Mobiilivarmenteen käyttö kasvaa, mutta liian moni nojaa tunnistautumisessa pelkkiin pankkitunnuksiin
Pankkeihin kohdistuneet palvelunestohyökkäykset herättivät monet siihen, kuinka laajalti pankkitunnuksia käytetään tunnistauduttaessa erilaisiin palveluihin. Lokakuussa 2024 ennätysmäärä DNA:n asiakkaita otti Mobiilivarmenteen käyttöön. Joulun alla alkavat tarjouskampanjat ja lisääntyvä verkkokauppa saavat huijarit liikkeelle, joten nyt on oikea aika ottaa palvelu käyttöön.

DNA:n asiakkaiden keskuudessa Mobiilivarmenteen käyttäjämäärän kasvu on lokakuussa ollut vuoden suurinta – kasvua oli lähes 15 prosenttia. Mobiilivarmenteen suosio on kasvanut koko vuoden, ja edellinen isompi kasvupiikki nähtiin keväällä. Mobiilivarmenteen käyttäjämäärä on DNA:n asiakkaiden keskuudessa kasvanut tämän vuoden aikana yli 46 prosenttia.
”Mobiilivarmenne on ollut syksyn aikana paljon esillä pankkien kohtaamien ongelmien vuoksi ja pankkitunnuksia kalastelevien huijausten lisääntyessä vauhdilla. Iloitsemme toki jokaisesta uudesta Mobiilivarmenteen käyttäjästä, mutta valitettavan moni havahtuu tekemään asialle jotakin vasta siinä vaiheessa, kun tunnistautumishaasteet tai huijaus osuvat omalle kohdalle”, sanoo DNA:n lisäarvopalveluiden liiketoiminnasta vastaava Heidi Havastila.
DNA:n teettämän Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät tietoturvaa tärkeänä, tarpeellisena ja välttämättömänä. Tutkimukseen vastanneista 70 prosenttia pitää pankkitilin hakkerointia ja rahojen varastamista riskinä. Tästä huolimatta suurin osa suomalaisista käyttää pankkitunnuksia kirjautuessaan tunnistautumista vaativiin palveluihin kuten Kelan, verottajan tai OmaKannan palveluihin, jotka vaativat henkilöllisyyden varmentamista.
”Mobiilivarmenne on hyvin yksinkertainen ja helppo tapa huolehtia tietoturvasta, joten kannustamme kaikkia ottamaan sen käyttöön. Ei ainoastaan siksi, että pankkitunnuksilla tunnistautuessa on riski niiden päätymisestä vääriin käsiin, vaan myös siksi, että jokaisella olisi syytä olla kaksi tunnistautumistapaa käytössään. Jos esimerkiksi pankkitunnukset eivät syystä tai toisesta toimi, olisi toinenkin tunnistautumistapa käytettävissä”, toteaa Havastila.
Myös poliisi, Suomen Pankki, tietoturva-asiantuntijat ja Kyberturvallisuuskeskus suosittelevat käyttämään Mobiilivarmennetta kaikkeen muuhun tunnistautumiseen paitsi oman pankin palveluihin kirjautumiseen. Mobiilivarmenteen käyttäminen estää huijareita pääsemästä käsiksi pankkitietoihin, eivätkä huijarit pääsee tyhjentämään tiliä, sillä sitä ei voi käyttää pankkipalveluihin kirjautumiseen.
Tarjoukset ja ostossesongit saavat huijarit liikkeelle
Huijarit hyödyntävät pinnalla olevia ilmiöitä, kuten veronpalautuspäiviä ja pian ajankohtaisia Black Friday -tarjouksia. Myös joulu ja sen myötä kasvava verkkokauppa- ja pakettiliikenne aktivoivat huijarit.
”Verkkokauppaliikenteessä tyypillinen huijaustapa on huijausverkkokauppa. Pakettihuijauksissa puolestaan saatetaan pyytää suorittamaan luottokorttimaksu tai kirjautumaan pankkitunnuksilla oikeaksi tahoksi tekeytyen, jotta paketti voitaisiin toimittaa. Viesti sisältää tyypillisesti linkin, joka johtaa huijaussivulle”, huomauttaa Havastila.
”Myös yritysten olisi tärkeää saada henkilöstö aktivoimaan Mobiilivarmenne yritysliittymiin. Jos pankkitunnuksia käytetään laajasti eri palveluihin tunnistautumisessa, synnyttää se myös riskin yrityksen tietojen vuotamiselle vääriin käsiin. Henkilön oman pankkitilin lisäksi yritysliittymää käytettäessä voivat vaarantua myös yrityksen tiedot, jos käyttäjä epähuomiossa tunnistautuu huijaussivustolle tai käyttää suojaamattomia avoimia wifi-verkkoja”, muistuttaa DNA:n yritysliiketoiminnan viestintäratkaisuliiketoiminnan johtaja Mari Eklund.
Taloudellista hyötyä havittelevat verkkorikolliset ovat kiinnostuneita pankkitunnuksistamme ja niitä kalastelevat huijaukset lisääntyvät kovaa vauhtia. Verkkokauppojen lisäksi huijauksia lähetetään esimerkiksi verottajan ja terveyspalveluita tarjoavien tahojen nimissä.
“Tietojenkalastelun lisäksi pinnalla ovat myös toimitusjohtaja- ja sijoitushuijaukset, mikä on hyvä tiedostaa myös yrityksissä. Toimitusjohtajahuijauksessa verkkorikollinen esiintyy usein toimitusjohtajana tai muussa korkeassa asemassa olevana yrityksen edustajana yrittäen saada työntekijän kiireellisesti tekemään pankkisiirron tai suorittamaan maksun. Yrityksissä on hyvä valmistautua ja suojautua myös tällaisten tilanteiden varalle”, summaa Eklund.
DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024. Sen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja sekä millaiseksi digitaalinen yhdenvertaisuus koetaan. Vuosittain toteuttavaan tutkimukseen vastasi 1 018 iältään yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen.
Lisätietoja medialle:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Avainsanat
Linkit
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.
Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release
Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme