Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista.  Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. 

Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.

Kettulan (Salo) metsissä
Kettulan (Salo) metsissä MTK kuvapankki

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esittämän 12 kuukauden lykkäyksen metsäkatoasetuksen toimeenpanoon, mutta päätti samalla, että asetukseen tarvitaan lisämuutoksia. EU-parlamentti äänesti maiden niin kutsutun riskiluokituksen laajentamisesta, mikä toisi uutena tasona nollariskiluokan vähäisen riskin maiden alapuolelle. Näissä maissa tuotettujen tuotteiden todentamisvelvoitteet olisivat kevyemmät kuin muissa luokissa.

MTK pitää muutosta oikeansuuntaisena, mutta sen käytännön vaikutukset asetuksen sisältöön ja toimeenpanoon vaativat vielä perinpohjaista analyysia. MTK on huolissaan sitä, että lisämuutokset asetuksen sisältöön voivat vaarantaa 12 kuukauden toimeenpanon lykkäyksen tuoman hyödyn eikä teknisiin valmisteluihin ja testaukseen jää tarvittavaa aikaa.

Jotta asetusmuutokset, mukaan lukien toimeenpanon lykkääminen vuoden 2026 alkuun, saadaan voimaan vuoden vaihteessa, tarvitaan ensin kolmikantaneuvottelut. Sen jälkeen sekä parlamentin että neuvoston on vielä hyväksyttävä neuvottelutulos. MTK kannattaa, että komission esitys lisäajasta hyväksytään mahdollisimman nopeasti kolmikantaneuvotteluissa. Jos lisäaikaa ei saada voimaan, maa- ja metsätaloussektori ei ehdi toteuttaa asetuksen vaatimuksia ajoissa. Vaihtoehtona on metsäkatoasetuksen toimeenpanon jäädyttäminen, kunnes päätösprosessi on valmis.

Hyväksyntäprosessin jälkeen tarvitaan muutokset huomioiva ohjeistusdokumentin (guidance) virallinen julkaisu. Parlamentin muutosesitykset tarkentavat myös “usein kysytyt kysymykset” (FAQ) -dokumenttia.

Edessä on edelleen merkittävä työ yhtenäisten tulkintojen varmistamiseksi sekä tietojärjestelmien rakentamiseksi ja testaamiseksi, jotta ne täyttävät kolmansien maiden tuonnin ja sisämarkkinoiden vaatimukset. MTK on mukana valmistelemassa myös metsänhoitoyhdistysten tietojärjestelmämuutoksia, joiden toteuttaminen vaatii vähintään vuoden.

Jotta lisäaika saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, kansallisella tasolla on nopeasti luotava yhteinen tulkinta asetuksen vaatimuksista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Maa- ja metsätalousministeriön johdolla tulee myös valmistella kartta alueista, joilla maankäyttöä, kuten laidunnusta, rajoitetaan. Tämä kartta tukee tulevien vuosien vuokrasopimuksia ja tilakauppoja.

Lisätietoja:
Juha Ruippo, johtaja, MTK, +358 40 55 33 232
Maria Pohjala, asiantuntija, MTK, +358 50 341 7614

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote

Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.

Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari kokosi alan toimijat yhteen – Yhteistyö ja kehitys avainasemassa20.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote

Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari 18.–20.3.2025 kokosi Lappeenrantaan matkailualan asiantuntijoita, yrittäjiä ja kehittäjiä keskustelemaan maaseutumatkailun merkityksestä ja tulevaisuudesta. Seminaarissa korostui maaseutumatkailun rooli elinkeinoelämän vahvistajana sekä sen kehittämisen edellyttämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.

Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus20.3.2025 14:11:23 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen vanhan metsän kriteereistä ja luonnontilaisen metsän määritelmästä Suomessa. MTK korostaa, että päätös vaikuttaa merkittävästi myös yksityismaiden metsänomistajiin. Periaatepäätöksen mukaisten metsien suojelun toteuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta METSO-ohjelman kautta, jotta metsänomistajien oikeudet ja vapaaehtoisuus voidaan aidosti turvata.

Maaseutumatkailun tunnustukset 2025: Ala-Orvola Vesilahdelta ja Kivennapa Juankoskelta20.3.2025 09:42:28 EET | Tiedote

Maaseutumatkailun vuoden yrittäjät palkittiin. Vuoden 2025 kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Maatilamatkailu Kivennapa, jota luotsaavat Henrik Kähönen ja Vilma Kuosmanen Juankoskella, Kuopiossa. Maaseutumatkailun Kellokas 2025 -tunnustuksen sai Maatilamatkailu Ala-Orvola, jonka matkailutoiminnasta vastaavat Raija ja Markku Ala-Orvola Vesilahdelta. Palkinnot jaettiin Lappeenrannassa 19.3. valtakunnallisessa maaseutumatkailutapahtumassa, joka oli samalla Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n 30-vuotisjuhla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye