Syksy oli harvinaisen lämmin
Etelärannikolla ja maan itäosassa syksy oli monilla havaintoasemilla havaintohistorian lämpimin.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syksy eli syyskuu-marraskuu oli lähes koko maassa harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Esimerkiksi Kotkan Rankissa mitattiin lämpimin syksy aseman yli 90-vuotisen historian aikana.
”Syksyn koko maan keskilämpötila menee neljännelle sijalle Suomen mittaushistoriassa. Syksy 2020 oli Suomen mittaushistorian lämpimin ja vain noin 0,17 astetta lämpimämpi kuin tämä syksy”, meteorologi Pauli Jokinen kertoo.
Syksyn keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin 1 asteesta etelärannikon noin +10 asteeseen. Ylin lämpötila, 28 astetta, mitattiin Kaarinassa ja Turussa 5. syyskuuta. Alin lämpötila, -27,3 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa 28. marraskuuta.
Sademäärät olivat syksyllä maan länsiosassa ja Pohjois-Lapissa tavanomaista suurempia, Pohjois-Karjalasta Etelä-Karjalaan jäätiin puolestaan pitkän ajan keskiarvon alle.
Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla, missä syys-marraskuun sademäärä oli 316,5 millimetriä. Vähiten sadetta kertyi Ilomantsin Mekrijärven havaintoasemalla, 105,4 millimetriä.
Marraskuu oli koko maassa tavanomaista leudompi
Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +5 asteesta Keski-Lapin -5 asteeseen. Keskilämpötila oli enimmäkseen 1–2 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvon yläpuolella, Pohjois-Lapissa 3–4 astetta keskiarvon yläpuolella.
Kuukauden ylin lämpötila, 12,6 astetta, mitattiin Inarin Nellimissä marraskuun 8. päivänä. Kuukauden alin lämpötila, -27,3 astetta, mitattiin puolestaan 28. päivänä Savukosken Tulppiossa.
Marraskuu oli lännessä sateinen
Marraskuun sademäärä oli maan etelä- ja länsiosassa ja Pohjois-Lapissa tavanomaista suurempi, Uudeltamaalta Pirkanmaalle paikoin harvinaisen suuri. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi.
Marraskuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Hämeenlinnan Pirttikoskella 137,3 millimetriä. Vähiten satoi Kemijärven lentokentällä, 23,2 millimetriä. Suurin tilastoitava vuorokauden sademäärä, 43,9 millimetriä, mitattiin Huittisten Sallilan havaintoasemalla marraskuun 25. päivänä.
Marraskuun päättyessä lunta oli lähinnä Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella enimmäkseen 5-20 senttimetriä, Pohjois-Lapissa 20–40 senttimetriä.
Marraskuun 1. päivänä Lyly-myrsky toi maan etelä- ja länsiosaan lunta, ja Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla mitattiin ensimmäisen kerran hirmumyrskylukema Suomen merialueilla: keskituuli saavutti arvon 33,5 m/s. Jari-myrsky 20.–21. marraskuuta toi myös paljon lunta maan etelä- ja keskiosaan, mutta kuukauden loppuun mennessä molempien myrskyjen tuomat lumet ehtivät pääosin sulaa maan etelä- ja keskiosassa.
Auringonpaistetunteja kertyi marraskuussa Utsjoen Kevon 6 tunnista Turun Artukaisen noin 43 tuntiin. Auringonpaistetuntien määrä oli tavanomainen.
Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Milloin sää on poikkeuksellinen?
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde) palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 15. Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Sää jatkuu viikonlopun yli helteisenä, mutta epävakaisuus lisääntyy24.7.2025 12:51:13 EEST | Tiedote
Sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa erityisesti Lapissa, mutta muuallakin salamoi ajoittain.
Helteistä säätä odotettavissa pitkälle ensi viikon puolelle asti17.7.2025 14:39:40 EEST | Tiedote
Laaja korkeapaine pitää sään lämpimänä ja selkeänä.
Maan etelä- ja keskiosassa voi salamoida ja sataa runsaasti viikonloppuna – korkea ilmankosteus lisää helteen tukaluutta11.7.2025 13:15:08 EEST | Tiedote
Kaakosta saapuva lämmin ja kostea ilmamassa luo otolliset olosuhteet voimakkaille ukkosille erityisesti maan eteläosassa ja osin myös maan keskiosassa. Paikallisesti rankat sateet voivat aiheuttaa taajamatulvia, ja salamointi voi olla runsasta.
Trombi näkyi säätutkassa torstaina 3. heinäkuuta9.7.2025 14:20:41 EEST | Tiedote
Harvinainen trombi kaatoi metsää Parkanossa. Trombin ilmaan nostattamat roskat saivat ilmiön näkymään myös Ilmatieteen laitoksen säätutkakuvissa.
Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin9.7.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan kesäkuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin. Eurooppaa koettelivat kesäkuussa helleaallot, ja Länsi-Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme