Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.

Kalanviljely ja metsätalous uuden yrittäjyyden tukena
Nepalissa yli puolet 30 miljoonasta asukkaasta saa toimeentulonsa maataloudesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset - kuten kuivuus, tulvat ja maanvyöryt - ovat kuitenkin uhka ruokaturvalle. Perinteisesti miesvaltaisilla aloilla, kuten kalanviljelyssä ja metsätaloudessa, naiset ovat nyt ottamassa aktiivisempaa roolia FFD:n tuella. Projektin alkuvaiheissa keskityttiin ensisijaisesti perheiden ruokaturvan parantamiseen ja uusien toimeentulomahdollisuuksien luomiseen metsätuotteiden ja kalanviljelyn avulla.
Tämä työ jatkuu edelleen, mutta nyt FFD on laajentanut tukeaan erityisesti naisten yrittäjyyden ja ilmastoresilienssin kehittämiseen. Viimeisen hankkeen aikana (2021-2024) painopisteenä on ollut naisten aseman vahvistaminen ja kestävien elinkeinojen rakentaminen.
Naiset ottavat ohjat käsiinsä
Yksi merkittävimmistä edistysaskelista on ollut naiskalankasvattajien ja metsänhoitajien osuuskuntien vahvistaminen. Sundardeep-osuuskunnan jäsen Shanti Mahato kertoo, miten ilmastonmuutoksen tuomiin riskeihin on varauduttu:
”Olemme oppineet tunnistamaan ilmastonmuutoksen riskit ja saaneet työkaluja niiden hallintaan. Viljelemällä eri kalalajeja, jotka viihtyvät eri syvyyksissä, olemme vähentäneet riskiä tulvissa.”
ASEC-osuuskunnassa, joka keskittyy metsänhoitoon, naiset ovat myös löytäneet uusia tapoja parantaa elinolojaan. Rakentamalla padon, joka toimii vesivarastona ja kastelujärjestelmänä, naisviljelijät ovat pystyneet kasvattamaan vihanneksia jopa kuivina kausina.
”Mahdollisuus ansaita omia tuloja on lisännyt naisten itsevarmuutta ja saanut heidät ottamaan johtavia rooleja osuuskunnissa,” kertoo ASEC:n varapuheenjohtaja Bishnu Pandey.
Lehtilautasista kalaravintoloihin – tulot monipuolistuvat
Tulojen monipuolistaminen on ollut yksi FFD:n projektien keskeisistä tavoitteista. Metsäosuuskunta on kehittänyt yrityksen, joka tuottaa lautasia salpuiden lehdistä. Tämä ympäristöystävällinen tuote tarjoaa naisille lisätulonlähteen, sillä he voivat kerätä lehdet ja myydä ne lautastuotantoon. Sundardeep-osuuskunnan naiskalankasvattajat taas ovat laajentaneet toimintaansa kuivatun kalan ja maustettujen kalatuotteiden valmistukseen.
”Alun perin suunnitelmissa oli avata kalaravintola, mutta päädyimme myymään kuivattua kalaa ja muita jalosteita,” kertoo eräs osuuskunnan jäsen.
Tällä hetkellä suunnitelmia kehitetään edelleen, ja tavoite on saada uudet liiketoiminnat käyntiin vuoden loppuun mennessä. Näin naisten yrittäjyys ei vain vahvistu, vaan heidän asemansa yhteisössä muuttuu aktiivisemmaksi ja vaikuttavammaksi.
Sundardeepin kalankasvattajat ovat kehittäneet Guidelines for Climate Smart Fish Farming -ohjeistuksen, joka esiteltiin kansainvälisessä vesiviljely- ja kalatalouskonferenssissa (ICAF) Chitwanissa, Nepalissa 24.10.2024. Lue lisää: Nepalin kalankasvattajat esittelevät ohjeistuksensa kansainvälisessä konferenssissa.
Ilmastoresilienssiä ja tasa-arvoa – suomalainen tuki tuo tuloksia
FFD:n työ Nepalissa tukee paitsi paikallisyhteisöjä, myös kestävää kehitystä laajemmassa mittakaavassa. Suomen ulkoministeriön rahoittamat hankkeet ovat tuottaneet merkittäviä tuloksia: vuonna 2023 FFD:n projektit tavoittivat suoraan noin 26 500 viljelijää. Kun mukaan lasketaan heidän perheensä, työ vaikutti yhteensä 115 000 ihmisen elämään, joista noin puolet oli naisia.
FFD jatkaa työtään osana laajempaa pyrkimystä parantaa pienviljelijöiden ilmastoresilienssiä ja edistää kestävää yrittäjyyttä. Naiset ovat hankkeiden keskiössä, ja heidän menestystarinansa osoittavat, että kun yhteisöjä tuetaan oikealla tavalla, niillä on valtava potentiaali nousta uusiin korkeuksiin.
Faktaboksi:
Food and Forest Development Finland (FFD) on tukenut pienviljelijöitä kehitysmaissa jo kymmenen vuoden ajan, erityisesti Nepalin alueella. Toiminnan ydin on kouluttaa viljelijöitä ilmastonmuutoksen torjumiseen ja kestävän liiketoiminnan kehittämiseen.
FFD:n jäsenjärjestöjä ovat MTK, SLC, Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo sekä ProAgria. Suomessa Kalankasvattajaliitto toimii hankkeen kummijärjestönä, ja yhteistyö jatkuu tiiviisti paikallisten osuuskuntien kanssa.
Sundardeepin kalankasvattajat ovat kehittäneet Guidelines for Climate Smart Fish Farming -ohjeistuksen, joka esiteltiin kansainvälisessä vesiviljely- ja kalatalouskonferenssissa (ICAF) Chitwanissa, Nepalissa 24.10.2024. Lue lisää: Nepalin kalankasvattajat esittelevät ohjeistuksensa kansainvälisessä konferenssissa.
Teksti: Jenny Öhman, maatalous- ja tasa-arvoasiantuntija, viestintäkoordinaattori, FFD, +358 50 591 4819, jenny.ohman(at)ffd.fi
Lisää kuvia voi tiedustella MTK:n viestinnästä: Kaija Stormbom, viestinnän asiantuntija, MTK, 0408489559, kaija.stormbom(at)mtk.fi
Avainsanat
Kuvat



Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme