Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 47
Ma 18.11. klo 17
Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga) & Janne Flinkkilä: Pedro (LIKE)
Sivullisen lavalla käsitellään suuria sanoja ja viihdemestari(e)n elämää, kun toimittajat Miska Rantanen ja Janne Flinkkilä pureutuvat uutuuskirjoihinsa Palefacesta ja Pedro Hietasesta. Kirjailijoiden lisäksi keskustelemassa on Karri Miettinen aka Paleface. Pedro on joukosta fyysisesti poissa, mutta taatusti mukana anekdooteissa ja muistoissa.
Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga)
Paleface on vakiinnuttanut asemansa monialaisena sanatyöläisenä. Hänen teksteissään vilisevät kirjalliset viittaukset ja maailmanparantaminen – mutta myös kiinnostus suomalaisuuden ytimeen. Protestilaulaja avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali.
Miska Rantanen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.
Janne Flinkkilä: Pedro (Like)
Pedro Hietanen (1949-2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana näkyi ja kuului lähes kaikkialla.
Pedro Hietasella on ollut ainutlaatuinen näköalapaikka viihteen huipulla. Pitkään harkittuaan hän kertoi hillittömät tarinansa ja syvät mietteensä kokeneelle musiikkitoimittaja Janne Flinkkilälle.
Ti 19.11. klo 17
JULKISTAMISTILAISUUS: Heidi Hammarsten: Rintasyövän monet kasvot (Into)
Käsitys rintasyövästä on monesti pinnallinen ja kliseinen, "kiltti syöpä". Todellisuus on paljon mutkikkaampi: saman otsikon alle mahtuu hyvin erilaisia sairauksia, joihin tulee koko ajan lisää uusia, entistä yksilöllisempiä hoitoja. Kuvaukset suomalaisista rintasyöpätutkimuksista havainnollistavat, miten pitkäjänteistä työtä läpimurrot vaativat, ja kertovat myös potilaiden roolista tutkimuksessa. Kirja välittää tietoa syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen, mutta se avaa myös terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille, miltä järjestelmä potilaan näkökulmasta näyttää. Kun koko terveydenhuoltojärjestelmä on murroksessa, perinteinen passiivinen potilasrooli ei enää ole paras mahdollinen lähtökohta vakavan sairauden hoidossa. Kirja antaa sairastuneille eväitä muutokseen kohti tasaveroisempaa hoitosuhdetta.
Ke 20.11. klo 17.30
Timo Suutarinen: Treblinka 454, osa II (Kulttuurivihkot)
Juutalaisten historiasta ja kohtaloista holokaustissa Terezínistä Treblinkaan kertova neliosainen, yli 2000 runon sarja päättyy marraskuussa 2024 Kulttuurivihkojen julkaisemaan Timo Suutarisen kirjaan "Treblinka 454, osa II".
Suutarinen on käynyt kirjaansa varten läpi mittavan aineiston tutkimuksia, oikeudenkäyntejä, elämäkertoja, haastatteluja ja dokumentteja Treblinkasta sekä vieraillut tapahtumapaikoilla. Elokuun lopun 2024 hän käänsi Varsovan ghetossa siellä kirjoitettuja runoja ja kirjoitti kirjansa esipuheen.
Timo Suutarinen on jyväskyläläinen runoilija, joka kirjoissaan Kirsikankukkien kaupunki (2020), Eikä varjoja enää ole (2022) ja Treblinka 454, osat I-II (2023-24) on kulkenut matkan Terezínistä Treblinkaan.
Tilaisuudessa Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Timo Suutarinen kertoo kirjansa taustoista ja lausuu siitä runoja.
To 21.11. klo 17
Keskustelutilaisuus: Kahden kolonialismin anatomia: Länsi-Saharan ja Palestiinan miehitys (Kansainvälinen solidaarisuustyö & Suomen Rauhanpuolustajat ry)
Länsi-Sahara on Pohjois-Afrikan viimeinen siirtomaa, jota Marokko on miehittänyt laittomasti vuodesta 1975. Kansainvälisen oikeuden mukaan länsisaharalaisilla on oikeus päättää omasta itsenäisyydestään, mutta Marokko estää itsenäisyysäänestyksen järjestämisen.Länsi-Saharan ja Palestiinan kolonialismissa on paljon samanlaisia piirteitä.
Molemmat miehittäjävallat ovat tehneet väestönsiirtoja miehitetyille alueelle, varastaneet niiden luonnonvaroja ja hyötyneet taloudellisesti. Paneelikeskustelussa puhutaan Länsi-Saharan ja Palestiinan miehityksestä, sekä Länsi-Saharan poliittisen tilanteen viimeaikaisesta kehityksestä.
Tapahtumassa puhuvat muun muassa Sumudin vara-pj ja ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen ja länsisaharalaisen Tifaritin yliopiston opiskelijoita.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote
Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tilaisuudess
Kutsu toimittajille: Voima 25 vuotta!20.11.2024 13:25:47 EET | Tiedote
Juhlaseminaarissa Marina Litvinenko, tiukkaa Venäjä-keskustelua ja asiaa ympäristötuhosta.
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 468.11.2024 16:08:56 EET | Tiedote
Ma 11.11. kello 18 Leeni Peltonen & Marketta Salminen: Änkytys – Minun vuoroni puhua (Aviador) Änkytys - Minun vuoroni puhua on ensimmäinen suomalainen änkytyksen monia vivahteita ja tasoja kuvaava kirja. Teoksessa eri-ikäiset ihmiset kertovat koskettavia tarinoitaan änkytyksestä ja sen vaikutuksesta heidän elämäänsä. Ti 12.11. kello 16.30 JULKISTAMISTILAISUUS: Janne Seppänen & Esa Väliverronen: Mediayhteiskunta – Viestintä ja valta huomiotaloudessa (Vastapaino) Vuonna 2012 ilmestynyt ”Mediayhteiskunta”-teoksen ensimmäinen laitos piirsi ajankohtaisen kuvan yhteiskunnasta, joka on monin tavoin riippuvainen mediasta. Sen jälkeen mediamaisema on kuitenkin radikaalisti muuttunut. Täysin uudistettu versio kirjasta ilmestyy nyt alaotsikolla ”Viestintä ja valta huomiotaloudessa”. Se luo sosiologisen katseen median ja viestinnän rooliin yhteiskunnassa. Kirja on odotettu perusteos mediamaiseman ja viestinnän muutoksista. Historiallisen perspektiivin kautta analysoidaan mediaan liitettyjä toivei
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 451.11.2024 16:18:50 EET | Tiedote
Ti 5.11. kello 17 Anni Kytömäki: Mirabilis (Gummerus) Lukijoiden rakastaman, Finlandia-palkitun Anni Kytömäen uutuus on suuri romaani elämästä ja kuolemasta. Mirabilis sijoittuu 1800-1900-luvun vaihteeseen ja kuvaa maailmankatsomuksellista murrosta, jolloin luonnontiede osoittaa, ettei ihminen olekaan luomakunnan kruunu. Ti 5.11. kello 18 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Ke 6.11. kello 17.30 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat To 7.11. kello 16.30 Klaus Härö: Ei koskaan yksin & Elina Sana: Kuoleman laiva s/s Hohenhörn - juutalaispakolaisten kohtalo Suomessa (Rosebud) Vuonna 1938 lähes 200 juutalaista pakeni Hitlerin Saksasta Suomeen. Marraskuussa 1942 Valtiollinen poliisi luovutti heistä kahdeksan Saksan Gestapolle. Elina Sana ryhtyi tutkimaan juutalaispakolaisten kohtaloa. Höyrylaiva s/s Hohenhörnillä poiskuljetettujen uskottiin päätyneen työpalveluun entiseen kotimaahansa. Auschwitzin keskitysleirimuseosta löytyi kuitenkin raskauttava dokumentti: seitsemän Suo
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme