Lapin jokivesistöjen jäätyminen epävakaista
Talven tulon viivästyminen on hidastanut pysyvien jääkansien muodostumista Lapin jokivesistöissä. Myöhäinen talvi kasvattaa riskiä jää- ja hyydepatojen syntymiseen. Viikonloppuna Matkakosken ja Vuennonkosken välisellä alueella jäät kasautuivat padoksi ja puskeutuivat rannoille aiheuttaen vahinkoja rantarakennuksille. Jäiden kasautumisalueilla jääolosuhteet talven aikana voivat olla tavanomaisesta poikkeavat ja jäillä liikkumisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Tornionjoella muodostui jääpato lauantaina Matkakosken ja Vuennonkosken väliselle alueelle. Padon seurauksena vesi nousi korkealle ja jäitä puskeutui rannoille vahingoittaen rantarakennuksia. Tilanne laukesi lauantaina iltapäivään mennessä. Jokien virtaamat ovat Lapin alueen jokivesistöissä olleet lämpimän ja märän syksyn seurauksena tavanomaista suuremmat. Suuri virtaama hidastaa vesistöjen jäätymistä ja aiheuttaa normaalia enemmän suppo- ja hyydejään muodostumista. Lisäksi jo muodostuneet jääkannet saattavat hajota ja lähteä liikkeelle.
Tornionjoella jäitä on kasautunut lisäksi mm. Hellälään ja Turtola-Mämmilä välille. Ounasjoella vastaavia paikkoja on mm. Kaukosen, Helpin, Jääskön, Patokoski-Meltaus välin, Tapionkylän ja Sinetän alueilla sekä Kemijoella Rovaniemen keskustan kohdalla Jätkänkynttilän ja Rautatiesillan välillä ja Olkkakoskella. Näillä muilla alueilla jäiden kasautumisesta ei ole aiheutunut vahinkoja.
Tämän ja huomisen päivän lauhemman sään ei arvioida pahentavan tilannetta, mutta Lapin ELY-keskus seuraa jääolosuhteiden kehittymistä. Keskiviikosta alkaen sää jälleen pakastuu, ja riski jäiden liikkumiseen pienenee.
Suppoa ja hyydettä syntyy yleensä alkutalvella pakkasjaksoilla ennen kuin jokivesiin on ehtinyt muodostua jääkantta. Pakkasella alijäähtyneeseen veteen syntyy jääkiteitä, joiden kasautuessa syntyy suppolauttoja. Suppo voi kasautua jo syntyneen jääkannen alle tai takertua pohjaan, jolloin uoma voi tukkeutua ja vesi nousee muodostuneen padon yläpuolella. Tällöin puhutaan yleensä hyydepadoista ja hyydetulvasta.
Vesistöjen jääkannet ovat vielä heikkoja, joten jäällä liikkumisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kasautuneet jäät ja suppo muuttavat virtausolosuhteita, jolloin jääolosuhteet voivat olla tavanomaisesta poikkeavat läpi talven. Jääkannen vahvuus jää teräsjäätä heikommaksi ja alueelle voi muodostua sulia kohtia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh 0295 037 406
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapin tulvatilanne jatkuu rauhallisena30.4.2025 08:44:01 EEST | Tiedote
Lapin vesistöjen virtaamat pysyvät alhaisina toukokuun alussa kylmän sään vuoksi. Etelä-Lapin alueelle vapun aikaan osuva sään hetkellinen lämpeneminen voi kääntää virtaamia pieneen nousuun. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita29.4.2025 11:11:24 EEST | Tiedote
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin tilanne- ja kehityskuvassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat olleet runsaasti esillä sekä konkretisoituneet hankkeiksi. Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista, haasteena on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus.
Matkailu Lapin toimialojen kasvun kärkenä, merkittävää kasvua myös kaivostoiminnassa28.4.2025 10:31:34 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Lapin liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun ja henkilöstömäärän vuosimuutos oli liikevaihtoa myönteisempi. Toimialoista kehitystrendi on vahvimmin kasvussa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Myös kaivostoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa, liike-elämää palvelevassa toiminnassa sekä luovalla alalla ja kulttuurissa kehitystrendi on Lapissa positiivinen.
Simojoen jäänlähtö poikkeuksellisen aikainen – kylmä sää viivästyttää muiden jokien tulvaa24.4.2025 10:18:24 EEST | Tiedote
Simojoella koettiin ennätysaikainen jäänlähtö pääsiäisenä. Muiden vesistöjen tulvahuippuja saadaan vielä odottaa, sillä kylmä sää hidastaa lumen sulamista ja vesistöjen vedenkorkeuden nousua. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Työttömyyden kehitys Lapissa yhä koko maata myönteisempi24.4.2025 08:49:17 EEST | Tiedote
Maaliskuun lopussa Lapissa oli 8 440 työtöntä työnhakijaa. Lomautettujen määrä väheni. Työttömien osuus työvoimasta oli alin Pohjois-Lapissa ja Tunturi-Lapissa, eniten työttömien määrä kasvoi Rovaniemen seutukunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkoi kasvamistaan. Avoimien työpaikkojen määrän vähenemisessä on havaittavissa hidastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme