Haitinkankaan tuuli- ja aurinkoenergiahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Satakunta, Pirkanmaa)
Elements Suomi Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkoenergiahankkeen rakentamista Satakunnassa Karvian kunnan ja Pirkanmaalla Parkanon kaupungin alueelle.
Elements Suomi Oy on toimittanut Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelma) Haitinkankaan tuuli- ja aurinkovoimahankkeesta. YVA-ohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.
Elements Suomi Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkoenergiahanketta Haitinkankaalle, Karvian kunnan ja Parkanon kaupungin alueelle. Hankealue sijaitsee noin 6 kilometrin etäisyydellä Karvian keskustaajaman kaakkoispuolella.
Hankealueen kokonaispinta-ala on noin 1560 hehtaaria. Hankkeessa suunnitellaan enintään 16 tuulivoimalan rakentamista, joista 14 sijoittuu Karvian kunnan ja 2 Parkanon kaupungin alueelle. Suunnitellut voimalat ovat kokonaiskorkeudeltaan enintään 350 metriä ja yksikköteholtaan enintään 10 MW. Lisäksi suunnitellaan enintään 354 hehtaarin laajuisen aurinkoenergian tuotantoalueen toteuttamista Karvian kunnan alueelle.
Arvioitavat vaihtoehdot
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:
- Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta
- Vaihtoehto VE1: Hankealueelle rakennetaan 16 tuulivoimalaa ja enintään 354 hehtaarin kokoinen aurinkovoima-alue
- Vaihtoehto VE2: Hankealueelle rakennetaan 10 tuulivoimalaa
- Vaihtoehto VE3: Hankealueelle rakennetaan 10 tuulivoimalaa ja enintään 354 hehtaarin kokoinen aurinkovoima-alue
Sähkönsiirrolle tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:
- SVE1: Sähkönsiirto kantaverkkoon toteutetaan 400 kV:n voimajohdolla Fingridin Kuivasjärven itäpuolelle suunnitteleman sähköaseman (Parkanon pohjoinen suunnittelualue) kautta. Reitin pituus on noin 29 kilometriä.
- SVE2A: Sähkönsiirto kantaverkkoon toteutetaan 400 kV:n voimajohdolla Fingridin Pitkäjärven itäpuolelle suunnitteleman sähköaseman (Parkanon eteläinen suunnittelualue) kautta. Reitin pituus on noin 26 kilometriä.
- SVE2B: Sähkönsiirto kantaverkkoon toteutetaan 400 kV:n voimajohdolla saman Fingridin Pitkäjärven itäpuolelle suunnitteleman sähköaseman (Parkanon eteläinen suunnittelualue) kautta kuin vaihtoehdossa SVE2A. Reitin pituus on noin 26 kilometriä. Reittivaihtoehto SVE2B kulkee osittain samaa reittiä kuin vaihtoehto SVE2A.
- SVE3: Sähkönsiirto kantaverkkoon toteutetaan 400 kV:n voimajohdolla Fingridin Marjakeitaan pohjoispuolelle suunnitteleman sähköaseman (Kankaanpään suunnittelualue) kautta. Reitin sisällä on kohtia, joissa reitille on useita toteutusvaihtoehtoja. Valittavasta toteutusvaihtoehdosta riippuen reitin pituus on noin 27–28 kilometriä.
Kuulutus arviointiohjelmasta on nähtävillä 4.12.2024-17.1.2025 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/varsinais-suomi
YVA-ohjelma sekä muut asiakirjat ovat luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/Haitinkankaan-tuuliaurinkovoimahanke-YVA
Arviointiohjelman painettu versio on luettavissa seuraavissa paikoissa niiden aukioloaikoina:
- Karvian kunnantalo (Kylä-Karviantie 17, 39930 Karvia)
- Karvian kunnankirjasto (Tyyni Tuulion katu 10, 39930 Karvia)
- Parkanon kaupungintalo (Parkanontie 37, 39700 Parkano)
- Parkanon kaupunginkirjasto (Parkanontie 57, 39700 Parkano)
YVA-ohjelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus
YVA-ohjelmaa koskeva kaikille avoin yleisötilaisuus tiistaina 17.12.2024 klo 17–19 Karviatalolla (Tyyni Tuulion katu 12, Karvia). Yleisötilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. Osallistumislinkki julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/Haitinkankaan-tuuliaurinkovoimahanke-YVA
Mielipiteitä voi esittää 17.1.2025 asti
YVA-ohjelmasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 17.1.2025 Varsinais-Suomen ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Varsinais-Suomen ELY-keskus, PL 236, 20101 Turku.
Yhteysviranomaisena toimivan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto arviointiohjelmasta julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/Haitinkankaan-tuuliaurinkovoimahanke-YVA viimeistään 14.2.2025.
YVA-menettely
Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) on lakisääteinen menettely, jossa selvitetään hankkeen todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset. YVA-menettely ei ole lupamenettely, vaan siinä tuotetaan lisätietoa hankkeen suunnittelua ja sitä koskevaa päätöksentekoa varten sekä lisätään tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia.
YVA-menettely toteutetaan kahdessa osassa ja siinä laaditaan kaksi asiakirjaa: YVA-ohjelma ja YVA-selostus. YVA-ohjelmassa kuvataan, miten hankkeen vaikutusten arviointi aiotaan toteuttaa ja mitä selvityksiä tullaan laatimaan. YVA-ohjelman jälkeen hankkeen ympäristövaikutukset arvioidaan ja tulokset esitetään YVA-selostuksessa.
Lisätietoja:
www.ymparisto.fi/Haitinkankaan-tuuliaurinkovoimahanke-YVA
YVA - Hankkeiden ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeesta vastaava:
Elements Suomi Oy, Jakov Chavez Vega, jakov.chavez-vega@elements.green, p. 041 311 4148
YVA-konsultti:
Rejlers Finland Oy, Teemu Mäkinen, teemu.makinen@rejlers.fi, p. 040 7617 172
Yhteysviranomainen:
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kirsi Nieminen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 022 119
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
Nya projekt inom miljöfostran och miljöupplysning inleds med stöd av NTM-centralen23.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
NTM-centralen i Mellersta Finland har fattat sitt beslut om årets mottagare av projektunderstöd för miljöfostran och miljöupplysning. Med anslaget på drygt 300 000 euro sätter man i gång nio nationella eller regionala projekt som når många olika åldersgrupper.
Uusia ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeita käyntiin ELY-keskuksen tuella23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus on tehnyt ratkaisunsa tämänvuotisten ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusten saajista. Reilun 300 000 euron määrärahalla saadaan liikkeelle yhdeksän valtakunnallista tai alueellista hanketta, joilla tavoitetaan laajasti eri ikäryhmiä.
Aurinkokettu Sky Power Finland Oy:n Säkylään ja Huittisiin suunnitellun aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu (Varsinais-Suomi, Satakunta)19.6.2025 14:36:28 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Aurinkokettu-nimisestä aurinkovoimahankkeesta, joka on suunnitteilla Säkylän ja Huittisten alueille. Hankkeesta vastaa Sky Power Finland Oy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme