Schneider Electric

Paloturvallisuuden pioneerihanke Suomen Viljavan tehtaalla – Schneider Electricin sensorit täydentävät Eiskon sähkökeskuksia

Jaa

Sähkökeskuksien suunnitteluun ja valmistamiseen erikoistunut Eisko oli mukana uudistamassa Suomen Viljavan tuotantolaitosta. Rauman varaston tiloihin rakennettiin Suomen suurin kauramylly, ja kauran kuorinnasta tulevaa kuorta ja pölyä varten rakennettiin oma pelletöintilaitos. Eisko Oy asensi tuotantolaitoksen sähkökeskuksiin Schneider Electricin HeatTag- ja Thermal Tag -sensoreita, joiden avulla keskuksien paloturvallisuutta saadaan valvottua automaattisesti kaikkina vuorokauden aikoina.

Schneider Electricin sensoreita on mahdollista asentaa kriittisiin paikkoihin, joissa paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kuvassa Suomen Viljavan siilot Naantalissa.
Schneider Electricin sensoreita on mahdollista asentaa kriittisiin paikkoihin, joissa paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kuvassa Suomen Viljavan siilot Naantalissa.

Suomen Viljavan Rauman laitos on ensimmäinen kohde, johon on asennettu Schneider Electricin PowerLogic HeatTag- ja PowerLogic Thermal Tag -sensoreita tehdasympäristöön näin suuressa mittakaavassa. Sensoreiden avulla laitoksen sähkökeskuksissa voidaan seurata reaaliaikaisesti ja vuorokauden ympäri mahdollisesta ylikuumenemisesta kertovia muutoksia.

–  Schneider Electricin sensoreilla toteutettu ratkaisu on merkittävä parannus Suomen Viljavan tuotantolaitoksen paloturvallisuuteen. Kuori ja pöly pelletöidään, jotta niitä voidaan käsitellä ja varastoida turvallisemmin. Vaikka koneisto on rakennettu hyvin koteloiduksi, niin siitä huolimatta hienojakoista pölyä pääsee kerääntymään ympäristöön pieniä määriä. Tämä aiheuttaa huomattavan tulipaloriskin myös sähkökeskuksissa. Oli hienoa päästä mukaan tekemään pioneerihanketta yhdessä Schneiderin asiantuntijoiden kanssa, kertoo projektityönjohtaja Karri Vallin Eiskolta.

Tarkat sensorit toimivat kuin elektroninen nenä

Rauman tuotantolaitoksella ei ole aiemmin ollut käytössä Schneiderin sensoreita vastaavaa tuotetta. Sähkökeskuksen sisälle asennetut sensorit auttavat pellettilaitoksen valvojia varmistamaan, että keskuksissa ei synny paloturvallisuusriskiä. Sensorit analysoivat tekoälyalgoritmien avulla sähkökeskuksen olosuhteita reaaliajassa ja lähettävät välittömästi ilmoituksen, jos ne havaitsevat poikkeamia.

Schneider Electricin HeatTageja asennettiin sähkökeskuksen yläosaan, jossa sensori valvoo keskustilan sisällä yläosaan nousevan ilman laatua. Thermal Tageja taas asennettiin kiskoston kylkeen. Sensorit yhdistyvät langattomasti reitittimeen, ja Schneider Electricin ohjelmiston avulla käyttäjät pääsevät katsomaan sensoreiden mittaamia olosuhteita ja tarkastelemaan tilastoja.

– HeatTag-sensori toimii kuin elektroninen nenä, joka haistelee ilmanlaatua esimerkiksi sähkökaapin sisällä. Se analysoi ilmasta kaasuja ja partikkeleita, joita syntyy johtimien eristeiden ylikuumentumisesta. Sensori lähettää itsenäisesti tietoa asiakkaan järjestelmään reitittimen kautta ja varoittaa mahdollisista vaaratilanteista, kertoo Schneider Electricin asiakasvastaava Jarkko Soikka.

Tulevaisuuden vakioratkaisu sähkökeskuksissa?

Sähkökeskuksissa on monia paloturvallisuuden kannalta olennaisia riskejä, sillä niiden läpi muun muassa kulkee valtavasti sähkövirtaa ja niissä on pulttiliitoksia, jotka voivat olla herkkiä vaurioitumaan. Sensoreiden ansiosta keskuksien etävalvonta onnistuu helposti.

– Schneiderin sensoreita pystyy asentamaan kohteisiin, joihin on tilan ahtauden ja turvallisuusriskien vuoksi vaikea mennä jälkikäteen esimerkiksi tekemään lämpötilamittauksia. Pistemäisillä mittauksilla ei myöskään voi aina olla täysin varma, että kaikki mahdolliset ongelmakohdat löytyvät, Vallin huomauttaa.

HeatTagit on tarkoitettu erityisesti sähkökeskuksiin, mutta Thermal Tagia voi käyttää myös esimerkiksi muuntamoissa ja kojeistoissa. Sensoreita on mahdollista asentaa teollisten laitosten lisäksi muun muassa sairaalakohteisiin ja muihin kriittisiin paikkoihin, joissa paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

– Pienellä investoinnilla saa suuren hyödyn, sillä sähkökeskuksien kokonaishinnoissa sensoreiden osuus on hyvin pieni prosentti. Lisäksi on muistettava, että säännöllisten lämpötilamittauksien tekeminenkään ei ole ilmaista. Automaattisesti toimivat sensorit säästävät huollon ja kunnossapidon työtä, joten investointi maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin, Soikka muistuttaa.

Soikka uskoo, että HeatTagien kaltaisut ratkaisut tulevat merkittävästi yleistymään sähkökeskuksissa.

– Voin hyvin kuvitella, että lämpötilasensoreista tulisi vaikkapa ylivirtasuojauksen kaltainen vakioratkaisu. Tällä hetkellä asennettavat sensorit osoittavat tarpeellisuutensa vasta vuosien päästä, mutta hyödyt selkenevät varmasti kaikille ajan kuluessa. Ajan kuluessa sähkökeskuksissa voi ilmetä piileviä virheitä, mutta sensoreiden avulla ne huomataan ennen kuin tilanne vaarantaa kohteen paloturvallisuuden.

Lisätietoja:

Asiakasvastaava Jarkko Soikka, Schneider Electric

+358 50 401 2838, jarkko.soikka@se.com

Projektityönjohtaja Karri Vallin, Eisko Oy

040 097 9941, karri.vallin@eisko.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Schneider Electricin sensoreita on mahdollista asentaa kriittisiin paikkoihin, joissa paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kuvassa Suomen Viljavan siilot Naantalissa.
Schneider Electricin sensoreita on mahdollista asentaa kriittisiin paikkoihin, joissa paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kuvassa Suomen Viljavan siilot Naantalissa.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoa Schneider Electricistä

Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
 
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
 
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille. 
 
www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Schneider Electric laajentaa Altivar™-pehmokäynnistinvalikoimaa: uudet ratkaisut tehokkaaseen moottorinhallintaan digitalisoiduissa laitoksissa26.3.2025 10:34:06 EET | Tiedote

Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, on lanseerannut kolme uutta Altivar™-pehmokäynnistintä – ATS130, ATS430 ja ATS490 – vastatakseen digitalisoituvien teollisuuslaitosten muuttuviin tarpeisiin. Uutuudet tarjoavat parempaa energiatehokkuutta ja toimintavarmuutta yhdistettynä digitalisaatioon. Noin 53 % maailman sähköstä kuluu teollisuus- ja infrastruktuurisovellusten sähkömoottoreissa. Moottorinhallinnan optimointi on siten keskeinen osa tuottavuutta, energiatehokkuutta ja kestäviä ratkaisuja. Pehmokäynnistimet tukevat tätä estämällä mekaaniset ja sähköiset rasitukset moottorin käynnistyksessä ja pysäytyksessä. Kolme ratkaisua eri käyttökohteisiin: ATS130 on tarkoitettu yksinkertaisten koneiden ja LVI-järjestelmien optimoituun moottorinohjaukseen 105A / 200 - 480V -moottoreihin asti. Helppokäyttöinen ja huoltovapaa ATS130 sopii joustavaan suunnitteluun. ATS430 on sopivin valmistuksessa käytettäviin teollisuuskoneisiin. Se on optimoitu sekä

ETAP ja Schneider Electric lanseeraavat yhteistyössä maailman ensimmäisen digitaalisen kaksosen tekoälytehtaiden simulointiin NVIDIA Omniversen avulla21.3.2025 13:42:34 EET | Tiedote

Digitaalinen kaksonen tarjoaa paremman näkymän ja hallinnan tekoälytehtaiden sähköjärjestelmiin ja energiatarpeisiin. Tuoteyhteistyön tavoitteena on integroida ETAP:n edistynyt sähköisen digitaalisen kaksosen teknologia NVIDIA Omniverse™ Cloud API -rajapintoihin. Operaattorit saavat käyttöönsä kehittyneitä ratkaisuja energiatehokkuuteen, ennakoivaan kunnossapitoon ja kokonaiskustannusten vähentämiseen. Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, sekä ETAP, sähköjakelujärjestelmien suunnittelun ja toiminnan teknologiajohtaja, lanseeraavat yhdessä uraauurtavan digitaalisen kaksosen, joka pystyy tarkasti suunnittelemaan ja simuloimaan tekoälytehtaiden (AI-Factory) sähköjärjestelmien toimintaa. Hyödyntämällä NVIDIA Omniverse™ -teknologiaa, Schneider Electric ja ETAP voivat simuloida tekoälytehtaiden toimintaa yhdistämällä tietoa mekaanisista, verkkoteknologisista ja sähköisistä järjestelmistä. Yhteistyö muuttaa tekoälytehtaiden suunnittelua ja operati

Schneider Electricin kiinteistöratkaisut tukevat SRV:n elinkaarihanketta Uudenkaupungin Wintterissä20.3.2025 09:20:32 EET | Tiedote

SRV:n urakoimaan monitoimijatalo Wintteriin valittiin Schneider Electricin kiinteistönhallinnan ja automaation EcoStruxure-ratkaisuja. Wintteri toteutettiin elinkaarimallilla, jossa SRV huolehtii rakennuksen kunnosta ja ylläpidosta 20 vuoden ajan. Schneider Electric on kansainvälinen ja luotettu toimija, jonka ratkaisuja päivitetään jatkuvasti. EcoStruxureen voi yhdistää minkä tahansa valmistajan laitteita, minkä ansiosta ratkaisut soveltuvat erityisen hyvin elinkaariajatteluun. Monitoimijatalo Wintteri on noin 15 000 asukkaan Uudellekaupungille historiallisen suuri ja kunnianhimoinen investointi. Keväällä 2025 saman katon alle tuotiin pienten lasten päivähoitoa, perusopetusta, toisen asteen koulutusta, taiteen perusopetusta, liikuntatiloja, omatoimikirjasto, ravintoloita ja jopa uimahalli. Tilojen suunnittelussa on huomioitu rakennuksen monipuolinen käyttö ja muuntojoustavuus, mikä asettaa omat haasteensa kiinteistöautomaatiolle. Wintterin urakoitsija ja palvelutuottaja SRV valitsi ki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye