Keskuskauppakamari: Saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat pois Suomessa työskentelevien puolisoilta
Keskuskauppakamarin mukaan saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat tulisi poistaa Suomessa työskentelevien henkilöiden puolisoilta. Tämä asettaisi työluvalla maahan saapuvat puolisot työnteossa samalle viivalle kuin perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuneet.
E2 Tutkimuksen julkaiseman tuoreen raportin mukaan suomalaisille pk-yrityksille ulkomaalaisen työvoiman saatavuus on jopa kohtalon kysymys. Etlan samaisesta aiheesta keskiviikkona julkaisema selvitys puolestaan paljastaa, että Suomen kyvyssä pitää ulkomaalaisista osaajista kiinni on puutteita, mutta parhaiten Suomeen juurruttaa perhe. Myös yhteiskunnan ilmapiiriin ja työelämän vastaanottavuuteen kannattaisi kiinnittää huomiota, jos osaajista halutaan pitää kiinni.
Keskuskauppakamarin mukaan saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat pitäisi poistaa Suomessa työskentelevien henkilöiden puolisoilta.
"Perheenyhdistämisen tulorajat ovat jo valmiiksi liian korkeat, ja lisäksi Suomessa työskentelevän puolison työllistymistä hidastavat saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat, jotka eivät kuitenkaan koske esimerkiksi perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuneita. Lisäksi perheellinen työperäinen maahanmuuttaja voi kohdata tiellään byrokratiaviidakon, jossa voi kulua monia kuukausia", toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Perheenyhdistämisen tulorajat ovat tällä hetkellä niin korkeat, että puolison ja kahden lapsen saaminen Suomeen edellyttää noin 3900 euron kuukausittaisia bruttotuloja. Maahanmuuttovirasto on hiljattain nostanut tulorajoja entisestään.
“Tämä muodostaa merkittävän esteen valtaosalle perheitä, sillä harva yltää Suomessa vaadittuihin tulorajoihin – eivät edes monet maan omat kansalaiset. Moni työluvalla maahan tuleva joutuu jättämään puolisonsa ja lapsensa kotimaahansa byrokraattisten esteiden vuoksi”, Pulkkinen sanoo.
Keskuskauppakamari on ehdottanut, että Suomessa töitä tekevien henkilöiden työlupien tulorajoissa tulisi jatkossa huomioida perheen kokonaistulot yksittäisten henkilöiden työtulojen sijaan. Lisäksi saatavuusharkinnan poistaminen antaisi työluvalla Suomeen saapuville samat työmahdollisuudet kuin perheenyhdistämisen kautta tuleville.
"Suomea uhkaa krooninen työvoimapula ja samanaikaisesti täällä on erittäin alhainen syntyvyys, joten ratkaisuja tarvitaan kipeästi. Työlupien ja perheenyhdistämisen tulorajoissa tulisi myös ottaa huomioon paikkakuntakohtaiset elinkustannukset, sillä asumisen ja elämisen hinta vaihtelee huomattavasti esimerkiksi Helsingin ja Siikalatvan välillä", sanoo Pulkkinen.
Maahanmuuttovirasto on viime vuosina onnistunut lyhentämään työlupien käsittelyaikoja. Seuraavaksi huomiota tulisi Pulkkisen mukaan kiinnittää perheenjäsenten oleskelulupien käsittelyyn.
“Nopeampi ja sujuvampi prosessi olisi vahva signaali osaajille siitä, että he ovat Suomeen tervetulleita paitsi työntekijöinä, myös perheenjäseninä ja ihmisinä”, Pulkkinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Suvi PulkkinenJohtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto
Puh:050 404 1810suvi.pulkkinen@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Ei vielä hyvä uutisia työmarkkinoilta24.1.2025 09:09:56 EET | Tiedote
Työmarkkinoiden kehitys jatkui vaisuna joulukuussa. Työllisiä oli 56 000 vähemmän kuin edellisenä vuotena vastaavaan aikaan. Työttömänä oli 226 000 henkeä. Vuositasolla nousua mitattiin 27 000 työttömän verran. Vaikeuksien pitkittyessä työmarkkinoiden alakulo on valitettavasti levinnyt laajemmin talouteen, ja naisten työllisyys on painunut alas vauhdikkaasti, kertoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: Perusopetukseen tarvitaan kansallinen päättökoe23.1.2025 10:11:04 EET | Tiedote
Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tuoreesta raportista käy ilmi, että opettajien 6. luokkalaisille antamat arvosanat äidinkielessä eivät ole linjassa oppilaiden osaamistason kanssa. Keskuskauppakamari ehdottaa ratkaisuksi valtakunnallista päättökoetta äidinkielen ja matematiikan oppiaineisiin sekä vähimmäisosaamisen kuvausten laatimista 2. luokan loppuun.
Keskuskauppakamari: Edellytykset suhdanteen paranemiselle jatkaneet vahvistumista, suurin muutos antaa vielä odottaa itseään23.1.2025 06:55:00 EET | Tiedote
Suomen talous on edelleen matalasuhdanteessa. Odotukset kasvun vauhdittumiselle ovat silti vahvistuneet. Tammikuun kauppakamarikyselyn perusteella tilanne näyttää aiempaa valoisammalta, mutta Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan toistaiseksi ei voida puhua merkittävästä muutoksesta talouden ”suursäätilassa”.
Isännöinnin eettinen neuvosto suosittelee ensimmäistä kertaa varoituksen antamista22.1.2025 10:37:39 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut kaksi uutta lausuntoa. Neuvosto päätyi ensimmäistä kertaa suosittelemaan varoituksen antamista isännöintiyritykselle. Toisessa tapauksessa lausunto oli vapauttava.
Kauppakamaritilastot: Vienti supistui vielä 4 prosenttia vuonna 2024 – joulukuu toi toivoa paremmasta14.1.2025 06:55:00 EET | Tiedote
Yritysten vientikauppaa varten tarvitsemia alkuperätodistuksia haettiin kauppakamareilta viime vuonna 4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vaikka pudotusta oli edelleen, ei se ollut läheskään niin suuri kuin vuotta aiemmin, jolloin vienti supistui alkuperätodistusten määrällä mitattuna 14 prosenttia edellisvuodesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme