Metsäkatoasetuksen heikentäminen isku luonnolle
Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdotuksia jo hyväksytyn EU:n metsäkatoasetuksen muuttamiseksi. Greenpeace tuomitsee heikennykset, jotka luovat epävarmuutta ja avaavat oven luontokadon jatkumiselle. Äänestyksen jälkeen asetus palaa kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
Merkittävä heikennys olisi parlamentissa hyväksytty ehdotus siitä, että asetukseen tulisi matalan, keskitason ja korkean riskin metsäkatomaiden lisäksi nollariskin maat, joihin myös Suomi kuuluisi.
“Metsäkatoa ja metsien tilan heikkenemistä tapahtuu myös Suomessa, joten emme ole nollariskimaa. Nyt parlamentissa hyväksytyn ehdotuksen mukaan meistä ja lukuisista muista maista ollaan kuitenkin väkisin tekemässä riskittömiä”, sanoo Greenpeace Nordenin apulaismaajohtaja Juha Aromaa.
Nyt edessä ovat komission, parlamentin ja neuvoston kolmikantaneuvottelut. Greenpeace vaatii, ettei kolmikantaneuvotteluissa EPP:n heikennyksiä hyväksytä.
“Tarvitsemme vahvan metsäkatoasetuksen, jotta emme hukkaa alkuperäistä tarkoitusta suojella metsiä maailmalla ja meillä kotona”, Aromaa sanoo.
Lisätietoa:
Sebastien Risso, Greenpeace EU:n metsäpolitiikan johtaja, sebastien.risso@greenpeace.org
Andrea Carta, Greenpeace EU:n oikeusasiantuntija, andrea.carta@greenpeace.org
Juha Aromaa, Greenpeace Nordenin apulaismaajohtaja, 050 3696202, juha.aromaa@greenpeace.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha AromaaGreenpeacen Suomen apulaismaajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Uusi EU-direktiivi ensimmäistä kertaa koetuksella – Greenpeace kohtaa fossiilijätin tänään oikeudessa Alankomaissa2.7.2025 12:08:11 EEST | Tiedote
Greenpeace International kohtaa yhdysvaltalaisen Energy Transfer -energiayhtiön tänään Alankomaiden tuomioistuimessa. Ympäristöjärjestö vaatii miljardiyhtiöltä korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten ensimmäisenä EU:n uuteen anti-SLAPP-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryritysten väärinkäytöksiltä.
Helsingin aseman kellotornissa kehotetaan vastarintaan11.6.2025 08:28:41 EEST | Tiedote
Varhain keskiviikkoaamuna Greenpeace Nordenin aktivistit nousivat Helsingin rautatieaseman kellotorniin ja levittivät yhdeksän metriä korkean banderollin. Banderollin teksti Time to resist kehottaa vastarintaan nyt, kun kansalaisyhteiskuntaa ollaan perinteisissä demokratioissa laittamassa ahtaalle. Viesti on osa maailmanlaajuista Time to Resist -kampanjaa, joka Suomessa kulkee nimellä Nyt v**** riittää. Kampanja kritisoi hyökkäyksiä aktivismia vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Romaniassa sekä Suomen hallituksen tiedevastaisuutta, joka juuri nyt näkyy luonnonmetsien hakkuina.
Aktivismia ja kansalaisvaikuttamista juhlivan Nousu -festivaalin ohjelma nyt julki – mukana Venäjän nykytilaa avaava aktivisti Filipp Shchelkanov, kunnallisvaalien ääniharavan Alma Tuuvan meemiworkshop sekä somevaikuttaja Jenni Rotonen ja hyperpop-artisti Knife Girl10.6.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestettävä Nousu-festivaali tuo Helsingin Ääniwalliin lauantaina 14.6. aktivismin, vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä. Yleisölle ilmaisen tapahtuman päiväohjelmassa on mm. Venäläisen aktivistin Filipp Shchelkanovin kokemuksia maan hallinnon koventuneista otteista, kunnallisvaaleissa äänisaaliillaan kohauttaneen Alma Tuuvan meemiworkshop ja kansalaisvaikuttamisen eri muotoja ympäristöoikeudenkäynneistä podcasteihin. Iltaohjelmassa nähdään mm. Hyperpop-artisti Knife Girli, lofi-dancepoppari Ty Roxy ja London Zoo-kollektiivin DJ:t. Koko ohjelmiston voi katsoa festivaalin ohjelmasivuilta.
Romaniassa valtion kaasuyhtiö vaatii Greenpeacen toiminnan lakkauttamista9.6.2025 12:33:47 EEST | Tiedote
Greenpeace tuomitsee Romanian valtion omistaman energiayhtiö Romgazin kanteen Greenpeace Romanian lakkauttamiseksi. Greenpeace Romanialla on lähes kahden vuosikymmenen historia rauhanomaisesta ja laillisesta ympäristöaktivismista. Kanteen ensimmäinen oikeuskäsittely on keskiviikkona 11. kesäkuuta.
Kutsu: Sietämätöntä aktivismia – millainen on terveen oikeusvaltion suhde kansalaistoimintaan?2.6.2025 14:17:07 EEST | Kutsu
Millaista kansalaistoimintaa Suomen pitäisi kestää? Mihin suuntaan kansalaistoiminnan rajat liikkuvat nyt Euroopassa ja meillä Suomessa? Greenpeace järjestää keskiviikkona 4.6. keskustelutilaisuuden, jossa näitä kysymyksiä käsitellään tutkijoiden, oikeusoppineiden ja aktivistien voimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme