Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan
YK:n kansainvälinen Oranssit päivät -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa.
Apua lähisuhdeväkivaltaan saa Nollalinja-puhelinpalvelusta ja turvakodeista vuorokauden ympäri
Naisiin kohdistuva väkivalta on globaali ongelma. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa (UN Women Suomi). Nollalinja on ilmainen valtakunnallinen auttava puhelin, jonne voi soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005. Nollalinjalta saa keskusteluapua sekä tietoa turvakodeista ja niiden vapaista paikoista. Suomessa on 28 turvakotia, jotka auttavat lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita henkilöistä ja perheitä ikään ja sukupuoleen katsomatta.
–Turvakotiin voi soittaa tai tulla mihin kellonaikaan tahansa, sillä meillä on turvakodissa aina henkilökuntaa paikalla. Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta eikä avun pyytäminen ole häpeä. Lähisuhdeväkivaltatyön ammattilaiset ovat sitä varten, että he auttavat ja tukevat, sanoo Porvoon turvakodin esihenkilö Marika Johansson. Porvoossa sijaitseva turvakoti palvelee ensisijaisesti koko Itä-Uudenmaan aluetta, mutta kaikkiin Suomen turvakoteihin voi hakeutua asuinpaikasta riippumatta.
Turvakodin henkilökunta on erikoistunut auttamaan lähisuhdeväkivallan uhreja. Turvakoti on kodinomainen paikka, missä saa suojaa ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodissa tarjotaan akuuttiin tilanteeseen tukea, neuvontaa ja ohjausta. Turvakoti on tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivallan uhreille ja sen uhan alla eläville iästä tai sukupuolesta riippumatta.
Porvoon turvakodissa ohjaajana työskentelevä Miia Heikkilä iloitsee Porvoon kaupungin mukanaolosta kampanjassa. Hän kannustaa ja haastaa kaikkia Itä-Uudellamaalla toimivia, niin yksityishenkilöitä kun yrityksiä, yhteisöjä ja muita toimijoita, osallistumaan Oranssit päivät -kampanjaan. Heikkilä kertoo, että Porvoon turvakodin kampanjointia voi seurata Instagram-tilillä Oranssien päivien ajan. – Asian esiin nostaminen on tärkeää, sillä myös Suomessa naisten kokema väkivalta on suuri ongelma. Annetaan väkivallattoman tulevaisuuden olla yhteinen päämäärämme, Heikkilä sanoo.
Jokainen voi osallistu kampanjaan
Kampanjaan voi osallistua monin eri tavoin, esimerkiksi oranssiin väriin pukeutumalla, valaisemalla kotisi tai työpaikkasi oranssilla ja kannustamalla ystäviäsi, työkavereitasi ja työyhteisöäsi tekemään samoin. Tänä vuonna Porvoossa nähdään oranssia toivon väriä katukuvassa, kun kävelysilta valaistaan oranssiksi.
Kerro kampanjasta työpaikallasi, koulussasi tai harrastusryhmässä ja kutsu kaikki mukaan tunnustamaan oranssia väriä väkivaltaa vastaan. Halutessasi julkaise oma kuvasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld ja #noexcuse
Apunasi
- Porvoon turvakoti on 9 perhepaikkainen turvakoti. Henkilökunta on paikalla 24/7. Turvakotiin voi olla yhteydessä mihin vuorokauden aikaan tahansa puh. 0400 664932, Nordenskiöldinkatu 18, 06100 Porvoo.
- Tietoa, ohjausta ja neuvontaa lähisuhdeväkivallasta ja koko Suomen turvakotiverkoston ajankohtaisen paikkatilanteen saa Nollalinjasta 080 005 005 (nollalinja.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika JohanssonPorvoon turvakodin esihenkilöItä-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 6767875marika.johansson@itauusimaa.fiItä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Beslut av nämden för beredskap och säkerhet 22.4.202523.4.2025 08:17:55 EEST | Pressmeddelande
Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för beredskap och säkerhet sammanträdde tisdagen den 25.2.2025 på räddningsstationen i Borgå. Vid mötet behandlades välfärdsområdets jämställdhetsplan och plan för likabehandling, upphävande av administrativa tvångsmedel samt andra aktuella ärenden.
Varautuminen ja turvallisuus -lautakunnan päätöksiä 22.4.202523.4.2025 08:14:01 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautuminen ja turvallisuus -lautakunta kokoontui tiistaina 22.4.2025 Porvoon pelastusasemalla. Kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, hallinnollisten pakkokeinojen purkua sekä muita ajankohtaisia asioita.
Ett tuberkulosfall konstaterats i Borgå10.4.2025 12:48:56 EEST | Pressmeddelande
I Borgå har en enskild tuberkulossmitta konstaterats hos en vuxen person. Smittan medför ingen omfattande exponeringsrisk för invånarna i området.
Porvoossa varmistettu yksittäinen tuberkuloositapaus10.4.2025 12:48:38 EEST | Tiedote
Porvoossa on todettu yksittäinen tuberkuloositartunta aikuisella henkilöllä. Tartunta ei aiheuta laajaa altistumisvaaraa alueen asukkaille.
Nämnden för utveckling och samarbete 9.410.4.2025 09:39:12 EEST | Pressmeddelande
Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för utveckling och samarbete samlades till möte onsdagen 9.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme