Aktiiviset asukkaat onnistuivat pitämään energiayhtiön kunnan omistuksessa
Paikoin pilvissä huitelevat sähkön siirtomaksut voisivat olla vieläkin korkeampia ilman Omakotiliittoa. Lahdessa asukkaat estivät energiayhtiön myynnin ulkomaisille sijoittajille.

JULKILAUSUMA 24.11.2024
Viimeisen kymmenen vuoden aikana asumisen kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden asumiskustannuksiin erityisen suuri vaikutus on ollut sähkön jakeluverkkomaksujen kohtuuttomilla korotuksilla. Siirtohinnat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa.
Suomen Omakotiliitossa on vaikutettu sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseen periksiantamattomasti. Tästä voimannäytteenä on 240 paikallisen jäsenyhdistyksen vuonna 2020 käynnistämä kansalaisaloite sähkönsiirtohintojen hillitsemiseksi. Aloite keräsi nopeasti yli 50 000 allekirjoitusta ja eteni eduskuntaan.
Omakotiliiton vaikuttamistyöllä on vuosien varrella saavutettu tuloksia, kuten sähkön jakeluverkkomaksujen korotusten enimmäismäärän laskeminen 15:sta 8 prosenttiin vuodessa. Myös tämän vuoden alusta voimaan tulleet muutokset valvontamalliin hillitsevät tuottopohjan arvonnousua, minkä pitäisi suitsia siirtomaksuja. Uuden valvontamallin vaikutus hinnoitteluun alkaa näkyä vasta vuonna 2028, kun neljän vuoden valvontajakso on ohi.
Sähkön jakeluverkkotoiminta on luonnollisen monopolin liiketoimintaa, jota Suomessa valvoo riippumattomana viranomaisena Energiavirasto. Valvontamallilla kannustettiin 2013 myrskytuhojen jälkeen siirtoyhtiöitä verkkoinvestointeihin. Vaikka siirtoyhtiöiden investoinnit ovat parantaneet jakeluverkkojen toimivuutta, on valvontamalli samalla mahdollistanut investoinneille aiemmin huimat tuotot. Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman akateemisen työryhmän laskelmien mukaan asiakkailta on veloitettu vuosittain 300–400 miljoonaa euroa ylimääräistä investointien varjolla.
”Julkisuudesta olemme saaneet lukea, että yksi suurimmista jakeluverkkoyhtiöistä väittää uuden valvontamallin estävän investoinnit, kun samaan aikaan yhtiö on jakanut aiemman valvontamallin mahdollistamia osinkoja 130 miljoonaa euroa. Pientaloasukkaille investointihaluttomuus on näkynyt esimerkiksi siten, että yhtiö on tiedottanut uudisrakentamisen sähköliittymien pitkistä toimitusajoista vedoten investointirahan puutteeseen”, sanoo Omakotiliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Rehnfors.
Siirtohinnoissa on valtakunnallisesti lähes kymmenkertaisia eroja eri yhtiöiden välillä. Esimerkiksi sähkönsiirron perusmaksu on Omakotiliiton tämän vuoden selvityksen mukaan edullisimmillaan 4,70 euroa ja kalleimmillaan 40,66 euroa kuukaudessa. Hinnoissa näkyy erityisesti ulkomaisten sijoittajien tulo Suomen sähkömarkkinoille. Halvimpia siirtomaksuja on kuntien omistamilla siirtoyhtiöillä, kalleimpia sijoittajaomisteisilla yhtiöillä.
”Jäsenyhdistyksemme ovat tärkeässä roolissa oman alueensa vaikuttamistyössä. Esimerkiksi Lahden Seudun Omakotiyhdistys työskenteli sinnikkäästi yhdessä yhteistyötahojen kanssa estääkseen paikallisen energiayhtiön myynnin kansainvälisille sijoittajille ja säilyttääkseen sen kuntalaisten omistuksessa. Työ tuotti tulosta”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Kansalaisjärjestöjen pitkäjänteistä työtä ja valppautta tarvitaan kansalaisille tärkeiden asioiden puolustamisessa. Omakotiyhdistykset keräävät yhteen ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita puolustamaan kohtuullisia asumiskustannuksia. Omakotiliitto kokoontui 23.–24. marraskuuta neljän vuoden välein pidettävään liittokokoukseensa. Kokous keräsi Joensuuhun yli 200 paremman asumisen ja rakentamisen puolestapuhujaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto edustaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita, toimii kohderyhmän edunvalvojana ja tarjoaa monipuolisia jäsenpalveluita. Olemme valtakunnallinen, poliittisesti riippumaton ja yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jossa on yli 230 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu jo 70 000 jäsentä (kotitaloutta). Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää 2,4–2,9 miljoonaa ihmistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
”Kaupunkeja rakennetaan rakennusteollisuuden tarpeisiin ja liikennejärjestelmien tukemiseksi”, kritisoi Vuoden Omakotivaikuttaja26.3.2025 16:23:06 EET | Tiedote
Vuoden Omakotivaikuttajan tunnustuksen saanut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara olisi valmis mylläämään uusiksi koko tämänhetkisen kaupunkirakentamisen.
Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.
KORJATTU TIEDOTE // korjattu sähköyhtiöiden nimet // Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 14:05:15 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Tehomaksut uhkaavat nostaa kotitalouksien sähkölaskuja3.12.2024 09:08:50 EET | Tiedote
Omakotiliittoa huolettaa, nähdäänkö lakiuudistuksissa kokonaiskuvaa. Kotitalouksia vaaditaan tällä hetkellä vahvasti siirtymään fossiilisista polttoaineista sähkönkäyttöön, joka lisää sähkön kulutusta. Nyt käsillä oleva uudistus uhkaa nostaa uusilla lisämaksuilla lähes 2,7 miljoonan pientalossa asuvan asumiskustannuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme