Kaakkois-Suomessa nimetty ensimmäinen Helmi-keskittymä – Salpausselkien helminauhat nostaa esiin harjuluonnon arvoja
Salpausselkien helminauhat on Kaakkois-Suomen ensimmäinen Helmi-keskittymä. Helmi-keskittymät ovat alueellisesti tunnistettuja luonnon monimuotoisuudeltaan arvokkaita seutuja, joilla on myös luonnonhoidon ja ennallistamisen tarpeita. Ehdotus Helmi-keskittymästä on valmisteltu ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelman 2021–2030 alueellisessa yhteistyöryhmässä sidosryhmien kanssa.

Keskittymä koostuu Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän Kaakkois-Suomeen sijoittuvista osista. Salpausselät ovat Suomen halki kulkevia reunamuodostumia, joilla on monenlaisia arvokkaita elinympäristöjä, kuten paahderinteitä, lähteitä, puroja, noroja sekä lähdevaikutteisia soita. Varsinkin lähteet ja paahdeympäristöt ovat lajistollisesti merkittäviä. Salpausselät ulottuvat halki Suomen ja ne ovat siksi myös tärkeitä lajien leviämisväyliä.
– Salpausselkien luonnon erityisyyspiirteet ja luontoarvot on tunnistettu. Kyseessä on valtakunnallisestikin arvokas ekologinen kokonaisuus. Toivomme, että tämä kannustaa alueen toimijoita ja maanomistajia mukaan tekemään luonnon monimuotoisuutta parantavia toimenpiteitä, kertoo luonnonsuojelupäällikkö Tuula Tanska Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.
– Salpausselillä on paljon myös virkistyskäyttöpotentiaalia.
Etenkin Ensimmäiselle Salpausselälle sijoittuu tiivistä ihmistoimintaa: taajamia, maa-aineksenottoalueita sekä tie- ja rautatieväyliä. Salpausselille onkin kehittynyt luontoarvoiltaan erittäin merkittäviä uuselinympäristöjä, kuten lentokenttien ketoja ja väylävarsien paahteisia laikkuja.
– Salpausselillä elää paljon uhanalaista lajistoa, varsinkin paahderinteiden perhosia ja muita hyönteisiä, lajitiedon luontotiedon asiantuntija Kimmo Saarinen Priodiversity LIFE -hankkeesta kertoo.
– Moni laji on menettänyt luontaisia elinympäristöjään, kun metsäpalot ja kulot eivät enää ylläpidä niille elinympäristöjä. Metsäpalojen ja kulojen sekä niitä seuraavien avointen harjumaastojen kato näkyy monen lajin taantumisena, mutta erilaiset korvaavat elinympäristöt ovat ehkä hillinneet alueen lajikatoa.
Uuselinympäristöjen arvokasta hyönteis- ja kasvilajistoa tulisi turvata tarkoituksenmukaisella hoidolla. Muitakin hoito- ja ennallistamistarpeita on tunnistettu alueella runsaasti.
Keskittymällä kohdennetaan toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi
Helmi-ohjelman tärkeä tavoite on tarkastella elinympäristöjä ja niiden tarvitsemia ennallistamis- ja hoitotoimia laajoina kokonaisuuksina ja useiden toimijoiden yhteistyönä. Keskittymä on työkalu, joka kannustaa Helmin alueellisia toimijoita sekä maanomistajia yhdessä suunnittelemaan ja kohdentamaan toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman hyvin toisiaan tukeviksi ja vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi.
– Salpausselillä on tunnistettu luonnonhoitotarpeita, kuten lähteiden ja muiden pienvesien sekä suoluonnon ennallistamistarpeita. Toimenpiteet voivat olla ojien tukkimista tai patoamista vesitalouden palauttamiseksi lähemmäs luonnontilaa. Myös paahdeympäristöissä, kuten Lappeenrannan lentokentän arvokkaalla ketoalueella, on tunnistettu hoitotarpeita. Paahdeympäristöjen luonnonhoito voi sisältää varjostavan puuston poistamista, haitallisten vieraslajien torjumista tai ennallistamispolttoja, kuten Ruokolahden Huuhanrannassa on tehty, kertoo luonnonhoidon asiantuntija Mikko Heikura Priodiversity LIFE -hankkeesta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.
Rahoitusta luonnonhoitoon on saatavilla esimerkiksi ympäristöministeriön Helmi-ohjelmasta. Lisäksi yksityiset metsänomistajat voivat hakea metsäluonnonhoitoon ympäristötukea Metsäkeskukselta (metka-tuki).
Helmi-keskittymän nimeäminen ei aiheuta maankäytön rajoituksia maanomistajille. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista. Helmi-keskittymät eivät ole suojelualueita eikä niille tehdä karttarajaa.
Helmi-keskittymät nimetään ympäristöministeriön johtamassa valtakunnallisessa Helmi-elinympäristöohjelman seurantaryhmässä.
Lisätietoja ympäristöministeriön ja Metsäkeskuksen sivuilta:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Tuula Tanska, luonnonsuojelupäällikkö
p. 0295 029 291
tuula.tanska(at)ely-keskus.fi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Anna Vuori, luonnonhoidon koordinaattori
p. 0295 029 127
anna.vuori(at)ely-keskus.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa kasvoi vuodentakaisesta kymmenen prosenttia24.4.2025 08:14:39 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa maaliskuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta ja myös helmikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla, mutta väheni muualla.
Kaakossa satsataan ympäristöön ja kylien kehittämiseen22.4.2025 11:10:53 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 tammi-maaliskuussa 21 eri yritystä ja 26 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä noin 233 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme