Rajapalojen kulta-kobolttikaivoshankkeen YVA-ohjelma herätti kiinnostusta
Yhteysviranomaisena toimiva Lapin ELY-keskus sai 17 lausuntoa ja 38 mielipidettä Rajapalojen kulta-kobolttikaivoshankkeen YVA-ohjelmasta. Palaute on toimitettu Mawson Oy:lle otettavaksi huomioon hankkeen suunnittelussa.

Useissa yhteysviranomaiselle toimitetuissa mielipiteissä vastustettiin Rajapalojen kulta-kobolttikaivoshankkeen toteuttamista sen ihmisille ja luonnolle aiheuttamien haittojen vuoksi. Huolta kannettiin erityisesti hankkeen mahdollisista kielteisistä melu-, valo- ja pölyvaikutuksista sekä purkuvesien vaikutuksista vesistöön. Huolta herätti myös mahdollisten raskasmetallien, uraanin ja ksantaattien lisääntyminen hankealueen ympäristössä. Hankekuvausta pidettiin liian yleispiirteisenä. Yhteysviranomainen on ottanut huomioon ympäristövaikutusten arvioinnin kohdentamisessa Mawson Oy:n esittämän lisäksi myös saadut viranomais- ja asiantuntijalausunnot sekä mielipiteet.
Yhteysviranomainen on lausunnossaan edellyttänyt ottamaan huomioon hankkeen suunnittelussa muun muassa vaikutukset Mustiaapa-Kaattasjärven Natura 2000 -alueen suojeluperusteisiin, uraanin ympäristövaikutukset sekä vesienhallinnan järjestelyt ja poikkeustilanteet. Lisäksi YVA-ohjelmalausunnossa edellytetään muun muassa selkeyttämään, täydentämään ja tarkentamaan hankekuvausta sekä kiinnittämään huomiota sosiaalisten vaikutusten arviointiin.
YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiseen
Yhteysviranomaisen lausunnon jälkeen hanke etenee varsinaiseen ympäristövaikutusten arviointiin. Hankkeesta vastaava Mawson Oy kokoaa ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset YVA-selostukseksi, joka arviointiohjelman tapaan tulee valmistuttuaan yleisesti nähtäville lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Yhteysviranomainen tarkistaa YVA-selostuksen riittävyyden ja laadun ja antaa perustellun päätelmän hankkeen merkittävistä vaikutuksista.
YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiselle, vaan sen tarkoituksena on lisätä kaikkien tiedon saantia, arvioida ympäristövaikutuksia mm. vertailemalla hankkeen kohtuullisia vaihtoehtoja sekä etsimällä haittoja lieventäviä keinoja. YVA-menettely on edellytys muun muassa kaivoshankkeen lupien saamiselle.
Mawson Oy suunnittelee kulta-kobolttikaivosta Ylitorniolle ja Rovaniemelle
Hanke koostuu viidestä maanalaisesta louhoksesta. Kaivoksen toiminta käsittää malmin louhinnan maanalaisesta kaivoksesta sekä maan päällä tapahtuvan malmin rikastuksen, kaivannaisjätteen läjityksen ja muut toiminnot. Toiminta on suunniteltu aloitettavan 2030-luvulla. Kaivoksen toiminta-aika on noin 10 vuotta. Kaivoksella tarvittavaa raakavettä hankitaan lähtökohtaisesti pohjavedestä. Hankkeessa tarkastellaan vesien johtamista Kemijokeen Muurolan pohjois- tai eteläpuolelle. Pohjoisen putkilinjausvaihtoehdon pituus on 23 km ja eteläisen 21 km. Lisäksi tarkastellaan mahdollisuutta kunnalliseen jätevedenkäsittelyyn Rovaniemellä. Purkuputki asennetaan 1–3 metrin syvyyteen. Hankkeen tarvitsema 110 kV:n voimajohto rakennetaan osittain maan alle purkuputken yhteyteen ja osittain maanpäällisenä ilmajohtona. Pohjoinen voimajohtovaihtoehto liitetään kantaverkkoon Valajaskoskella ja eteläinen vaihtoehto Petäjäskoskella.
Yhteysviranomaisen lausunto YVA-ohjelmasta on luettavissa osoitteessa: www.ymparisto.fi/rajapalojenkaivos-YVA
Yhteyshenkilöt
ylitarkastaja
Mikko Huru
mikko.huru(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 037 403
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme