SDP:n Kari: puolustuspoliittisen seurantaryhmän työtä jatkettava selonteon valmistumisen jälkeen vaalikauden loppuun
Puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen, kansanedustaja Mika Kari (sd.) esittää valtioneuvostolle, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon parlamentaarisen seurantaryhmän työtä jatkettaisiin eduskunnan mietintöjen valmistumisen jälkeen vaalikauden loppuun saakka. Muutosherkässä maailmantilanteessa on tärkeää ylläpitää ja vahvistaa parlamentaarista kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin yli vaalikausien. Seurantaryhmän työssä tulisi myös jatkaa erityisesti pitkän aikavälin haasteiden ratkomista, kuten puolustusmäärärahojen tulevaa tasoa, asevelvollisuuden kehittämistä ja Suomelle vielä varsin uuden Nato-jäsenyyden pitkän aikavälin tavoitteita. Tällä työllä vahvistettaisiin yli vaalikausien menevää puolustuksen suunnittelua.
- Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on Suomessa perinteisesti tehty hallitus- ja oppositiorajat ylittäen. Tämä on ollut erityinen vahvuutemme. Ulko- ja puolustuspolitiikka on tällä kaudella keskittynyt pääministeripuolue kokoomukselle. Puolueella on tällä hetkellä poikkeuksellisen vahva värisuora johtopaikoilla, joka haastaa parlamentaarisen keskustelun perinteitä. Erityinen huoli tästä herää siksi, että samaan aikaan turvallisuuspoliittinen tilanne on jännittyneempi kuin kertaakaan kohta 80 vuoteen. Vaikeasti ennakoitavan ajan lisäksi myös talous haastaa puolustuksen ratkaisujamme, joten parlamentaariselle keskustelulle on kasvava tarve, Kari painottaa.
Myös Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos aiheuttanee tulevina vuosina vaikeasti ennakoitavia muutoksia turvallisuuspoliittiseen ilmastoon. Donald Trumpin uudelleenvalinnalla voi olla Ukrainalle ja koko Euroopalle kauaskantoisia vaikutuksia. Myös Lähi-Idän tilanteen kehittyminen ja sen vaikutukset haastavat turvallisuutta laajasti. Tässä tilanteessa Suomi tarvitsee ajantasaisen tiekartan puolustus- ja turvallisuuspolitiikan pitkän aikavälin ratkaisujen kehittämiseksi. Erityisen ajankohtainen aihe on keskustelu puolustusmäärärahojen tulevasta tasosta.
- On välttämätöntä, että meillä on yhteinen käsitys ja mahdollisimman laaja yksimielisyys maanpuolustuksen pitkän aikavälin näkymistä ja keskeisistä kehittämistarpeista. Nyt kun myös Nato-politiikan käytäntöjä rakennetaan, olisi näistäkin sisällöistä tarpeen ylläpitää parlamentaarista seurantaa. Varsinaiset kirjalliset selonteot vanhenevat kokemukseni mukaan varsin nopeasti, kahdella edelliselläkin vaalikaudella puolustusselonteon seurantaryhmässä toiminut Kari toteaa.
Pitkäjänteisyyteen on pyritty jo kahden edellisen vaalikauden aikana ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon valmistelun parlamentaarisen seurantaryhmän työn kautta. Kari ehdottaa, että tätä työtä vahvistettaisiin tekemällä rakenteesta pysyvä ja jatkamalla parlamentaarisen seurantaryhmän työtä vaalikauden loppuun. Se jatkaisi Suomen puolustuksen ja Nato-politiikan pitkän aikavälin linjojen ja kysymysten käsittelyä. Työn kautta ylläpidettäisiin kykyä hakea parlamentaarisesti ratkaisuja turvallisuuspoliittisen tilanteen tuomiin haasteisiin tarvittaessa nopeastikin.
- Erityisesti puolustusmäärärahojen tasoa koskeva keskustelu on tärkeää, jotta meillä on aiheesta yhteinen yli vaalikausien ulottuva näkymä. Tähän seurantaryhmä olisi tarpeellinen foorumi. Toisin kuin Suomessa, missä puolustuksesta on yhdessä pidetty hyvää huolta, on useissa muissa Nato-maissa syntynyt puolustuksen korjausvelkaa, mistä johtuen keskustelua käydään Naton puolustusbudjettitavoitteen tason nostosta nykyisestä 2 prosentista jopa 3–4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tähän keskusteluun meidän tulee yhdessä olla valmiita ja samalla hakea puoluerajat ylittävä näkemys siitä, miltä puolustusmenot näyttävät tulevalla vaalikaudella, Kari perustelee. - Keskeisen tärkeää on, että uusi prosenttitavoite perustuu huolelliseen, Naton puolustussuunnitteluprosessin kautta saatavaan yhteisymmärrykseen liittokunnalle tarvittavista sotilaallisista suorituskyvyistä, joilla luodaan riittävä pidäke ja puolustuskyky.
Keskustelufoorumeita on Suomessa ollut puolustuskysymysten parlamentaariseen käsittelyyn jo vuosikymmeniä. Aiemmin Suomessa on toiminut useampia parlamentaarisia puolustuskomiteoita, jotka ovat olleet raskaampia järjestelyjä. Viime vuosina on ollut käytössä erilaisia työryhmiä. Nykyisessä tilanteessa tällaiselle käsittelylle olisi erityinen tarve. Jatkamalla seurantaryhmän työtä voitaisiin vahvistaa parlamentaarista katetta tulevina vuosina harjoitettavalle ja hallituskaudet ylittävälle puolustuspolitiikalle.
- Puolustusvaliokunnan tuoreessa lausunnossa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta valiokunta toteaa, että Suomen Nato-jäsenyyden kansallisen sisällön rakentamiseksi on eduskunnassa tulevien vuosien aikana tarpeen käydä Nato-jäsenyyden sisällöstä ja jäsenyyden kansallisista tavoitteista säännöllistä parlamentaarista keskustelua. Tässä hengessä esitän, että selontekojen parlamentaarisen seurantaryhmän työtä jatkettaisiin vaalikauden loppuun saakka, Kari päättää.
Yhteyshenkilöt
Mika KariKansanedustaja
Puh:050 398 5601Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Ulko- ja turvallisuuspolitiikka jatkaa Suomen linjaa vahvalta arvopohjalta4.12.2024 17:17:37 EET | Tiedote
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Valiokunnan sosialidemokraattiset jäsenet, kansanedustajat Johannes Koskinen, Kimmo Kiljunen, Tytti Tuppurainen ja Antti Lindtman korostavat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdonmukaisuuden ja pitkien linjojen merkitystä. Turvallisuusympäristön muutoksessa on olennaista vahvistaa sääntöperustaista ja monenkeskistä kansainvälistä järjestelmää.
SDP:n Juha Viitala: Hallituksen paikallisen sopimisen uudistus uhkaa työntekijöiden turvana olevaa yleissitovuutta4.12.2024 14:44:25 EET | Tiedote
Eduskunta keskustelee keskiviikkona 4.12. täysistunnossa hallituksen esityksestä paikallisen sopimisen laajentamisesta. SDP:n kansanedustaja Juha Viitala pitää hallituksen esitystä liian yksipuolisena ja uhkana työntekijöiden minimiehtoja turvaaville yleissitoville työehtosopimuksille. Viitala vaatii esityksen hylkäämistä ja hallitukselta tasapuolisuuden varmistamiseksi myös työntekijöiden oikeuksia turvaavia toimia.
SDP:n Johan Kvarnström: Hallituksen esitys on ilmastolain vesitys4.12.2024 13:38:48 EET | Tiedote
– Mykkäsen viimeiseksi ilmastoteoksi ministerinä jää kuntien ilmastosuunnitelmien laatimisvelvoitteen poistaminen eli hallituksen esitys ilmastolain vesityksestä. Se on jälleen yksi osoitus keskenään ristiriitaisen hallituksen poukkoilevasta politiikasta, josta on tullut tämän hallituksen tavaramerkki, ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Johan Kvarnström (sd) kuvailee.
SDP:n Marko Asell: Hallitus vaikeuttaa rakentamista kunnissa4.12.2024 11:24:04 EET | Tiedote
– Orpon hallitus on laatinut niin kutsutun korjaussarjan viime kaudella uudistettuun rakentamislakiin. Esitys aiheuttanee paljon harmaita hiuksia kunnan viranhaltijoissa ikävästi kuntavaalikeväänä. Hallitus väitti pyrkivänsä sujuvoittamaan sääntelyä, mutta esitetyt muutokset lisäävät kuntien kustannuksia ja hallinnollista taakkaa. Ihmettelemme näitä esityksiä ja toivotamme kuntiin paljon voimia sääntelyn tulkinnassa sekä lisääntyvän byrokratian ja kustannusten kanssa, toteaa ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Marko Asell (sd).
SDP:n Johan Kvarnström: Terveydenhuollon alirahoitus iskee nyt Raaseporin sairaalaan3.12.2024 15:11:12 EET | Tiedote
Uutiset Raaseporin sairaalasta ovat huolestuttavia. HUS joutuu tekemään valtavia säästöjä – 140 miljoonaa euroa ensi vuonna ja 280 työntekijän irtisanominen. Raaseporin sairaala, jossa on 20 erikoissairaanhoidon poliklinikkaa, kärsii vakavasti. Esimerkiksi suuri osa syöpähoidoista siirtyy Helsinkiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme