Pirkanmaan järvisäännöstelyillä lievennetään Satakunnan tulvatilannetta
Pirkanmaalla suurimpien säännösteltyjen järvien oikealla juoksutuksella voidaan ehkäistä ja lieventää Kokemäenjoen talvitulvaa. Lumen sulaminen ja sateet nostavat luonnontilaisten järvien vedenkorkeuksia ja lisäävät jokien virtaamia kaikkialla Pirkanmaalla. Tällä hetkellä vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden lähellä keskimääräistä korkeutta.

Pirkanmaan keskeiset säännöstellyt järvet ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi ja Kyrösjärvi sekä Rautavesi ja Kulovesi. Oikealla juoksutuksen suunnittelulla ja riittävällä varautumisella talvitulviin näiden järvien avulla voidaan vähentää merkittävästi tulvariskiä Sastamalasta Poriin virtaavassa Kokemäenjoessa. Viime päivinä järvien vedenkorkeuksia on laskettu, jotta järvissä on tilaa reagoida sulamisiin ja koviin pakkasiin.
Kokemäenjoella on koettu viime vuosina useita vaikeitakin talvitulvia, jotka ovat seurausta hyyteen vettä padottavasta vaikutuksesta.
– Kovat virtaamat Kokemäenjoella eivät sinänsä ole merkittävä tulvahaitta, vaan niiden yhdistelmä kovan pakkasen kanssa, jolloin muodostuu hyydettä. Hyyde on vedessä kulkeutuvaa jäähyhmää, joka muodostuu kovalla pakkasella veden virtauksen ollessa suuri. Hyydettä voi kertyä pohjakiviin tai rakenteisiin muodostaen jääpadon, joka estää veden vapaata virtaamista, toteaa vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Pienentämällä säännösteltyjen järvien juoksutuksia sopivissa olosuhteissa jokeen alkaa muodostua jääkansi, joka ehkäisee hyyteen muodostumista. Jään alla vesi voi virrata vapaammin.
– Sulamisen ja vesisateiden takia juoksutuksia on lisätty jo viime viikon puolella ja juoksutukset voivat vaihdella tulvatilanteesta riippuen. Tarkoituksena on saada säilytettyä varastotilavuutta järvissä, ja siten talvisessa hyydetilanteessa on mahdollisuus pienentää juoksutusta, selittää vesitalousasiantuntija Nina Parviola Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Yleisesti vedenkorkeudet Pirkanmaan säännöstelemättömissä järvissä ovat nousussa sulamisen ja sateen vuoksi, mutta toistaiseksi ovat ajankohtaan nähden lähellä keskimääräistä korkeutta.
– Riippuu sääolosuhteista, miten järvien vedenkorkeudet kehittyvät lähiviikkoina. Jos lämpötilat jäävät alle nollan, vedenkorkeudet pysyvät nykyisillä tasoilla tai laskevat hiukan. Toisaalta nykyinen vaihteleva sää lumi- ja vesisateineen nostaa vedenkorkeuksia järvissä sekä virtaamia joissa ja puroissa, kertoo vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Säännöstelylupiin on tehty muutoksia viime vuosina
Viime vuosien aikana on haettu säännöstelylupien muuttamista Kyrösjärvelle, Näsijärvelle ja Pyhäjärvelle. Kyrösjärvellä ja Näsijärvellä lupamuutokset ovat saaneet lainvoiman. Pyhäjärven luvan muutoshakemus hyväksyttiin ensin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa ja myöhemmin tänä vuonna Vaasan hallinto-oikeudessa, jonka päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Kaikilla järvillä muutos antaa enemmän joustoa reagoida erilaisiin vesitilanteisiin. Talvitulvien osalta lupamuutokset antavat paremmat edellytykset reagoida sulamisiin ja Kokemäenjoen tulvatilanteeseen. Toisaalta vähälumisena talvena on päästy eroon pakollisesta vedenkorkeuden laskusta, joka on haitannut rantavesissä viihtyviä eliölajeja sekä virkistyskäyttäjiä.
Lue lisää:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä, p. 0295 036 164
Vesitalousasiantuntija Nina Parviola, p. 0295 036 339
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukinimi(at)ely-keskus.fi
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Pirkanmaan työttömistä 54 prosenttia oli pitkäaikaistyöttömiä maaliskuussa24.4.2025 08:11:30 EEST | Tiedote
Maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 30 767 henkilöä, joka on 3 020 henkilöä enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,6 prosenttia.
Maastoliikennettä rajoitetaan arvokkaalla Vatunlanharju-Ulvaanharjun Natura-alueella23.4.2025 09:14:45 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) esittää moottorikäyttöisten ajoneuvojen kieltämistä maastossa Ikaalisten ja Hämeenkyrön arvokkaalla Vatulanharju-Ulvaanharjun Natura 2000 -alueella.
Yksityisteiden valtionavustukset vähäisiä – vain kiireellisimmät hankkeet huomioidaan23.4.2025 08:45:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaalle on myönnetty tälle vuodelle hallituksen antamassa valtion talousarvioesityksessä yksityisteiden valtionavustuksiin 249 806 euroa. Avustuksia kyetään myöntämään nykyisellä rahoitustasolla ensisijaisesti vain siltahankkeisiin.
Teiskontien jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan Irjalankadun risteysalueen kohdalla22.4.2025 14:20:20 EEST | Tiedote
Teiskontien eteläpuolen jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen jatkuu tänä kesänä Teiskontien ja Irjalankadun risteysalueen ja Alasjärvenrannan välillä. Vuonna 2024 pyöräilyn seudullista pääreittiä parannettiin Jaakonmäentien ja Irjalankadun välillä.
Suunnitteilla ympäristö- tai ilmastoinvestointi? Pirkanmaan maaseutualueille 800 000 euroa rahoitusta10.4.2025 15:23:32 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksella on jaettavissa lähes 800 000 euroa maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin vuonna 2025. Tukea kohdennetaan erityisesti luonnonvarojen kestävään hoitoon ja vesien suojeluun sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme