Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.

Uuselintarvikeluvan vuonna 2021 saanutta BlackGrainia käytetään parantamaan muiden elintarvikkeiden makua, rakennetta ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Miedon makuinen BlackGrain sisältää kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.
Sen käyttöyhteyksiä ovat esimerkiksi kasviproteiinituotteet, lihapullat, välipalatuotteet, murot ja leivonta. BlackGrainin käytöllä voidaan lyhentää ravintoketjua. Se jalostetaan olemassa olevasta tuotteesta, jota valmistetaan kasviöljynpuristuksessa.
”BlackGrain on tuotteena poikkeuksellinen. Monipuoliset käyttökohteet ja erinomaiset ravitsemusominaisuudet tekevät siitä houkuttelevan ainesosan moniin tuotteisiin ja tuoteryhmiin. Se vastaa erinomaisesti uusiin ravitsemussuosituksiin. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet vaativat lisää toimia myös elintarvikesektorilta, BlackGrainin kaltaiset innovaatiot ovat osa tuota työtä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki sanoo.

Kasvipohjaisen ruokavalion kasvanut suosio onkin näkynyt kysynnässä: Apetitin kasvispihvien ja -pyöryköiden myynti on ollut vahvassa kasvussa sekä koti- että ammattikeittiöissä.
”Apetit on vastannut kasvipohjaisen syömisen kasvavaan kysyntään jo vuonna 2018 investoimalla Säkylän pakastetehtaan pihvi- ja pyörykkälinjaan. BlackGrain edustaa erinomaisesti jatkumoa Apetitin pitkän aikavälin toimenpiteille”, Mäki kertoo.
BlackGrain – merkittävä kasvumahdollisuus Apetitille
Apetit aloittaa selvityksen vaihtoehdoista kuitua sisältävän kasviproteiini BlackGrain from Yellow Fields -rapsijauheen tuottamiseksi. Selvityksessä arvioidaan mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon järjestämistä investoinnilla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden 2025 aikana.
”Haemme kestävää ratkaisua BlackGrainin tuottamiseen ja tuottavuuden nostamiseen. Tähän asti alihankkijat ovat vastanneet BlackGrainin tuotannosta, ja tätä kautta olemme saaneet arvokasta tietoa ja oppeja. Huolellisen kehitystyön ansiosta olemme lisänneet tietämystämme teknologisista vaatimuksista”, Apetitin Öljykasvituotteiden liiketoimintajohtaja Timo Huttunen kertoo.
Vuoden 2024 myyntivolyymit ovat vielä pieniä, ja ne suuntautuvat pääasiassa asiakkaiden tuotetestaukseen ja muihin koe-eriin. BlackGrainin vaikutus Öljykasvituotteiden liikevaihtoon arvioidaan toistaiseksi pieneksi. Vaikutus liikevoittoon on negatiivinen.
Toistaiseksi tuotteen valmistus tapahtuu alihankintana EU-alueella.

Mikä BlackGrain?
- Rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike, jolle on myönnetty uuselintarvikelupa 2021
- Säilyttää rypsin ja rapsin hyvät ravitsemusominaisuudet: se sisältää kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja
- Miedon makuinen, monipuolisesti hyödynnettävä
- Käytetään parantamaan elintarvikkeiden rakennettua ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia
- Mahdollisimman vähän prosessoitu
- Ravintoketjua lyhentävä innovaatio – valmistetaan kasviöljynpuristuksessa syntyvästä tuotteesta
- Vegaaninen, gluteeniton, FODMAP-yhteensopiva, GMO-vapaa
- Voidaan käyttää elintarvikkeen makua, ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja rakennetta parantamassa kasviproteiinituotteissa, lihapullissa, välipalatuotteissa, napostelutuotteissa, granola-tuotteissa sekä leivonnassa
- Kuvia BlackGrainista
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit ja Suomen Ampumahiihtoliitto jatkavat yhteistyötä12.9.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Apetit jatkaa Suomen ampumahiihtomaajoukkueiden pääyhteistyökumppanina. Uusi kaksivuotinen yhteistyösopimus on tehty kausille 2025–2026 sekä 2026–2027. Sopimus kattaa näkyvyyden kaikessa maajoukkuetoiminnassa.
Apetitin Kasvisjauhis Burgerpihvissä yhdistyvät uudenlainen rakenne, maku sekä ravitsemus12.9.2025 10:00:54 EEST | Tiedote
Yksi Apetitin syksyn ammattikeittiöille suunnatuista uutuuksista on Kasvisjauhis Burgerpihvi. Pihvi sisältää Apetit BlackGrain from Yellow Fields® -rapsinsiemenjauhetta, joka on Apetitin oma tuoteinnovaatio.
Pakastepurjolla väistät hävikin - Apetit tuo uuden kotimaisen pakastevihanneksen arjen helpotukseksi10.9.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syksyllä pakastealtaasta löytyvät monikäyttöiset ja arkea helpottavat purjoviipaleet sekä raikas wok-uutuus, jonka pääroolissa ovat sokeriherne ja paprika. Runsastäytteisten pakastepizzojen ystäviä hemmotellaan mehevällä Superior Supreme -pizzalla. Apetitin kotimaisesta kalasta valmistetut kalapuikot uivat pussista kartonkirasiaan.
Apetit Oyj:n tammi-kesäkuun 2025 puolivuosikatsauksen julkistaminen 22. elokuuta 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2025 julkistetaan perjantaina 22.8.2025 klo 8.30. Puolivuosikatsaus on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi. Apetit järjestää tiedotustilaisuuden suorana webcast-lähetyksenä 22.8.2025 klo 10.00. Tiedotustilaisuutta voi seurata Apetitin verkkosivuilla osoitteessa apetit.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen. Apetit Oyj
Publishing of Apetit Plc’s Half-Year Report for January-June 2025 on 22 August 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Press release
Apetit Plc will publish its Half-Year Report for January-June 2025 on Friday, 22 August 2025 at 8:30 a.m. The report can be found on the company’s website at apetit.fi after its publishing. A news conference (in Finnish) will be held as a live webcast on 22 August 2025 at 10:00 a.m. The news conference can be followed at apetit.fi/sijoittajille. The presentation material and a recording of the webcast will be available on the company’s website after the news conference. Apetit Plc
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme