Halpakaupat houkuttelevat – muista vastuullisuus ulkomailta tilatessa
Ulkomainen verkkokauppa on kuusinkertaistunut viime vuodesta Suomessa, kertovat Tullin tilastot. Kiinasta tulee lähetyksistä jo lähes 90 prosenttia. Verkkokaupoista kuitenkin vain pieni osa on hoitanut jätehuollon tuottajavastuun. Kokosimme ohjeita, miten kuluttaja voi tilata vastuullisesti.

Black Fridayn ja joulusesongin kynnyksellä kuluttajien verkko-ostokset perinteisesti kiihtyvät. Nykyään ostoksia tehdään yhä useammin ulkomaisista halpaverkkokaupoista.
Tullin tilastot kertovat EU:n ulkopuolisen verkkokaupan lähetysmäärien kuusinkertaistuneen viime vuodesta. Tänä vuonna Suomeen on tullut jo yli 25 miljoonaa lähetyserää EU:n ulkopuolelta marraskuuhun mennessä, kun koko viime vuoden määrä oli 4 miljoonaa erää.
Eniten tilauksia tehdään Kiinasta, josta saapuu peräti 87 prosenttia alle 150 euron arvoisista ulkomaisista tilauksista.
- Sama trendi on nähtävissä EU:n laajuisesti. Kiinalaiset verkkojätit ovat kasvattaneet valtavan nopeasti jalansijaansa EU:n alueella. Samalla moni niistä jättää kuitenkin tärkeitä lakisääteisiä velvollisuuksia hoitamatta, kertoo etäkauppaa valvova ylitarkastaja Tiina Vermaete Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Joulun lähestyessä perinteisesti suosittuja tuotteita ovat elektroniikka, lelut ja muut lahjoiksi sopivat tavarat. Kaupankäynnin keskittyessä kiinalaisiin verkkokauppoihin ja -alustoihin herää huoli tuotteiden kestävyydestä ja tuoteturvallisuudesta, mutta myös jätehuoltomaksujen laiminlyönnistä.
Kuka maksaa jätehuollon?
Tuottajavastuu on yritysten lakisääteinen velvollisuus, joka varmistaa, että tuotteiden jätehuolto hoidetaan asianmukaisesti, kun tuotteet poistuvat käytöstä. Näin materiaalit saadaan talteen ja kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Velvoite koskee suomalaisten tuottajien lisäksi myös ulkomaisia etämyyjiä, joista kuitenkin vasta pieni osa hoitaa velvollisuutensa.
Kuluttajien on hyvä tiedostaa, että ulkomaiset verkkokauppiaat, jotka eivät hoida tuottajavastuutaan, sälyttävät lakisääteisen velvollisuutensa muiden harteille.
- Jonkun on maksettava ulkomailta tilattujen tuotteiden jätehuolto. Ulkomaisten verkkokauppojen valvonta on todella haasteellista ja teemmekin tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden viranomaisten kanssa etsiessämme keinoja saattaa nämä toimijat vastuuseen. Yhtä lailla tärkeää on kuitenkin, että myös kuluttajina teemme kaikki vastuullisia valintoja, painottaa Vermaete.
Vinkkejä vastuullisiin valintoihin
Verkkokauppaostosten tekeminen on helppoa, mutta miten valita vastuullisemmin? Näillä ohjeilla kuluttaja voi tehdä kestävämpiä ja ympäristöystävällisiä ostoksia. Jokainen pieni teko merkitsee:
- Osta vain tarpeeseen: On hyvä miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja minkälaisia toimijoita haluaa tukea. Tämä vähentää turhaa kulutusta ja jätettä.
- Panosta laatuun määrän sijaan: Osta harvemmin ja panosta kestäviin, laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät käyttöä pitkään. Laadukkaat tuotteet vähentävät ympäristöä kuormittavaa kertakäyttökulutusta.
- Tilaa vastuullisilta kauppiailta: Tarkasta ennen tilausta, onko myyjä hoitanut lakisääteiset velvollisuutensa. Jätehuoltokompassi.fi-palvelu auttaa selvittämään, onko yritys hoitanut tuottajavastuunsa Suomessa.
- Korjaa, tuunaa ja käytä uudelleen: Kirpputoreilta löytyy monesti uudenveroisia tuotteita tai mukavaa tuunailuprojektia. Samalla säästyy rahaa ja luonnonvaroja.
- Valitse ympäristöystävällisiä tuotteita: Etsi tuotteita, joilla on ympäristömerkkejä, kuten Joutsen-merkki, EU-ympäristömerkki tai Reilu kauppa -merkki.
FAKTA: Mitä on tuottajavastuu?
- Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.
- Tuottajavastuu koskee seuraavia tuotteita: pakkaukset, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, akut ja paristot, ajoneuvot, SUP-tuotteet, muoviset kalastusvälineet, renkaat sekä paperi ja paperituotteet.
- Tuottajavastuun ansiosta kuluttajat voivat kierrättää maksutta ja kierrättäminen on helppoa.
Lue lisää tuottajavastuusta:
Mitä tarkoittaa tuottajavastuu? (tuottajavastuu.fi)
Tietoa etämyynnistä (tuottajavastuu.fi)
Ketä tuottajavastuu koskee? (tuottajavastuu.fi)
Näin yritys voi hoitaa tuottajavastuun (tuottajavastuu.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus:
Tiina Vermaete, ylitarkastaja, puh. 0295 036 271, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme