Vesistöjen vedenkorkeudet ja pohjavedet tavanomaista alempana Etelä-Savossa
Kuluneen vähäsateisen ja lämpimän kesän ja alkusyksyn johdosta vesistöjen vedenkorkeudet laskivat Etelä-Savossa ja itäisessä Suomessa laajalti alle ajankohdan keskiarvojen. Kuivuus on laskenut myös pohjaveden pintoja.

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 12 senttimetriä tavanomaista korkeutta alempana. Sen alapuolisella Kyyvedellä vedenpinta on puolestaan 14 senttiä alle ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden.
Vesistöketjussa Kyyveden alapuolella sijaitsevan ja Kissakosken voimalaitoksen säätelemän Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä tasolla NN +94,45 eli noin 8 cm tavanomaista alempana ja Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on puolestaan 5 cm alle ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden.
Mäntyharjun reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on lähellä ajankohdan tavanomaista korkeutta (- 2 cm) ja Lahnaveteen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 15 cm tavanomaista alempana. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 12 cm tavanomaista vedenkorkeutta alempana. Sysmän reitin latvajärvellä Suonteella vedenpinta on 11 cm tavanomaista korkeutta alempana.
Myös Saimaalla vedenkorkeus ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana
Vuoksen vesistöalueella Saimaan Pihlajavesi on ajankohtaan nähden 16 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana. Saimaan keskusallas on puolestaan 30 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla. (NN+75,57 m). Savonlinnassa sijaitsevan Suurijärven vedenpinnan korkeus on 12 cm alempana ajankohdan tavanomaiseen verrattuna.
Pohjavedenpinnat ovat laskusuunnassa
Pohjaveden tasossa ollaan paikoin aivan pitkän mittausjakson minimissä, mutta paikallinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Syksyn vähäisten sateiden vuoksi normaalia loppusyksyn pohjavesitasojen nousua ei ole tänä vuonna esiintynyt. Näillä näkymin pohjavesitilanteeseen ei saada parannusta kuin aikaisintaan vasta ensi keväänä. Tästä saattaa aiheutua pintavesikaivojen kuivumista ja haittaa vedenottamoiden veden laadulle.
Millaiseksi loppuvuoden vesitilanne näyttää tämänhetkisten ennusteiden mukaan kehittyvän?
Järvien vedenkorkeuksien ennakoidaan olevan nousussa johtuen marraskuussa sataneen lumen sulamisesta ja vesisateista. Mikäli loppuvuoden lämpötila on lauha ja sateinen, niin vesitilanne palautunee lähelle tavanomaista.
- Maan länsiosissa on tällä hetkellä tulvia, mutta Etelä-Savossa on viime päivien sateista huolimatta poikkeuksellisen kuivaa, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen. -Seuraamme alueen vedenpintojen tasoa ja teemme yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Mikäli sääolosuhteet muuttuvat sellaisiksi, että alueelle olisi tulossa hyydetulvien riski, tiedotamme siitä erikseen.
Yhteyshenkilöt
Ari Luukkonenvesitalousasiantuntija
Puh:0295 024 204ari.luukkonen@ely-keskus.fiPanu Rantapohjavesiasiantuntija
Puh:0295 026 220panu.ranta@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.
Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote
Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.
Ethän rakenna vahingossa saimaannorpan pesäpaikalle tai sen läheisyyteen!15.4.2025 09:30:11 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 alusta voimaan tullut rakentamislaki vapautti osan alle 30 neliömetrin kokoisista rakennuksista luvanvaraisuudesta. Vapaus rakentaa ei kuitenkaan muuttanut muiden lakien, kuten luonnonsuojelulain ja vesilain, vaatimuksia rakentajille. Rakentamislaki edellyttää rakentajalta entistä suurempaa vastuuta ja asioiden selvittämistä ennen rakentamiseen ryhtymistä.
Kangasniemen Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueen hoitosuunnittelu alkaa9.4.2025 15:05:10 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-Keskus aloittaa Kangasniemellä sijaitsevan Leppäselkä-Pätkönlammen Natura-alueen hoitosuunnitelman laatimisen keväällä 2025 ja suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Leppäselkä – Pätkönlampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Monien linnustollisesti arvokkaiden kosteikkojen tapaan Leppäselän ja Pätkönlammen tila on heikentynyt rehevöitymisen ja umpeenkasvun myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme