Selvitys: Vain puolet yrityksistä kouluttaa hallituksen jäseniään
Selvityksen mukaan lappilaisten yritysten hallitustyöskentelyssä on vankkaa osaamista, mutta kehitystarpeita on erityisesti strategisen suunnittelun, talouden hallinnan ja vastuullisuuden alueilla.

Lapin yritysten hallitustyöskentelyssä on havaittavissa strategisempi ja vaativampi suunta, mikä ilmenee Anne Harjulahden pro gradu -tutkielmassa.
Selvitykseen osallistuneiden yritysten mukaan lappilaisyritysten hallituksissa on keskimäärin viisi jäsentä, joiden ikä on tyypillisesti 45–54 vuotta tai vanhempi. Hallituksessa miehiä on keskimäärin 73%.
Nykyisin hallitusten rooli ei rajoitu vain päätöksentekoon, vaan vaatimukset edellyttävät lisäksi kykyä vastata vastuullisuuden ja kestävän kehityksen haasteisiin. Kehitystarpeina korostuvat strategisempi työskentely, joka kytkeytyy hallituksen rooliin, tehtäviin ja tavoitteisiin. Organisointi, prosessit ja kokouskäytännöt nousivat myös esiin ja muodostavat yhden selkeän kokonaisuuden kehittämistarpeiden osalta.
"Monet pk-yritykset kohtaavat paineita sopeutua ympäristön muutoksiin, mutta hallitusten osaaminen strategisessa suunnittelussa ja vastuullisuudessa kaipaa vahvistusta", toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.
Puutteet osaamisessa voivat heikentää yritysten kilpailukykyä
Selvitys osoittaa, että puutteet strategiassa, talouden hallinnassa ja vastuullisuudessa voivat heikentää yritysten kilpailukykyä. Vihreä siirtymä ja kasvavat vastuullisuusvaatimukset tuovat haasteita, joihin yritysten on sopeuduttava.
Tällä hetkellä 39 % vastanneista yrityksistä arvioi hallitustyöskentelyään säännöllisesti, mutta arvioinnin lisäämisellä voitaisiin tunnistaa ja etsiä ratkaisuja hallituksen toimintaan, rooliin ja tavoitteisiin liittyviin kehitystarpeisiin. Yrityksistä vain 53 % on järjestänyt hallituksensa jäsenille koulutusta.
"Hallituksen tehtävä on katsoa laajasti ympärilleen, seurata ilmiöitä, jotka yhteiskunnassa kasvaa, ja arvioida, miten ne vaikuttavat yrityksen toimintaan. Pelkkä lakien noudattaminen ei riitä”, toteaa Ansala.
Ulkopuoliset jäsenet tuovat osaamista
Lähes puolet (48 %) tutkituista yrityksistä on nimittänyt hallituksiinsa ulkopuolisia jäseniä, joiden tuoma liiketoimintaosaaminen ja ulkopuolinen näkemys voidaan nähdä rikastuttavan hallitustyötä.
Yrityksissä, joissa ulkopuolisia jäseniä ei ole, 46 % on harkinnut heidän hankkimistaan, mikä osoittaa tarvetta monimuotoisuuden ja asiantuntijuuden lisäämiselle. Tyytyväisyys ulkopuolisten jäsenten osaamiseen ja toimintaan oli tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä korkealla tasolla: 95 % yrityksistä koki heidän osallistumisensa hyödylliseksi.
”Ulkopuolisten hallitusten jäsenten nähdään tuovan hallitusten toimintaan tarvittavaa asiantuntemusta ja substanssiosaamista. Varsinkin jos hallitus muodostuu vain yrityksen omistajista, ulkopuolisten jäsenten avulla hallitukseen voi saada uusia ja laajempia, yrityksen ulkopuolisia näkökulmia.” toteaa tutkielman kirjoittanut Anne Harjulahti.
Valtaosa yritysten edustajista olisivat kyselyn mukaan valmiita maksamaan ulkopuolisille jäsenille korvauksia sitouttaakseen asiantuntijat hallitustyöhön.
Mikä selvitys?
-
Tutkielma: Harjulahti, A. (2024). Hallitustyöskentely lappilaisissa yrityksissä: nykytila, osaaminen ja osaamisen kehittäminen.
-
Tutkielma tehtiin Lapin kauppakamarin toimeksiannosta
-
Aineiston keruu toteutettiin kyselylomakkeella
-
Vastaajia olivat 46 lappilaista yritystä eri toimialoilta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa AnsalaToimitusjohtajaLapin kauppakamari
Puh:044 577 7514liisa.ansala@chamber.fiAnne HarjulahtiPro gradu-tutkielman tekijä
a.harjulahti@gmail.comLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari
Anumaria Salminen vahvistamaan Lapin kauppakamarin vaikuttamistyötä12.3.2025 08:07:00 EET | Tiedote
KTM Anumaria Salminen aloitti Lapin kauppakamarin vaikuttamistyön koordinaattorina maaliskuun alussa.
Lapin matkailu tuotti yli 290 miljoonan euron veropotin – tuore tilasto ennakoi potin kasvua30.1.2025 09:28:27 EET | Tiedote
Matkailusta saatavia verotuloja kertyi vuonna 2023 yhteensä 293 miljoonaa euroa. Lapin kauppakamarin arvion mukaan vuoden 2024 verokertymä on tätä suurempi, sillä majoitusvuorokaudet ovat kasvaneet.
Lapin elinkeinoelämässä tulevaisuuden talousnäkymät normalisoituneet23.1.2025 08:38:16 EET | Tiedote
Suomen talous on edelleen matalasuhdanteessa. Odotukset kasvun vauhdittumiselle ovat silti vahvistuneet. Lapin osalta suhdannetilanne on normalisoitunut.
Vuoden naisjohtaja -palkinto Noora Aholalle10.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuoden naisjohtaja -palkinnon tarkoituksena on nostaa esille esimerkillistä johtajuutta niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla.
Vuoden jäsenyritykseksi Tornion Panimo ja Vuoden kauppakamarilaiseksi Riitta Rissanen28.11.2024 18:41:32 EET | Tiedote
Lapin kauppakamarin syyskokous pidettiin 28.11. Rovaniemellä. Tilaisuudessa tehtiin luottamushenkilövalinnat vuodelle 2025 ja palkittiin ansioituneita jäseniä sekä jäsenyrityksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme