Vattnet som serveras på restauranger är oftast av god kvalitet
Baserat på en utredning år 2024 av Esboregionens miljö- och hälsoskydd, Helsingfors stads miljötjänster och Vandas miljöcentral vatten som serveras på restauranger uppfyller i allmänhet kvalitetskraven och kvalitetsmålen för nätverksvatten.

Prover togs från vattenbehållare med kran, fyllda kannor och flaskor, vatten som restaurangen filtrerat själv, vatten som smaksatts med livsmedel och kranar i serveringslinjer som alla var tillgängliga för kunder.
I projektet togs sammanlagt 96 vattenprover, och 91 procent av dem uppfyllde de mikrobiologiska kvalitetskraven och kvalitetsmålen enligt hushållsvattenförordningen. Nio (9 procent) av vattenproverna var av dålig mikrobiologisk kvalitet.
Proverna analyserades för intestinala enterokocker och Escherichia coli-bakterier för att fastställa uppfyllandet av kvalitetskraven samt för koliforma bakterier och antalet heterotrofa kolonier (22°C) för att fastställa uppnåendet av kvalitetsmålen. Smaksatt dricksvatten som innehåller frukt, bär eller grönsaker, och som därför naturligt innehåller mikrober från livsmedlen, testades för intestinala enterokocker och E. coli.
Smaksatt vatten undersöktes med 26 prover, varav 5 prover (19 procent) var av dålig kvalitet, alla på grund av intestinala enterokocker. Vatten från behållare med kran undersöktes med 22 prover, varav tre prover (14 procent) var av dålig kvalitet på grund av koliforma bakterier och högt antal heterotrofa kolonier. Vatten i kannor undersöktes med 25 prover, varav ett prov (4 procent) var av dålig kvalitet på grund av intestinala enterokocker. Alla 25 prover från kranar i serveringslinjer och vatten som restaurangerna filtrerat själva var av god kvalitet. Inga E. coli-bakterier konstaterades i något av vattenproverna.
”Vattnet som serveras på restauranger är i allmänhet av god kvalitet. Sämst var resultatet för restaurangernas vatten som var smaksatt med livsmedel. Där var det en femtedel som inte uppfyllde kvalitetskraven för nätverksvatten”, säger Paula Saarijärvi, livsmedelsinspektör vid Helsingfors stads miljötjänster.
Enterokockerna i smaksatt vatten härrör sannolikt från de yttre ytorna på livsmedlen. Förekomsten av enterokocker kan vara ett tecken på gammal fekal förorening, men bakterierna kan också komma från till exempel jordmånen. Intestinala enterokocker konstaterades inte längre när proverna upprepades.
Det heterotrofa koloniantalet, det vill säga mängden bakterier, jäst och mögel, var högst i vatten från vattenbehållare med kran.
Resultatet tyder på att en del av restaurangerna behöver anvisningar för hur man tvättar livsmedel för smaksatt vatten och hur man rengör vattenbehållarna bättre.
Nyckelord
Kontakter
Paula Saarijärvi
livsmedelsinspektör
Helsingfors stad
Stadsmiljösektorn
Livsmedelssäkerhetsenheten
Tfn 040 7522631
paula.saarijarvi@hel.fi
Nelli Gartman
Hygienikerveterinär
Esbo stad
Övervakningscentralen för miljö och byggnader
Esboregionens miljö- och hälsoskydd
Tfn 040 636 6118
nelli.gartman@espoo.fi
Juuso Montonen
Hälsoskyddsinspektör
Vanda stad
Stadsmiljö
Stadsstruktur och miljö
Miljöcentralen
Tfn 040 482 5010
juuso.montonen@vantaa.fi
Länkar
Andra språk
Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Brändö gård får en allmän bastu och blir mötesplats för rekreation11.8.2025 16:00:36 EEST | Pressmeddelande
Köparen av gården planerar att öppna en del av lokalerna för allmänheten redan under de närmaste veckorna.
Kulosaaren kartanolle yleinen sauna sekä muuta matkailu- ja virkistystoimintaa11.8.2025 16:00:36 EEST | Tiedote
Kartanon ostaja aikoo avata osan tiloista yleiseen käyttöön jo lähiviikkoina.
Vuosaaren Heteniitynkenttä peruskorjataan – rakennustöiden valmistelu alkaa puiden kaadolla elokuussa8.8.2025 13:59:07 EEST | Tiedote
Suurimpana uudistuksena liikuntakentälle rakennetaan tekojää, joka palvelee luistelijoita myös lauhtuvina talvina. Lisäksi liikunta-alueita ja ulkoilureittejä kunnostetaan ja parkkialuetta laajennetaan.
Miljörapport 2024: Antalet naturskyddsområden i Helsingfors ökade och växthusgasutsläppen minskade betydligt8.8.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors bär sitt ansvar för att bekämpa klimatförändringen och naturförlusten. År 2024 minskade de totala utsläppen av växthusgaser från invånare, tjänster och industri i Helsingfors med 16 procent från föregående år. Det nya förslaget till stadsstrategi höjer Helsingfors utsläppsminskningsmål.
Ympäristöraportti 2024: Helsingin luonnonsuojelualueiden määrä kasvoi ja kasvihuonekaasupäästöt vähenivät merkittävästi8.8.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumisesta. Vuonna 2024 Helsingin asukkaiden, palveluiden ja teollisuuden aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt pienenivät edellisvuodesta 16 prosenttia. Uusi kaupunkistrategia nostaa Helsingin päästövähennystavoitetta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum