Raisiossa purettiin kahdeksan kuukauden mielenterveysjonot: Täysi-ikäinen pääsee perustason avun piiriin jopa päivissä
Raisio on edelläkävijä aikuisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittämisessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen muissa kunnissa tehdään parhaillaan vastaavanlaisia uudistuksia.
![Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.](/data/images/public/69820130/70683340/93e50e69-a6f8-45d1-b32b-06d09551333e-w_720.jpg)
Sairaanhoitaja Laura Tuokko Raision mielenterveys- ja päihdeyksiköstä näkee vastaanotollaan, että nopea hoitoon pääsy on tärkeää. Mielenterveyden ongelmat syvenevät ja oirekuva on tavallisesti sitä vaikeampi, mitä pidempi aika haasteiden alkamisen ja avun saamisen välillä kuluu.
- Suomalaiset ovat sinnittelijöitä. He hakeutuvat hoitoon usein vasta silloin, kun jonottamiseen ei enää olisi aikaa. Voimat ovat tyypillisesti jo hyvin vähissä tai jopa aivan lopussa. Osalla on itsetuhoisuutta, Tuokko kuvailee.
Osastonhoitaja Niina Viitala kertoo, että vielä puolitoista vuotta sitten jonotus ADHD-tutkimuksiin kesti Raisiossa kymmenen ja muihin tutkimuksiin kahdeksan kuukautta. Nyt odotusaika terveysaseman hoidon tarpeen arvioinnista ensijäsennykseen eli mielenterveyshoidon alkuhaastattelun vaihtelee parista päivästä kahteen viikkoon.
Muutoksen keskiössä kansallinen toimintamalli
Muutosta selittää keskeisesti kansallisen, yliopistosairaaloiden kehittämän Terapiat etulinjaan -toimintamallin nopea käyttöönotto Raision mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Mallissa potilas ohjataan täyttämään verkossa Terapianavigaattori. Navigaattorin koosteesta mielenterveyden ammattilainen saa hoitoon ohjauksen kannalta olennaiset tiedot apua hakevan tilanteesta jo ennakkoon. Aiemmin tietoja koottiin usealla vastaanottokäynnillä.
Taustoituksen avulla ammattilainen tunnistaa, milloin potilaalle tyypillisesti riittää kevyt, lyhytkestoinen hoito ja milloin hän tarvitsee heti vaativampaa ja pitkäkestoisempaa tukea.
- Uusien kevyiden lyhytterapioiden ansiosta myös monen hoitojaksot ovat lyhentyneet, jolloin jonoa on saatu purettua nopeasti. Ja kun potilaat pääsevät hoitoon helpommin, ei tilanne ehdi jonotusaikana vaikeutua pitkällistä hoitoa vaativaksi, sanoo Viitala.
Tuokko muistuttaa, ettei ovi palveluihin sulkeudu, kun lyhytterapian käyntikertojen määrä on täynnä. Silloin arvioidaan hoidon vaikuttavuutta ja työskentelyä jatketaan tarvittaessa.
Yksikössä on tehty samaan aikaan muutoksia myös työnjakoon. Viitalan mukaan henkilöstö on ollut joustavaa, yhteistyö terveyskeskuksen kanssa sujuvaa. Tulokset ovat olleet motivoivia.
Potilaan voimavarat osaksi toipumista
Viitala kokee, että mielenterveyden hoidossa on tapahtunut murros suhteessa potilaaseen. Potilaita kannustetaan nyt työskentelemään myös itsenäisesti käyntikertojen ulkopuolella.
- Fysioterapiassakin annetaan kotitehtäviä. Harjoitellaan arjessa syviä vatsalihaksia ja saadaan siten selkäkipua hallintaan. Samoin meillä potilas nähdään nyt vahvemmin oman elämänsä toimijana. Hän hyötyy saadessaan arkeensa työkaluja, joilla selviytyy esimerkiksi ahdistuksen kanssa, Viitala perustelee.
Tuokon mukaan potilaat ovat suhtautuneet uudistukseen myönteisesti.
- Useimmilla potilaillani on taustallaan pitkiä hoitojaksoja. He ovat kokeneet lyhytterapioiden antavan uusia työkaluja arjessa jaksamiseen. Kun ammattilainen tukee potilaan asiantuntemusta ja vahvistaa tämän pystyvyyden tunnetta, on potilaalla todella merkittävä rooli omassa toipumisessaan. Hyöty näkyy jokaisessa potilasryhmässä, Tuokko kertoo.
Uudistuksia tehdään koko hyvinvointialueella
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden johtaja Tommi Väyrysen mukaan palveluita yhdenmukaistetaan parhaillaan koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, jotta hoidon painopiste siirtyisi yhä enemmän perustasolle ja myös erikoistason palveluita tarvitsevat pääsisivät varhaisemmin hoitoon.
- Suunta on kaikkialla sama kuin Raisiossa, kohti näyttöön perustuvia, määrämittaisia hoitomenetelmiä, joihin kuuluu potilaiden vahva sitoutuminen työskentelyyn, Väyrynen toteaa.
- Terapianavigaattori on pidetty työkalu ja laajasti käytössä koko Varhassa. Sen käyttö lisääntyy nyt vauhdilla Varhan alueella. Lyhytterapioita on tarjolla hieman vaihtelevasti Varhan eri mielenterveys- ja päihdeyksiköissä riippuen siitä, missä vaiheessa menetelmien käyttöönotossa on päästy käyntiin. Varha tulee kouluttamaan kaikkia akuuttia mielenterveystyötä tekevät sairaanhoitajansa ja psykologinsa lyhytterapiainterventioiden osaajiksi ja vähitellen lyhytterapia tulee kattavasti saataville koko Varhan alueella.
Terapianavigaattori on digitaalinen työväline, jonka avulla arvioidaan apua hakevan psyykkisen oireilun vaikeusastetta, toimintakykyä ja hoidon tarvetta.
Varhassa käytössä olevia lievien ja keskivaikeiden mielenterveysongelmien hoitomenetelmiä ovat ohjattu omahoito, kognitiivinen lyhytterapia ja IPC eli interpersonaalinen ohjanta.
Palveluita uudistetaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueella osana päihde- ja mielenterveyspalveluiden sekä Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen yhteistyötä Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoituksella. Vastaavanlaisia uudistuksia toteutetaan myös lasten, nuorten ja perheiden palveluissa.
![Euroopan%20unionin%20rahoittama%20NextGenerationEU-logo.](https://www.sttinfo.fi/data/images/public/69820130/70683340/6820d6ff-6b4f-4a61-9fef-6281c93f2d89-w_720.jpg)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tommi VäyrynenPäihde- ja mielenterveyspalveluiden johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 599 3111tommi.vayrynen@varha.fiNiina ViitalaOsastonhoitajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 797 2302niina.viitala@varha.fiLaura TuokkoSairaanhoitajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 193 0291laura.tuokko@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
ÅUCS Salo sjukhus jour blir ÅUCS Akutens samjour från 1.1.202530.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Från och med 1.1.2025 kommer ÅUCS Salo sjukhus jour att vara ÅUCS Akutens samjour. Från och med början av januari ska jouren endast användas för fall som kräver brådskande vård, annars ska patienterna söka vård vid sin egen hälsocentral.
Tyks Salon sairaalan päivystys 1.1.2025 alkaen Tyks Akuutin yhteispäivystyspiste30.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tyks Salon sairaalan päivystys on 1.1.2025 alkaen Tyks Akuutin yhteispäivystyspiste. Tammikuun alusta päivystyksessä asioidaan vain päivystyshoitoa vaativissa asioissa, muutoin omalla terveysasemalla.
När man skjuter fyrverkerier måste man garantera säkerheten och respektera tidsgränser för användningen27.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Användning av fyrverkerier för privat konsumtion är tillåten utan särskild anmälan endast på nyår mellan den 31 december 2024 kl. 18 och 1 januari 2025 kl. 2. Särskilda restriktionsområden finns emellertid i Egentliga Finland och inom dessa är användningen av fyrverkerier inte tillåten.
Ilotulitteita ammuttaessa on huolehdittava turvallisuudesta ja noudatettava käyttöaikarajoituksia27.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjen ilotulitteiden käyttö on sallittu ilman erillistä ilmoitusta vain uutenavuotena 31.12.2024 klo 18.00–1.1.2025 klo 02. Varsinais-Suomessa on kuitenkin erillisiä rajoitusalueita, joiden sisällä ilotulitteiden käyttö ei ole sallittu.
Varhan aluehallitus: Varhan ja kuntien väliset vuokrasopimukset jatkuvat lähtökohtaisesti vuoden 2025 loppuun23.12.2024 13:01:53 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti 23.12.2024 pitää pääosin voimassa hyvinvointialueen ja kuntien väliset vuokrasopimukset nykyisten sopimusten mukaisina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme