavat tätä kautta esimerkiksi opettajan ammatin vetovoimaan.
OAJ JA VOL: varhaiskasvatuksen johdon kelpoisuuksien väljentämiselle ei ole perusteita15.5.2025 10:01:20 EEST | Tiedote
OAJ ja VOL vaativat, että hallitus luopuu suunnitelmastaan muuttaa päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimusta.
Kunta-ala sai raharatkaisun, OAJ tyytyväinen – Opettajille yleisen linjan mukaiset korotukset ja uusi palkkaohjelma5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta-alan palkkasopu tuo opettajille yleisen linjan mukaiset korotukset. Uusi palkkaohjelma, joka ei ole irtisanottavissa, tuo tämän päälle vielä 1,8 prosentin lisäkorotuksen. OAJ:n puheenjohtaja on tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että ratkaisuun päästiin neuvottelemalla.
OAJ tyrmistynyt: Hallitus leikkaa jälleen koulutuksesta23.4.2025 23:14:04 EEST | Tiedote
Koulutuksen merkitys talouskasvun vauhdittajana unohdettiin hallituksen puoliväliriihen päätöksissä. Kuntien 75 miljoonan euron valtionosuusleikkaukset kohdistuvat merkittävänä leikkauksena suoraan koulutukseen ja kasvatukseen. Lisäksi korkeakouluihin kohdistetut yhteensä vajaan 120 miljoonan euron leikkaukset ovat tyrmistyttäviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme