Ketä teillä on kotona?
Mikrobeja, hämähäkkejä ja monia muita – ihminen ei ole kotinsa ainut asukki, vaan elonkirjo kodeissamme on monilajinen. Miten yhteiselomme muiden lajien kanssa sujuu? Sitä tutkitaan Oulun yliopistossa.
![Henkilö silittää isoa husky-koiraa talvisessa maisemassa.](/data/images/public/57858920/70728242/2772d4c2-cc8f-4dd9-9132-af9e17a552b4-w_720.jpg)
HOMINGS Enemmän kuin ihmisten koteja -tutkimuksessa kartoitetaan kotiemme alivuokralaisia hämähäkeistä hapanjuuren mikrobeihin. Kansalaisille on nyt avautunut mahdollisuus osallistua tutkimukseen ja kertoa oman kotinsa monista lajeista.
Me ihmiset olemme aina jakaneet kotimme muiden lajien kanssa omasta halustamme tai haluamattamme. Monitieteisessä HOMINGS-hankkeessa tutkitaan, minkälaisia kohtaamisia kotien arjessa syntyy muiden eläinten kanssa: kenen kanssa menee sukset ristiin ja miksi, ja keitä jopa houkutellaan paikalle.
Tutkimukseen voi osallistua kirjoittamalla kokemuksensa Ketä teillä on kotona? -keruuseen tai ilmoittautumalla haastateltavaksi Monilajiset suvut -kutsuun. Ohjeet ovat hankkeen verkkosivulla.
Oma koti on ihmisille kullan kallis. Sitä se on myös monille muille lajeille, joille meidän omaksemme ajattelema koti on myös hyvä elinympäristö, koska tarjolla on ravintoa ja lämpöä. Toisaalta kotipiirissä muut lajit ovat alttiita ihmisen toiminnalle, joka ei aina tarkoita niiden kannalta hyvää.
Suhtautumisemme kotiemme kanssa-asujiin vaihtelee. Nyt juuri on trendikästä vaalia tietynlaisia pieniä eliöitä: kombuchan tai hapanjuurileivän valmistamisesta tai bokashi-kompostoinnista kodin sisätiloissa on tullut muodikasta ja hyödyllistä yhteiseloa mikrobien kanssa. Pihapiiriin houkutellaan hyönteisiä rakentelemalla hyönteishotelleja ja antamalla nurmikon villiintyä perhosniityksi.
Kotiemme elonkirjoa ja yhteiseloa ei ole vielä juurikaan tutkittu, joten HOMINGS-hanke on ainutlaatuinen avaus.
Hanke tuottaa seuraavan neljän vuoden aikana tietoa siitä, keitä meillä on kotona, minkälaisia kohtaamisia kodeissa on tapahtunut ja tapahtuu erilajisten asukkaiden välillä ja minkälaista tilaa näissä kohtaamisissa on myötätunnolle kotien elonkirjoa kohtaan.
Tutkimuksessa on mukana tutkijoita Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta sekä humanistisesta tiedekunnasta. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia ja se tehdään yhteistyössä muun muassa Marttojen kanssa. Vertailuaineistoa saadaan Alankomaista, jossa sisarhanketta johtaa apulaisprofessori Tuomas Aivelo Leidenin yliopistosta.
Tutkimushankkeesta verkossa Enemmän kuin ihmisten koteja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen vastuullinen johtaja, yliopistotutkija Pauliina Rautio, Oulun yliopisto, p. 050 4133410, pauliina.rautio@oulu.fi
Hankkeen varajohtaja, tutkijatohtori Veera Kinnunen, Oulun yliopisto, p. 050 4648313, veera.kinnunen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme