Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu
Edit. 27.11. klo 14.50. Tehty muokkaus nimikkeisiin: Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa.
Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.

- Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, auttaako häntä laillistettu sosiaalityöntekijä vai joku muu. Siksi tehtävänimikkeiden on oltava johdonmukaisia ja selkeitä. Vain laillistettu sosiaalityöntekijä saa harjoittaa itsenäisesti sosiaalityön ammattia ja käyttää sosiaalityöntekijän ammattinimikettä, painottaa Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.
Lisäksi tilapäisillä, laillistamattomilla sosiaalityöntekijöillä on rajatummat tehtävät kuin laillistetuilla sosiaalityöntekijöillä.
Nimikkeiden selkiyttäminen on tarpeen siksi, että ensi vuodesta alkaen tilapäiseksi sosiaalityöntekijäksi voi tulla monista eri koulutustaustoista. Aiemmin tilapäisenä sosiaalityöntekijänä on voinut toimia vain sosiaalityön pääaineopiskelija, joka on suorittanut aineopinnot ja käytännön harjoittelun.
- Talentia vastusti tätä asiakasturvallisuutta vaarantavaa muutosta, mutta hallitus päätti toteuttaa sen saadakseen säästöjä lastensuojeluun. Muutos lisää koulutettujen sosiaalityöntekijöiden kuormitusta vakavasti, sillä he joutuvat myös ohjaamaan ja valvomaan laillistamattomia työntekijöitä, Suominen sanoo.
Talentia ehdottaa asiakasturvallisuuden vuoksi ja erehdyttämisen estämiseksi työpaikoilla käytettäväksi kolmea nimikettä:
1. Sosiaalityöntekijä. Nimikettä saa käyttää työpaikalla vain henkilö, joka on valmistunut yliopistosta maisteriksi pääaineenaan sosiaalityö ja saanut Valviralta ammatinharjoittamisoikeuden.
2. Sosiaalityöntekijäopiskelija. Nimikettä voi käyttää vain henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineena ja toimii tilapäisenä sosiaalityöntekijänä.
3. Nimike, josta käy selkeästi ilmi työntekijän koulutustausta ja tehtävä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä. Näitä voivat olla esimerkiksi:
- sosionomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- hallintotieteiden kandidaatti, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- valtiotieteen kandidaatti/maisteri, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tai geronomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- On tärkeää, että sosiaalityöntekijän ammattinimikettä ei voi käyttää valheellisesti. Siihen pätevät samat periaatteet kuin lääkärin nimikkeeseen, Suominen painottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenny SuominenYhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Puh:09 3158 6021jenny.suominen@talentia.fiTietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme