Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – hakeudu hälyttävistä oireista lääkärin vastaanotolle
Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 haimasyöpää. Haimasyöpä on huonoennusteinen ja kolmanneksi eniten syöpäkuolemia aiheuttava syöpä. Ennuste paranee, jos syöpä tunnistetaan ajoissa. Haimasyöpää hoidetaan leikkauksella, syöpälääkehoidoilla ja sädehoidolla sekä oireita lievittävällä hoidolla. Kehittyneiden syöpälääkehoitojen ja kirurgisten tekniikoiden ansiosta yhä useampia kasvaimia saadaan nykyään leikkaushoidon piiriin. Lisäksi haiman esiastekasvaimia leikataan entistä enemmän, jolloin ennuste on erinomainen.
– Valitettavasti huomattava osa haimasyövistä todetaan edelleen vasta levinneinä, sillä haimasyöpä on tyypillisesti vähäoireinen tai se ei oireile ollenkaan. Hälyttäviä oireita ovat ylävatsakipu, laihtuminen tai keltaisuus. Niiden vuoksi tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, dosentti Antti Siiki kertoo.
Haimasyöpäepäilyn tulisi johtaa kiireellisesti tarkempiin tutkimuksiin. Ennuste on parempi, jos hoito voidaan aloittaa varhaisvaiheessa. Nykykuvauksissa löydetään paljon esiasteita, haiman nesterakkulamuutoksia eli haimakystia, joissa on matala syöpäriski. Näitä muutoksia arvioidaan ja seurataan erikoissairaanhoidossa, jotta korkeamman riskin muutokset ohjautuisivat ajoissa leikkaushoitoon.
– Useimmiten haimakystat pysyvät kuitenkin seurannassa ennallaan tai niihin kehittyvät muutokset ovat niin lieviä, että leikkausta ei tarvita. Seuranta voidaan myös lopettaa, jos huolestuttavaa etenemistä ei seurannassa todeta ja pahanlaatuistumisriskin katsotaan olevan hyvin pieni, toteaa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, LT Reea Ahola.
– Nykyään myös paikallisesti ympäristön verisuoniin levinneitä haimasyöpiä voidaan leikata. Tällöin leikkaushoitoa edeltävästi annetaan tyypillisesti solusalpaajahoitoa, Siiki kertoo.
Ennusteen kannalta haimakasvaimet jakautuvat huomattavan erilaisiin ryhmiin, aina hyvän ennusteen esiastemuutoksista hitaasti eteneviin kasvaimiin ja erittäin aggressiivisesti leviäviin syöpiin asti. Jos parantavaan hoitoon ei ole mahdollisuutta, tavoitellaan hoidossa taudin jarruttamista ja oireiden hoitoa.
Haimakasvainten hoito on Suomessa keskitetty yliopistosairaaloihin. Suurimmat haimakeskukset sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Hoidosta vastaa moniammatillinen tiimi, joka koostuu useista lääketieteen erikoisaloista ja ammattiryhmistä. Jokainen haimakasvainpotilas arvioidaan moniammatillisessa hoitokokouksessa ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Arvio haimasyöpien leikkausmahdollisuudesta tehdään yliopistosairaaloissa, ellei kokonaisuus ole jo lähtötilanteessa selkeästi leikkaushoidon ulottumattomissa.
Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään marraskuun kolmantena torstaina. Päivän tarkoituksena on päivittää ja lisätä sekä terveydenhuollon ammattilaisten että kansalaisten tietoisuutta haimasyövän nopeasti kehittyneistä nykyhoidoista.
– Haimasyöpäpäivän tarkoituksena on myös laajentaa tietoisuutta huonoennusteisten haimakasvainten varhaisista ja hälyttävistä oireista. Tämä auttaa löytämään mahdollisimman monet kasvaimista ajoissa, Siiki kertoo.
Yhteyshenkilöt
Antti SiikiGastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, dosenttiPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:03 311 64279antti.siiki@pirha.fiReea AholaGastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, LTPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:03 311 64911reea.p.ahola@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Kesä vaikuttaa palveluaikoihin – digiklinikka avoinna koko kesän14.5.2025 15:18:27 EEST | Tiedote
Kesäkuukausien aikana osa hyvinvointialueen yksiköistä on kiinni tai toimii lyhennetyin aukioloajoin. Sosiaali- ja terveysasemat ovat avoinna läpi kesän normaalien aukioloaikojensa mukaisesti, mutta lähiasemilla ja lähiasiointipisteillä on kesäsulkuja.
Hyvinvointialueen alkuvuosi alkanut myönteisesti14.5.2025 15:05:37 EEST | Tiedote
Hoitoon ja palveluihin pääsee Pirkanmaalla nyt pääosin lakisääteisissä tavoiteajoissa, vaikka palvelujen kysyntä kasvaa. Alkuvuoden osavuosikatsauksesta selviää, että hyvinvointialueen kolme ensimmäistä kuukautta ovat talousarvion mukaisia. Koko vuoden tulosennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Palvelut tutuiksi -teemalähetys ke 21.5. klo 17: Kun huoli lapsesta herää – lastensuojelu ja lapsiperheiden sosiaalipalvelut14.5.2025 08:45:59 EEST | Tiedote
Mitä voi tehdä, jos herää huoli lapsesta? Miten lastensuojelu ja lapsiperheiden sosiaalipalvelut voivat auttaa lasta ja lapsiperheitä? Tule kuulolle toukokuun Palvelut tutuiksi -teemalähetykseen!
Kangasala ja Pälkäne siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteiseen potilastietojärjestelmään 19.5.13.5.2025 09:08:06 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen etenee aikataulussaan: Kangasalla ja Pälkäneellä järjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 19. toukokuuta.
Omavalvontaohjelman raportti, aloitevastaukset ja palkkiosääntö puhuttivat viimeisen kerran kokoontunutta aluevaltuustoa12.5.2025 19:02:49 EEST | Tiedote
Aluevaltuuston hyväksyi muutoksia palkkiosääntöön. Kokous- tai vuosipalkkioiden euromääriin ei tehty muutoksia. Valtuusto merkitsi myös tiedoksi omavalvontaohjelman vuosiraportin ja hyväksyi vastaukset valtuustoaloitteisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme