Tervetuloa Suomen suurimpaan juustotapahtumaan tutustumaan Suomen parhaisiin juustoihin
Messut 2024 -tapahtuman Suomalaiset juustot -näyttelyssä Jyväskylän Paviljongissa valitaan viikonloppuna Suomen parhaat juustot eri kategorioissa. Kutsumme teidät 23.11. klo 11 tiedotustilaisuuteen, jossa julkistetaan valtakunnallisen Juustojen Laatukilpailu 2024 -kilpailun tulokset ja palkitaan parhaat suomalaiset juustot 15 kilpailusarjassa.

Juustotapahtuma on osa Jyväskylän Joulumessuja, jotka järjestetään messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa 23.−24.11.2024. Samaan aikaan Paviljongissa järjestetään myös Jyväskylän Kirja- ja Viinimessut. Nyt järjestettävässä Suomalaiset Juustot -näyttelyssä on esillä lähes kaikki kotimaiset juustot. Lauantaina näyttelyn avaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Näyttelyssä puhuvat myös Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi sekä ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén. Sunnuntain ohjelmassa on yleisöraatien vuoro.
Valtakunnallisen juustojen laatuarvioinnin järjestävät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui 99 suomalaista juustoa. Juustoja arvioidaan 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valitaan lisäksi paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto.
Juustojen laatukilpailun sarjat:
Emmental-juustot
Edam / Gouda tyyppiset juustot
Murukolojuustot
Kittijuustot
Erikoisjuustot
Homejuustot
Kevytjuustot
Cheddar-juustot
Maustetut Kypsytetyt juustot
Maustamattomat tuorejuustot
Maustetut tuorejuustot
Tuoreet erikoisjuustot
Salaattijuustot
Leipäjuustot
Sulatejuustot
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän tai viiden juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustavat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja Luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antavat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka ovat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotetaan kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Näyttelyn tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta.
Lisätietoja: Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen, puh. 050 384 1331
Lue lisää ja tutustu ohjelmaan: https://www.paviljonki.fi/messut/jkljoulumessut/kavijoille/juustonayttely/
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry on perustettu Lahdessa 21.10.1910. Yhdistyksen tavoitteena oli juustonvalmistuksen edistäminen ja laajentaminen, juustonvalmistuksen ammattitaidon kehittäminen ja jäsenten yhteisten etujen valvominen. Yhdistyksellä oli kolme kieltä; suomi, ruotsi ja sveitsinsaksa. Juustojen laatukilpailutoimintaa on järjestetty koko maata koskien vuodesta 1925 lähtien. Valtaosalla suomalaisista juustoloista on käytössään Hyvää Suomesta -alkuperämerkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen11.6.2025 08:26:51 EEST | Tiedote
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme