Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista
Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.
”Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syötävän kasviksia monipuolisesti ja lisäämään vihannesten sekä juuresten ja palkokasvien käyttöä. Kyselytutkimuksen tulosten perusteella suomalaisten suosituimpien arkiruokien joukossa kuitenkin korostuvat ruokalajit, joissa kasviksia on tyypillisesti vähän tai ei ollenkaan”, sanoo Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Miika Kemilä.
Kasvisten syöntisuositukseen pääsemiseksi kasviksia tulisikin lisätä ruokavalioon monipuolisesti – sekä osaksi pääruokaa että lisukkeeksi tai salaatiksi.
”Ruokavalion pohjana toimivia kasviksia kannattaa nauttia joka aterialla. Niitä voi sujauttaa kastikkeisiin, leipätaikinoihin ja puuroihin. Kasvipainotteiseen arkeen siirtyminen tapahtuu helpoiten, kun korvaa edes osan tutuista tuotteista kasviperäisillä vaihtoehdoilla tai viettää yhden kasvisruokapäivän viikossa. Pienetkin muutokset ovat jo merkittäviä ja rohkeasti kokeilemalla voi löytää uusia lempiruokia. Kun kerää aterialle mahdollisimman montaa eri väriä, saa ravintoaineita monipuolisesti ja iloa monin verroin!”, sanoo Marttaliiton ruoka- ja ravitsemusalan johtava asiantuntija Marjo Rantapusa.
Arjen suosikkiruokien joukosta yksi on ylitse muiden
Apetitin teettämässä tutkimuksessa suomalaisten arkiruokasuosikki on selvä. Vaikka vastauksissa on hajontaa, nousi yksi arkiruoka ylitse muiden: makaronilaatikko. Yli 11 prosenttia suomalaisista kertoo sen arkiseksi suosikkiruoakseen avoimissa vastauksissa. Makaronilaatikon jälkeen toiseksi tullut lasagne sai 6 prosenttia äänistä.
”Arkiruoissa korostuvat usein helppous ja edullisuus. Niille on tyypillistä myös tietynlainen toistuvuus, sillä omat tottumukset heijastuvat etenkin päivittäisiin valintoihin. Moni myös tunnistaa sen, että omassa arjessa pyörivät usein samat ruoat. Tästä syystä juuri ne arkivalinnat ovatkin niitä, mitä kannattaa tarkastella myös ravitsemuksen näkökulmasta. Voi miettiä, mitä ruokaa meidän perheessä syödään paljon, ja miten sitä voisi valmistaa kasvipainotteisemmin. Makutottumukset ja taito käsitellä uusia raaka-aineita kehittyvät kokeilujen myötä. On palkitsevaa, kun lautaselle saa ruokaa, joka on maukasta ja arkeen sopivaa”, Rantapusa toteaa.
Makaronilaatikko nousi arkiruokien ykköseksi kaikissa ikäryhmissä. Myöskään maantieteellisesti makaronilaatikon suosio ei horju, sillä se sijoittui suosikkiruokien kärkikaksikkoon kaikissa maakunnissa.
Pastaruokien suosiota kärkikaksikossa horjutti vain yli 55-vuotiaiden keskuudessa toiseksi nouseva kaalilaatikko. Jauhelihakastike, lihapullat ja perunat tai perunamuusi kuuluivat tutkimuksen mukaan myös suosituimpien arkiruokien joukkoon.
”Kasvispakasteet ovat hyvä vaihtoehto lisätä kasvisten syöntiä laittamalla niitä suoraan pääruokaan. Esimerkiksi uuniruokiin tai keittoihin kasviksia lisäämällä tulee niitä nautittua enemmän kuin huomaamatta. Valmiilla sekoituksilla on mahdollista lisätä myös kasvisten syönnin monipuolisuutta suoranaisen määrän lisäksi, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo.
Hursti vinkkaa, että perinteisen makaronilaatikon joukkoon on helppo lisätä vaikka pussillinen Apetit Pomodoro rosso -sekoitusta. Tomaattinen sekoitus sisältää kuutta eri kasvia ja tuo ateriaan jo pääruoan kautta monipuolisen vihanneskattauksen.
Nuoremmat ikäluokat käyttävät pakasteita monipuolisemmin – Myös palkokasvien lisäämiseen ruokavalioon löytyy ratkaisu pakastimesta
Apetitin teettämän kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät pakastekasviksia eniten keitoissa, wokeissa ja uuniruoissa. Käyttökohteet ovat melko vakiintuneita, mutta nuoremmat sukupolvet käyttävät pakasteita selvästi monipuolisemmin eri ruokalajeissa. Esimerkiksi yli 19 prosenttia 18–25 -vuotiaista käyttää pakastekasviksia pastoissa, kun yli 45-vuotiailla osuus on vain 8 prosenttia tai alle. Nuorin ikäluokka käyttää pakastekasviksia myös risotoissa, piirakoissa ja grilliruoissa.
Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan palkokasvien syömisen lisäämistä terveyden ja ympäristön näkökulmasta. Apetitin kyselyn mukaan pakasteesta löytyvien papusekoitusten ja herneiden suurimmat kuluttajat löytyvät vastaajien vanhimmasta ryhmästä, yli 65-vuotiaista.
”Esimerkiksi hernepasta on helppo ja herkullinen arkiruoka. Pakastepapuja puolestaan on helppo lisätä ruokaisiin salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin. Ravitsemussuosituksissa palkokasveja suositellaan nautittavan 50-100 grammaa päivässä. Esimerkiksi 1 desilitra pakasteherneitä painaa noin 60 grammaa”, kasvisruokamestari Hursti vinkkaa.
*Apetit teetti perinne- ja arkiruokia koskevan kyselyn online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa toukokuussa 2024. Tutkimuksen kohderyhmänä oli 18–74-vuotiaat eri maakunnista ja kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Kyselyssä ei huomioitu erikseen lisukkeita tai ruoalla nautittavaa salaattia.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä21.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin17.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.
Apetitin uudistunut öljypakkaus sisältää 41 % vähemmän muovia10.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetitin Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyjen pakkaukset uudistuivat. Uusien pakkauksien ansiosta pulloissa käytetään muovia vuositasolla 41 % eli yli 12 000 kiloa aiempaa vähemmän. Uusi pakkaus parantaa myös öljypullon käytettävyyttä.
Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia22.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.
The nutritional recommendations emphasize a plant-based diet – plant protein BlackGrain is used to improve the characteristics of food products22.11.2024 10:30:00 EET | Press release
The significance of plant-based diet is emphasized in nutritional recommendations. Adding vegetables to the diet is recommended for both health and environmental reasons. The amount of Finnish plant proteins could be increased considerably. The BlackGrain From Yellow Fields® plant protein answers to the recommended need. BlackGrain is an innovative food ingredient processed from turnip rape and rapeseed.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme