Sähköpotkulaudoille esitetty promilleraja vähentäisi tehokkaasti onnettomuuksia
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien kuljettamiseen 0,5 promillen rajaa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pitää ehdotusta erittäin kannatettavana, sillä merkittävässä osassa sähköpotkulautatapaturmia taustalla on kuljettajan päihtymys.

Sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien suosio on kasvanut voimakkaasti etenkin suurissa kaupungeissa. Näiden ajoneuvojen kuljettamisen sääntely on kuitenkin ollut löyhää, mikä on näkynyt muun muassa päivystyksissä hoidettujen tapaturmien lukumäärissä.
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan lainsäädäntöön uusia keinoja ehkäistä ja vähentää mikroliikkumisen onnettomuuksia. Keskeisiä lisäyksiä olisivat muun muassa promillerajan asettaminen ja huumausaineiden nollatoleranssi kevyille sähköajoneuvoille ja moottorilla varustetuille polkupyörille, oikeus määrätä kuljettaja kokeeseen päihtymyksen toteamiseksi ja tarvittaessa estää ajo sekä seuraamusmaksu päihtyneelle kuljettajalle. Lisäksi kuntien ja kaupunkien mahdollisuuksia hallita mikroliikkumista parannettaisiin: jatkossa sähköpotkulautojen tai polkupyörien vuokralle tarjoaminen edellyttäisi voimassa olevaa mikroliikennelupaa, jonka myöntäisi kunta.
”Nykyinen sääntely ei ehkäise riittävän tehokkaasti päihtyneenä liikenteeseen lähtemistä. Ehdotetut lisäykset ovat erittäin tärkeitä kaikkien tielläliikkujien turvallisuuden kannalta”, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen. ”Promilleraja antaa kuljettajalle selkeän viestin siitä, että päihtyneenä ei tule ajaa ja poliisille paremmat mahdollisuudet puuttua näihin tilanteisiin.”
Esitysluonnoksessa arvioidaan, että kiinteä promilleraja ja sen valvonta vähentäisi liikenteessä tapahtuvia onnettomuuksia merkittävästi. Ne vähentäisivät myös terveydenhuollon kuormitusta sekä tapaturmista aiheutuvia sairauslomia ja kustannuksia. Liikenne- ja viestintäministeriön promillerajaselvityksen mukaan erikoissairaanhoidon päivystyksessä hoidetuista 1 600 sähköpotkulautatapaturmasta päihtyneiden osuus oli 45–50 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 640–800 alkoholitapaturmaa vuosittain.
Ehdotettu mikroliikennelupajärjestelmä puolestaan mahdollistaisi muun muassa nopeusrajoitukset ja käyttöaikoihin perustuvat rajaukset. Käyttöä voitaisiin tehokkaammin rajoittaa etenkin yöaikaan.
”Käyttöaikojen rajoittaminen on olennainen keino ehkäistä päihtyneenä ajamista, sillä suuri osa sähköpotkulautaonnettomuuksista tapahtuu yöllä ja kuljettaja on usein päihtynyt. Sähköpotkulautojen käyttäjiltä itseltään on myös jatkossa syytä edellyttää vastuullista liikennekäyttäytymistä turvallisuus huomioiden”, Mikkonen huomauttaa.
Yhteyshenkilöt
Juha Mikkonentoiminnanjohtaja, PhD, VTMEhkäisevä päihdetyö EHYT ry
Puh:050 527 4780juha.mikkonen@ehyt.fiEhkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen kansalais- ja asiantuntijajärjestö, joka ehkäisee ja vähentää päihde- ja pelihaittoja. EHYT tukee yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia sekä vahvistaa sosiaalisesti kestävää kehitystä. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme