Ravintoloissa tarjolla oleva vesi on yleensä hyvälaatuista
Espoon seudun ympäristöterveyden, Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden ja Vantaan ympäristökeskuksen vuonna 2024 tekemän selvityksen perusteella ravintoloissa tarjottu vesi täyttää pääsääntöisesti verkostoveden laatuvaatimukset ja -tavoitteet.

Näytteet otettiin asiakkaiden käytettävissä olevista hanallisista säiliöistä, täytetyistä kannuista ja pulloista, ravintoloiden itse lisäsuodattamasta vedestä, kasviksilla maustetuista vesistä sekä tarjoilulinjastojen vesihanoista.
Yhteensä otettiin 96 vesinäytettä, joista 91 prosenttia täytti talousvesiasetuksen mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Vesinäytteistä yhdeksän (9 %) oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja.
Näytteistä tutkittiin talousveden laatuvaatimukset suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteereiden osalta sekä laatutavoitteet koliformisten bakteereiden ja heterotrofisten pesäkkeiden lukumäärän (22 °C) osalta. Hedelmiä, marjoja tai vihanneksia sisältävistä maustetuista juomavesistä, joissa on luontaisesti mikrobeja kasviksista, tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja E. coli.
Maustettuja vesiä tutkittiin 26 näytettä, joista 5 näytettä (19 %) oli laadultaan huonoja suolistoperäisten enterokokkien takia. Hanallisista säiliövesiä tutkittiin 22 näytettä, joista huonolaatuisia oli kolme näytettä (14 %) koliformisten bakteereiden ja korkeiden heterotrofisten pesäkelukujen takia. Kannuvesiä tutkittiin 25 näytettä, joista yksi näyte (4 %) oli laadultaan huono suolistoperäisten enterokokkien takia. Tarjoilulinjastojen hanoista ja ravintoloiden itse suodattamasta vedestä kaikki 25 näytettä olivat hyvälaatuisia. Yhdessäkään vesinäytteessä ei todettu E. coli -bakteereita.
”Tarjolla oleva vesi ravintoloissa on pääsääntöisesti hyvälaatuista. Eniten huonoja tuloksia tuli ravintoloiden kasviksilla maustamista vesistä, joista joka viides ei täytä verkostoveden laatuvaatimuksia”, toteaa elintarviketarkastaja Paula Saarijärvi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.
Maustetuissa vesissä suolistoperäiset enterokokit ovat todennäköisesti tulleet veteen kasvisten ulkopinnoilta. Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki vanhasta ulosteperäisestä saastumisesta, mutta ne voivat olla peräisin myös esimerkiksi maaperästä. Uusintanäytteissä ei enää havaittu suolistoperäisiä enterokokkeja.
Heterotrofinen pesäkeluku eli bakteereiden, hiivojen ja homeiden määrä oli suurin hanallisten säiliöiden vesissä.
Tulosten perusteella osa ravintoloista tarvitsee ohjausta maustetuissa vesissä käytettävien kasvisten pesuun sekä hanallisten vesisäiliöiden parempaan puhdistamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Saarijärvi
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 7522631
paula.saarijarvi@hel.fi
Nelli Gartman
hygieenikkoeläinlääkäri
Espoon kaupunki
Ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus
Espoon seudun ympäristöterveys
Puh. 040 636 6118
nelli.gartman@espoo.fi
Juuso Montonen
terveydensuojelutarkastaja
Vantaa kaupunki
Kaupunkiympäristö
Kaupunkirakenne ja ympäristö
Ympäristökeskus
Puh. 040 482 5010
juuso.montonen@vantaa.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Vuosaaren Heteniitynkenttä peruskorjataan – rakennustöiden valmistelu alkaa puiden kaadolla elokuussa8.8.2025 13:59:07 EEST | Tiedote
Suurimpana uudistuksena liikuntakentälle rakennetaan tekojää, joka palvelee luistelijoita myös lauhtuvina talvina. Lisäksi liikunta-alueita ja ulkoilureittejä kunnostetaan ja parkkialuetta laajennetaan.
Miljörapport 2024: Antalet naturskyddsområden i Helsingfors ökade och växthusgasutsläppen minskade betydligt8.8.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors bär sitt ansvar för att bekämpa klimatförändringen och naturförlusten. År 2024 minskade de totala utsläppen av växthusgaser från invånare, tjänster och industri i Helsingfors med 16 procent från föregående år. Det nya förslaget till stadsstrategi höjer Helsingfors utsläppsminskningsmål.
Ympäristöraportti 2024: Helsingin luonnonsuojelualueiden määrä kasvoi ja kasvihuonekaasupäästöt vähenivät merkittävästi8.8.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumisesta. Vuonna 2024 Helsingin asukkaiden, palveluiden ja teollisuuden aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt pienenivät edellisvuodesta 16 prosenttia. Uusi kaupunkistrategia nostaa Helsingin päästövähennystavoitetta.
Environmental Report 2024: number of nature reserves increased and greenhouse gas emissions decreased significantly in Helsinki8.8.2025 09:00:00 EEST | Press release
Helsinki takes responsibility for tackling climate change and biodiversity loss. In 2024, Helsinki’s greenhouse gas emissions from residents, services and industry decreased by 16% from the previous year. The new draft city strategy raises Helsinki's emissions reduction target.
Skolan börjar – parkeringsövervakningen intensifieras och hastighetsbegränsningarna sänks5.8.2025 14:27:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads parkeringsövervakning och polisen intensifierar övervakningen av säkerheten på övergångsställena när skolan börjar. Parkeringsövervakningens årliga kampanj med fokus på övergångsställen påminner om femmetersregeln. Dessutom har trafiksäkerheten ökats på över 30 gator nära skolor genom att sänka hastighetsbegränsningarna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme