Mestarillisen Eero Järnefeltin näyttely Tikanojan taidekotiin - Tiedotustilaisuus pe 22.11.2024 klo 10

Mediakutsu
Tervetuloa näyttelyn Eero Järnefelt tiedotustilaisuuteen perjantaina 22.11.2024 klo 10 Tikanojan taidekodissa, os. Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa.
Tilaisuudessa ovat paikalla Ateneumin intendentti ja näyttelyn kuraattori Timo Huusko sekä näyttelypäällikkö Maaria Salo, amanuenssit Noora Lehtovuori ja Janna Sirén Vaasan museoista.
Haastattelumahdollisuudet ja lisätietoa:
Amanuenssi Noora Lehtovuori, Vaasan museot, p. +358 40 587 7363, noora.lehtovuori@vaasa.fiNäyttelypäällikkö Maaria Salo, Vaasan museot, p. +358 40 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi
Haastatteluista voi sopia myös tiedotustilaisuuden jälkeen. Median edustajat voivat halutessaan varata erillisen ajan näyttelyyn tutustumista varten.
Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/o/lwVQkmNpLZdgPDkk
Tiedote
Mestarillisen Eero Järnefeltin näyttely Tikanojan taidekotiin
Suomen merkittävimpiin luonto- ja henkilökuvaajiin kuuluvan Eero Järnefeltin (1863–1937) koko tuotantoa esittävä näyttely nähdään Vaasassa Tikanojan taidekodissa 23.11.2024–25.5.2025. Näyttely tarjoaa katsauksen myös Järnefeltin elämään kansainvälisen kulttuuriperheen kasvattina.
Eero Järnefelt (1863–1937) on yksi tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita, jonka maalauksissa näkyy vahvasti hänen kiinnostuksensa suomalaiseen luontoon ja kansanelämään. Erityisesti hänet muistetaan Koli-maisemista ja Raatajat rahanalaiset / Kaski -maalauksesta. Teoksissaan Järnefelt käsittelee luontoa kokonaisvaltaisesti. Hänelle yhtä merkityksellisiä olivat niin komeat vaaramaisemat kuin vesikasvien ja luonnon yksityiskohtien herkkyys. Järnefeltin luonnonkuvaukset herättävätkin kysymyksiä siitä, onko hänen kuvaamaansa luontoa enää olemassa ja miten suhtaudumme ympäristöömme nykyisin.
Järnefeltin taide kumpuaa hänen sukunsa kiinnostavasta kulttuuritaustasta, ja sitä leimaa olennaisten piirteiden tavoittaminen yhtä lailla luonnosta kuin ihmisistä. Hän osasi kuvata aiheitaan yksityiskohtaisen tarkasti, herkän tunnelmallisesti ja juhlavan monumentaalisesti. Tikanojan taidekodin näyttely valottaa Järnefeltin maisema- ja ihmiskäsityksen eri puolia.
Tikanojan taidekodissa esillä on Järnefeltin keskeinen tuotanto, mukaan lukien ikoninen maalaus Kaski vuodelta 1893. Näyttelyssä nähdään noin 70 originaaliteosta ja noin 30 luonnosta, jotka esitetään digitaalisesti. Teoksia on lainattu Kansallisgalleriasta, suomalaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Mukana on myös teoksia Pohjanmaan museon taidekokoelmasta. Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin intendentti Timo Huusko ja näyttelyn Tikanojan taidekotiin on tuottanut Ateneum taidemuseo / Kansallisgalleria yhteistyössä Vaasan museoiden kanssa.
Järnefelt ikuisti aikansa merkkihenkilöitä
Järnefeltille muotokuvien tekeminen merkitsi useimmiten hänelle itselleen merkittävien henkilöiden maalaamista. Monet heistä, joita hän kuvasi, liittyivät tavalla tai toisella suomenmielisen sivistyneistön vaiheisiin. Suomen kielen professori August Ahlqvist muistetaan siitä, että hän teilasi Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanin. J. J. Mikkola oli kielitieteilijä ja saksalaismyönteinen suomalaisuusmies. Hänen puolisonsa Maila Talvio oli monipuolinen kirjailija. Järnefelt ikuisti myös toimittaja ja kansanedustaja Tekla Hultinin. Maailmansotien välisenä aikana Järnefelt saavutti lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.
Näyttelyssä esitellään myös Järnefeltin grafiikan tuotantoa, josta hänen mehevät pehmeäpohjasyövytyksensä ovat saaneet vankan aseman suomalaisessa taidegrafiikassa.
Suomalaisen kulttuurin kehittäjät
Näyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan Järnefeltin tuotannosta. Eri teemoihin jaettu näyttely tuo tietoa Järnefeltin suvusta, opintomatkoista, kotioloista ja hänen taiteensa liittymisestä aikansa suomalaisuusajatteluun.
Eero Järnefeltin suvulla on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen kulttuurin kehittymiselle. Hänen vanhempansa omaksuivat suomen kielen ja kansansivistysaatteen. Isä Alexander oli kenraali, sotilastopografi, kuvernööri ja senaattori. Pietarilainen äiti Elisabeth tuli baltiansaksalaisesta suvusta. Järnefeltin sisaruksista tuli tunnettuja kulttuurivaikuttajia. Toinen veli Arvid oli aatehistoriallinen kirjailija ja kolmas veli Armas säveltäjä ja kapellimestari. Aino-sisaresta tuli säveltäjä Jean Sibeliuksen puoliso. Järnefeltien piiriin kuuluivat muun muassa kirjailijat Minna Canth ja Juhani Aho.
Vaasaan Järnefelt kytkeytyy siten, että hänen isänsä toimi Vaasan läänin kuvernöörinä vuosina 1888–1894. Alexander asui Rantakadulla ja perhe vuokrasi kesäpaikakseen Tottesundin kartanon Maksamaalta kesiksi 1891–1892. Eero Järnefeltin sisar Aino avioitui siellä. Eero Järnefeltin puoliso oli Saimi Swan. He menivät naimisiin vuonna 1890 ja saivat viisi lasta. Saimin vanhemmat olivat Eeron vanhempien tavoin fennomaaneja.
Näyttelyluettelo tarjoaa uutta tutkimustietoa
Näyttelyä täydentää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistu näyttelyluettelo, joka syventyy Järnefeltin elämään ja teoksiin. Se tarjoaa uutta tietoa ja tutkimusta Järnefeltin suvusta, perheestä, matkoista ja hänen kotioloistaan Suvirannassa. Julkaisun kirjoittajina ovat Timo Huusko, Anna-Maria von Bonsdorff, Julia Donner, Teemu Keskisarja, Minna Maijala, Tutta Palin ja Hanne Selkokari.
Ateneumin taidemuseossa innokkaan vastaanoton saanut näyttely nähdään 23.11.2024–25.5.2025 Vaasassa Tikanojan taidekodissa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten kuraattorin kierros Timo Huuskon johdolla sekä kamarikonsertteja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Amanuenssi Noora Lehtovuori, Vaasan museot, p. +358 40 587 7363, noora.lehtovuori@vaasa.fi
Näyttelypäällikkö Maaria Salo, Vaasan museot, p. +358 40 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi
Kuvat








Linkit
Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.
Vaasan museot on Pohjanmaan aluevastuumuseo, joka tuottaa, tallentaa ja esittelee alueen tiedettä, taidetta ja historiaa. Näyttelymme tarjoavat yhdistelmän paikallista ja kansainvälistä kulttuuria sekä taidetta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vasa stads smådjursklinik flyttar till kasernområdet20.5.2025 13:43:11 EEST | Pressmeddelande
Stadens veterinärmottagning flyttar måndag 26 maj från Sunnanvik till kasernområdet. På invigningsdagen har kliniken har öppet hus kl. 13–15. Efter flytten har mottagningen bättre lokaler och läge.
Vaasan kaupungin pieneläinklinikka muuttaa kasarmialueelle20.5.2025 13:42:48 EEST | Tiedote
Kaupungin eläinlääkärin vastaanotto siirtyy Suvilahdesta kasarmialueelle maanantaina 26.5. Avauspäivänä klinikalla järjestetään avoimet ovet klo 13–15. Muuton myötä tilat ja sijainti paranevat.
Roddbåtar att låna valdes som årets projekt i inkluderande budgeteringen19.5.2025 09:06:52 EEST | Pressmeddelande
I år har lånebåtar valts som mål för Vasas inkluderande budgetering. Vasaborna fick föreslå sina idéer i februari-mars och totalt inkom 258 idéer. Omröstningen var öppen till den 5 maj, och det vinnande förslaget fick 404 röster, dvs. nästan 20 procent av alla röster.
Osallistuvan budjetoinnin kohteeksi valittiin lainattavat soutuveneet19.5.2025 09:06:34 EEST | Tiedote
Vaasan osallistuvan budjetoinnin kohteeksi on valittu tänä vuonna lainattavat soutuveneet. Vaasalaiset saivat ehdottaa ideoitaan helmi-maaliskuussa, ja ideoita kertyikin kaikkiaan 258 kappaletta. Äänestys voittajasta oli auki 5. toukokuuta asti ja voittava idea keräsi 404 ääntä eli lähes 20 prosenttia kaikista äänistä.
Nu är Vasas och invånarnas klimatavtryck kartlagt16.5.2025 15:03:21 EEST | Pressmeddelande
Inom projektet Kulma kalkylerades klimatavtrycket från Vasabornas förbrukning år 2024. Projektet Kulma genomfördes nu för tredje gången, och utöver Vasa deltog i år 21 kommuner.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme