Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.
Uuselintarvikeluvan vuonna 2021 saanutta BlackGrainia käytetään parantamaan muiden elintarvikkeiden makua, rakennetta ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Miedon makuinen BlackGrain sisältää kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.
Sen käyttöyhteyksiä ovat esimerkiksi kasviproteiinituotteet, lihapullat, välipalatuotteet, murot ja leivonta. BlackGrainin käytöllä voidaan lyhentää ravintoketjua. Se jalostetaan olemassa olevasta tuotteesta, jota valmistetaan kasviöljynpuristuksessa.
”BlackGrain on tuotteena poikkeuksellinen. Monipuoliset käyttökohteet ja erinomaiset ravitsemusominaisuudet tekevät siitä houkuttelevan ainesosan moniin tuotteisiin ja tuoteryhmiin. Se vastaa erinomaisesti uusiin ravitsemussuosituksiin. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet vaativat lisää toimia myös elintarvikesektorilta, BlackGrainin kaltaiset innovaatiot ovat osa tuota työtä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki sanoo.
Kasvipohjaisen ruokavalion kasvanut suosio onkin näkynyt kysynnässä: Apetitin kasvispihvien ja -pyöryköiden myynti on ollut vahvassa kasvussa sekä koti- että ammattikeittiöissä.
”Apetit on vastannut kasvipohjaisen syömisen kasvavaan kysyntään jo vuonna 2018 investoimalla Säkylän pakastetehtaan pihvi- ja pyörykkälinjaan. BlackGrain edustaa erinomaisesti jatkumoa Apetitin pitkän aikavälin toimenpiteille”, Mäki kertoo.
BlackGrain – merkittävä kasvumahdollisuus Apetitille
Apetit aloittaa selvityksen vaihtoehdoista kuitua sisältävän kasviproteiini BlackGrain from Yellow Fields -rapsijauheen tuottamiseksi. Selvityksessä arvioidaan mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon järjestämistä investoinnilla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden 2025 aikana.
”Haemme kestävää ratkaisua BlackGrainin tuottamiseen ja tuottavuuden nostamiseen. Tähän asti alihankkijat ovat vastanneet BlackGrainin tuotannosta, ja tätä kautta olemme saaneet arvokasta tietoa ja oppeja. Huolellisen kehitystyön ansiosta olemme lisänneet tietämystämme teknologisista vaatimuksista”, Apetitin Öljykasvituotteiden liiketoimintajohtaja Timo Huttunen kertoo.
Vuoden 2024 myyntivolyymit ovat vielä pieniä, ja ne suuntautuvat pääasiassa asiakkaiden tuotetestaukseen ja muihin koe-eriin. BlackGrainin vaikutus Öljykasvituotteiden liikevaihtoon arvioidaan toistaiseksi pieneksi. Vaikutus liikevoittoon on negatiivinen.
Toistaiseksi tuotteen valmistus tapahtuu alihankintana EU-alueella.
Mikä BlackGrain?
- Rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike, jolle on myönnetty uuselintarvikelupa 2021
- Säilyttää rypsin ja rapsin hyvät ravitsemusominaisuudet: se sisältää kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja
- Miedon makuinen, monipuolisesti hyödynnettävä
- Käytetään parantamaan elintarvikkeiden rakennettua ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia
- Mahdollisimman vähän prosessoitu
- Ravintoketjua lyhentävä innovaatio – valmistetaan kasviöljynpuristuksessa syntyvästä tuotteesta
- Vegaaninen, gluteeniton, FODMAP-yhteensopiva, GMO-vapaa
- Voidaan käyttää elintarvikkeen makua, ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja rakennetta parantamassa kasviproteiinituotteissa, lihapullissa, välipalatuotteissa, napostelutuotteissa, granola-tuotteissa sekä leivonnassa
- Kuvia BlackGrainista
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä21.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin17.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.
Apetitin uudistunut öljypakkaus sisältää 41 % vähemmän muovia10.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetitin Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyjen pakkaukset uudistuivat. Uusien pakkauksien ansiosta pulloissa käytetään muovia vuositasolla 41 % eli yli 12 000 kiloa aiempaa vähemmän. Uusi pakkaus parantaa myös öljypullon käytettävyyttä.
Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista28.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.
Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi13.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme