Uutta tietoa lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä – toimia lapsen terveen kasvun tukemiseen tarvitaan
Juuri julkaistun tilaston mukaan noin neljäosalla pojista ja viidesosalla tytöistä on ylipainoa tai lihavuutta. Tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tietoja myös lasten ja nuorten vaikean lihavuuden yleisyydestä.

Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilaston mukaan noin neljäsosalla 2–16-vuotiaista pojista (26 %) ja vajaalla viidesosalla tytöistä (17 %) oli ylipainoa tai lihavuutta vuonna 2023. Osuudet olivat pojilla 0,9 prosenttiyksikköä ja tytöillä 0,4 prosenttiyksikköä pienemmät kuin vuonna 2022.
Lihavuutta oli kahdeksalla prosentilla 2–16-vuotiaista pojista ja kolmella prosentilla tytöistä. Vaikean lihavuuden yleisyys oli 2–16-vuotiailla pojilla 1,7 prosenttia ja tytöillä 0,6 prosenttia.
Ylipaino ja lihavuus olivat yleisempiä kouluikäisillä kuin alle kouluikäisillä, ja pojilla yleisempiä kuin tytöillä kaikissa ikäryhmissä.
”Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat merkittävä kansanterveyden haaste, joka heikentää monin tavoin fyysistä ja psykososiaalista terveyttä ja hyvinvointia lapsena ja myöhemmin aikuisena”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.
Tilastossa on käytetty ylipainon ja lihavuuden kriteerinä aikuisen painoindeksiä vastaavaa lapsen painoindeksiä (ISO-BMI). Ylipainon raja-arvona on ISO-BMI 25 kg/m2 tai enemmän ja lihavuuden rajana 30 tai enemmän. Lisäksi tilasto kattaa tiedot vaikean lihavuuden (ISO-BMI ≥ 35 kg/m2) yleisyydestä.
Tietoja lihavuuden yleisyydestä tarvitaan lasten ja nuorten terveyden edistämistoimien suunnittelussa
THL:n seuranta lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden esiintyvyydestä kattaa vuodet 2014–2023.
Lapsuuden lihavuuteen liittyvien terveysvaikutusten vuoksi on erittäin tärkeää, että saatavilla on luotettavaa ja ajantasaista tilastotietoa lasten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä ja siinä tapahtuneista ajallisista muutoksista.
Tietoa tarvitaan terveyspolitiikan ja lasten lihavuuden ehkäisyn ja hoidon sekä terveyspalvelujen ja terveyden edistämistoimien suunnittelussa sekä tehtyjen toimien vaikuttavuuden seuraamisessa.
Vuoden 2023 tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tiedot vaikean lihavuuden yleisyydestä.
”Vaikka vaikea lihavuus on Suomessa lapsilla melko harvinaista, sen yleisyyttä on tärkeää seurata. Tutkimuksista tiedetään, että lihavuuden liitännäissairauksien riski on suurempi ja lihavuuden jatkuminen aikuisuuteen todennäköisempää lapsilla, joilla on vaikeaa lihavuutta kuin lapsilla, joilla lihavuus ei ole vaikea-asteista”, Mäki sanoo.
Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä on alueellisia eroja
Alueiden välillä on eroja lasten ja nuorten ylipainon, lihavuuden ja vaikean lihavuuden yleisyydessä.
Yleisintä ylipaino ja lihavuus olivat pojilla ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella ja harvinaisinta Helsingissä. Vaikea lihavuus oli yleisintä pojilla Kainuun (2,9 %) ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella (1,0 %) ja harvinaisinta pojilla Helsingissä (1,0 %) ja tytöillä Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä (0,4 %).
”Lasten terveen kasvun tukemiseksi ja lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan toimia yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi päätöksenteossa, terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä yhdyskuntasuunnittelussa ja kaavoituksessa”, Mäki sanoo.
”Tavoitteena on tehdä terveyttä edistävistä elintapavalinnoista mahdollisimman helppoja ja luontevia kaikille lapsille ja lapsiperheille sekä tarjota tarvittavaa tukea ja hoitoa.”
Pituus ja painotietojen kattavuus on edelleen parantunut
THL:n ylläpitämät tilastotiedot lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä perustuivat vuonna 2023 noin 496 000 lapsen ja nuoren lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa mitattuihin pituus- ja painotietoihin. Tiedot kattavat 57 prosenttia koko maan 2–16-vuotiaista lapsista ja nuorista.
Vuosien 2022 ja 2023 välillä tietojen kattavuus kasvoi yli 4 prosenttiyksikköä. Helsingin kaupungin ja Ahvenanmaan lisäksi 15 hyvinvointialueella kattavuus riitti tietojen julkaisemiseen.
”On tärkeää, että tietojen siirtymistä lastenneuvolasta ja kouluterveydenhuollosta kehitetään edelleen potilastietojärjestelmien tuottajien, hyvinvointialueiden ja THL:n yhteistyönä”, toteaa THL:n erikoistutkija Maaret Vuorenmaa.
”Lasten pituus- ja painotietojen kattavuuteen vaikuttaa myös se, miten hyvin lakisääteiset, määräaikaiset terveystarkastukset toteutuvat eri puolilla Suomea. Pituus- ja painotietojen kattavuus voi parhaimmillaankin olla vain niin korkea kuin terveystarkastusten kattavuus on”, Vuorenmaa jatkaa.
Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä tapahtuneita ajallisia muutoksia tarkasteltaessa tulee huomioida rekisteriaineistoon liittyvät puutteet ja muutokset. Lisäksi on hyvä huomioida, että lasten pituus- ja painotietojen kattavuus on seuranta-aikana parantunut, mikä todennäköisesti vaikuttaa tuloksiin.
Lisätiedot
Tilastoraportti: Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023
Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus -tilaston verkkosivu (THL)
Aluekohtaiset tiedot lasten ja nuorten ylipainosta ja lihavuudesta:
Maaret Vuorenmaa (aineisto, tilasto)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7008
etunimi.sukunimi@thl.fi
Päivi Mäki (lasten ja nuorten ylipaino)
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
etunimi.sukunimi@thl.fi
Kuvat

Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja erityisesti alkoholisairastavuudessa ja ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä7.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Alueiden väliset erot ovat sairastavuudessa suurimpia alkoholisairauksissa ja työkyvyttömyydessä ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä, selviää uusimmista Kansallisen terveysindeksin tuloksista.
THL viikolla 19/202530.4.2025 12:07:29 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri julkaistaan yleensä joka torstai, mutta tänään, vappuaattona, se ilmestyy poikkeuksellisesti keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 30.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 7.5. Alueiden väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä. Kansallisen terveysindeksin 2021–2023 tuloksia. Yhteistiedote Kelan kanssa. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 pe 9.5. Jätevesitutkimuksen tulokset huumeiden käytöstä julkaistaan. Lisätietoja: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 Verkkouutiset ma 5.5. Ulkomaista syntype
Yhä harvempi lastensuojeluilmoitus johtaa lastensuojelun asiakkuuteen29.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärä on kääntynyt laskuun. Vuonna 2024 lastensuojelun avohuollon asiakkaana oli 34 900 lasta eli 9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023.
THL viikolla 18/202524.4.2025 15:27:24 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 24.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 29.4. Tilasto: Lastensuojelu 2024 Vuoden 2024 tiedot lastensuojelun sijoituksista, avohuollon asiakasmääristä ja lastensuojeluilmoituksista koko maassa ja alueilla. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 Verkkouutiset ma 28.4. Hellehaittojen torjuntaan kannattaa hyvinvointialueilla ja kunnissa varautua hyvissä ajoin ennen kesää. Kuumasta säästä ja etenkin helleaalloista aiheutuu Suomessa merkittävä määrä vakavia terveyshaittoja. Pitkitty
THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme