Ravintoloissa tarjolla oleva vesi on yleensä hyvälaatuista
Espoon seudun ympäristöterveyden, Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden ja Vantaan ympäristökeskuksen vuonna 2024 tekemän selvityksen perusteella ravintoloissa tarjottu vesi täyttää pääsääntöisesti verkostoveden laatuvaatimukset ja -tavoitteet.

Näytteet otettiin asiakkaiden käytettävissä olevista hanallisista säiliöistä, täytetyistä kannuista ja pulloista, ravintoloiden itse lisäsuodattamasta vedestä, kasviksilla maustetuista vesistä sekä tarjoilulinjastojen vesihanoista.
Yhteensä otettiin 96 vesinäytettä, joista 91 prosenttia täytti talousvesiasetuksen mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Vesinäytteistä yhdeksän (9 %) oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja.
Näytteistä tutkittiin talousveden laatuvaatimukset suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteereiden osalta sekä laatutavoitteet koliformisten bakteereiden ja heterotrofisten pesäkkeiden lukumäärän (22 °C) osalta. Hedelmiä, marjoja tai vihanneksia sisältävistä maustetuista juomavesistä, joissa on luontaisesti mikrobeja kasviksista, tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja E. coli.
Maustettuja vesiä tutkittiin 26 näytettä, joista 5 näytettä (19 %) oli laadultaan huonoja suolistoperäisten enterokokkien takia. Hanallisista säiliövesiä tutkittiin 22 näytettä, joista huonolaatuisia oli kolme näytettä (14 %) koliformisten bakteereiden ja korkeiden heterotrofisten pesäkelukujen takia. Kannuvesiä tutkittiin 25 näytettä, joista yksi näyte (4 %) oli laadultaan huono suolistoperäisten enterokokkien takia. Tarjoilulinjastojen hanoista ja ravintoloiden itse suodattamasta vedestä kaikki 25 näytettä olivat hyvälaatuisia. Yhdessäkään vesinäytteessä ei todettu E. coli -bakteereita.
”Tarjolla oleva vesi ravintoloissa on pääsääntöisesti hyvälaatuista. Eniten huonoja tuloksia tuli ravintoloiden kasviksilla maustamista vesistä, joista joka viides ei täytä verkostoveden laatuvaatimuksia”, toteaa elintarviketarkastaja Paula Saarijärvi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.
Maustetuissa vesissä suolistoperäiset enterokokit ovat todennäköisesti tulleet veteen kasvisten ulkopinnoilta. Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki vanhasta ulosteperäisestä saastumisesta, mutta ne voivat olla peräisin myös esimerkiksi maaperästä. Uusintanäytteissä ei enää havaittu suolistoperäisiä enterokokkeja.
Heterotrofinen pesäkeluku eli bakteereiden, hiivojen ja homeiden määrä oli suurin hanallisten säiliöiden vesissä.
Tulosten perusteella osa ravintoloista tarvitsee ohjausta maustetuissa vesissä käytettävien kasvisten pesuun sekä hanallisten vesisäiliöiden parempaan puhdistamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Saarijärvi
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 7522631
paula.saarijarvi@hel.fi
Nelli Gartman
hygieenikkoeläinlääkäri
Espoon kaupunki
Ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus
Espoon seudun ympäristöterveys
Puh. 040 636 6118
nelli.gartman@espoo.fi
Juuso Montonen
terveydensuojelutarkastaja
Vantaa kaupunki
Kaupunkiympäristö
Kaupunkirakenne ja ympäristö
Ympäristökeskus
Puh. 040 482 5010
juuso.montonen@vantaa.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Härbärge, strandvilla eller mormorsstuga – staden säljer fyra byggnader för bostadsbruk6.6.2025 15:42:23 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stad avstår från fyra bostadsbyggnader som den äger. Man säljer byggnaderna som redan är kända som Toukolakoti och Villa Notsund i Majstad och Nordsjö. Dessutom kommer två gamla trähus på Degerö att auktioneras.
Asuntola, merenrantahuvila vai mummonmökki – kaupunki myy neljä rakennusta asuinkäyttöön6.6.2025 15:42:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki luopuu neljästä omistamastaan asuinrakennuksesta. Myynnissä ovat jo Toukolakotina sekä Villa Notsundina tunnetut rakennukset Toukolasta ja Vuosaaresta. Lisäksi huutokaupattavaksi tulee kaksi vanhaa puutaloa Laajasalosta.
Specialised housing unit, seaside villa or grandma’s cottage – Helsinki selling four buildings for residential use6.6.2025 15:42:23 EEST | Press release
The City of Helsinki has decided to sell four residential buildings that it owns. Bids are already being accepted for the buildings known as Toukolakoti and Villa Notsund in Toukola and Vuosaari, respectively. In addition to these, the City will auction off two old wooden houses in Laajasalo.
Uuden päiväkodin rakentaminen on alkanut Meri-Rastilassa6.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kaupunki rakentaa Meri-Rastilaan Harbonkadun varrelle uudet varhaiskasvatustilat noin 140 lapselle. Kohteen suunnittelussa on huomioitu sen herkkä lähiympäristö. Tilat on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa 2027.
Parkour, skateboarding och sommaroaser – Gemensamt platsskapande, placemaking, för med sig grönska och sommaraktiviteter nära stadsborna5.6.2025 16:14:21 EEST | Pressmeddelande
Parkour i Havsrastböle, skateboarding i Mellungsby, en sommaroas i Gamlas, konstverkstäder i Gårdsbacka, stadsodling i Malmgård och mycket mer. Helsingfors stad satsar särskilt på barns och ungas trivsel i förorternas offentliga rum. Den avgiftsfria verksamheten pågår hela sommaren och är öppen för alla stadsbor.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme