EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut.
Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esittämän 12 kuukauden lykkäyksen metsäkatoasetuksen toimeenpanoon, mutta päätti samalla, että asetukseen tarvitaan lisämuutoksia. EU-parlamentti äänesti maiden niin kutsutun riskiluokituksen laajentamisesta, mikä toisi uutena tasona nollariskiluokan vähäisen riskin maiden alapuolelle. Näissä maissa tuotettujen tuotteiden todentamisvelvoitteet olisivat kevyemmät kuin muissa luokissa.
MTK pitää muutosta oikeansuuntaisena, mutta sen käytännön vaikutukset asetuksen sisältöön ja toimeenpanoon vaativat vielä perinpohjaista analyysia. MTK on huolissaan sitä, että lisämuutokset asetuksen sisältöön voivat vaarantaa 12 kuukauden toimeenpanon lykkäyksen tuoman hyödyn eikä teknisiin valmisteluihin ja testaukseen jää tarvittavaa aikaa.
Jotta asetusmuutokset, mukaan lukien toimeenpanon lykkääminen vuoden 2026 alkuun, saadaan voimaan vuoden vaihteessa, tarvitaan ensin kolmikantaneuvottelut. Sen jälkeen sekä parlamentin että neuvoston on vielä hyväksyttävä neuvottelutulos. MTK kannattaa, että komission esitys lisäajasta hyväksytään mahdollisimman nopeasti kolmikantaneuvotteluissa. Jos lisäaikaa ei saada voimaan, maa- ja metsätaloussektori ei ehdi toteuttaa asetuksen vaatimuksia ajoissa. Vaihtoehtona on metsäkatoasetuksen toimeenpanon jäädyttäminen, kunnes päätösprosessi on valmis.
Hyväksyntäprosessin jälkeen tarvitaan muutokset huomioiva ohjeistusdokumentin (guidance) virallinen julkaisu. Parlamentin muutosesitykset tarkentavat myös “usein kysytyt kysymykset” (FAQ) -dokumenttia.
Edessä on edelleen merkittävä työ yhtenäisten tulkintojen varmistamiseksi sekä tietojärjestelmien rakentamiseksi ja testaamiseksi, jotta ne täyttävät kolmansien maiden tuonnin ja sisämarkkinoiden vaatimukset. MTK on mukana valmistelemassa myös metsänhoitoyhdistysten tietojärjestelmämuutoksia, joiden toteuttaminen vaatii vähintään vuoden.
Jotta lisäaika saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, kansallisella tasolla on nopeasti luotava yhteinen tulkinta asetuksen vaatimuksista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Maa- ja metsätalousministeriön johdolla tulee myös valmistella kartta alueista, joilla maankäyttöä, kuten laidunnusta, rajoitetaan. Tämä kartta tukee tulevien vuosien vuokrasopimuksia ja tilakauppoja.
Lisätietoja:
Juha Ruippo, johtaja, MTK, +358 40 55 33 232
Maria Pohjala, asiantuntija, MTK, +358 50 341 7614
Yhteyshenkilöt
Juha RuippoMTK JohtajaMTK
Puh:+358 40 553 3232juha.ruippo@mtk.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme