Vesistöjen vedenkorkeudet ja pohjavedet tavanomaista alempana Etelä-Savossa
Kuluneen vähäsateisen ja lämpimän kesän ja alkusyksyn johdosta vesistöjen vedenkorkeudet laskivat Etelä-Savossa ja itäisessä Suomessa laajalti alle ajankohdan keskiarvojen. Kuivuus on laskenut myös pohjaveden pintoja.

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 12 senttimetriä tavanomaista korkeutta alempana. Sen alapuolisella Kyyvedellä vedenpinta on puolestaan 14 senttiä alle ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden.
Vesistöketjussa Kyyveden alapuolella sijaitsevan ja Kissakosken voimalaitoksen säätelemän Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä tasolla NN +94,45 eli noin 8 cm tavanomaista alempana ja Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on puolestaan 5 cm alle ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden.
Mäntyharjun reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on lähellä ajankohdan tavanomaista korkeutta (- 2 cm) ja Lahnaveteen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 15 cm tavanomaista alempana. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 12 cm tavanomaista vedenkorkeutta alempana. Sysmän reitin latvajärvellä Suonteella vedenpinta on 11 cm tavanomaista korkeutta alempana.
Myös Saimaalla vedenkorkeus ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana
Vuoksen vesistöalueella Saimaan Pihlajavesi on ajankohtaan nähden 16 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana. Saimaan keskusallas on puolestaan 30 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla. (NN+75,57 m). Savonlinnassa sijaitsevan Suurijärven vedenpinnan korkeus on 12 cm alempana ajankohdan tavanomaiseen verrattuna.
Pohjavedenpinnat ovat laskusuunnassa
Pohjaveden tasossa ollaan paikoin aivan pitkän mittausjakson minimissä, mutta paikallinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Syksyn vähäisten sateiden vuoksi normaalia loppusyksyn pohjavesitasojen nousua ei ole tänä vuonna esiintynyt. Näillä näkymin pohjavesitilanteeseen ei saada parannusta kuin aikaisintaan vasta ensi keväänä. Tästä saattaa aiheutua pintavesikaivojen kuivumista ja haittaa vedenottamoiden veden laadulle.
Millaiseksi loppuvuoden vesitilanne näyttää tämänhetkisten ennusteiden mukaan kehittyvän?
Järvien vedenkorkeuksien ennakoidaan olevan nousussa johtuen marraskuussa sataneen lumen sulamisesta ja vesisateista. Mikäli loppuvuoden lämpötila on lauha ja sateinen, niin vesitilanne palautunee lähelle tavanomaista.
- Maan länsiosissa on tällä hetkellä tulvia, mutta Etelä-Savossa on viime päivien sateista huolimatta poikkeuksellisen kuivaa, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen. -Seuraamme alueen vedenpintojen tasoa ja teemme yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Mikäli sääolosuhteet muuttuvat sellaisiksi, että alueelle olisi tulossa hyydetulvien riski, tiedotamme siitä erikseen.
Yhteyshenkilöt
Ari Luukkonenvesitalousasiantuntija
Puh:0295 024 204ari.luukkonen@ely-keskus.fiPanu Rantapohjavesiasiantuntija
Puh:0295 026 220panu.ranta@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme