Suomen startup-yhteisö: Teollisuuspoliittisen työryhmän strategia on oikeilla jäljillä, mutta startupien rooli vientisektorilla ja kasvun edistäjänä tulisi tunnistaa paremmin
Pääministeri Petteri Orpon nimittämän Teollisuuspoliittisen strategian ohjausryhmän raportti julkaistiin keskiviikkona 4. joulukuuta. Suomen startup-yhteisön mielestä strategiassa suunta on oikea, mutta startupien ja kasvuyritysten rooli Suomen talouskasvun kannalta olisi tunnistettava paremmin. Myös strategiassa korostetaan, että "Suomen haavoittuvuutta lisää se, että merkittävä osa arvonlisästä tulee muutamalta hitaasti kasvavalta sektorilta".

Suomen startup-yhteisö kiittää Teollisuuspoliittisen strategian työryhmän raporttia siitä, että Suomea vetovoimaisena investointiympäristönä halutaan parantaa sääntelyn ja lupaprosessien sujuvuutta ja ennakoitavuutta helpottamalla sekä vihreään siirtymään panostamalla ja huolehtimalla osaajien saatavuudesta. Nämä ovat myös Suomen startup-yhteisön kärkitavoitteita.
“Samanaikaisesti haluamme korostaa nuorten innovatiivisten yritysten roolia Suomen talouskasvun vauhdittamisessa. Teollisuuspoliittinen työryhmä perustettiin laatimaan vientiteollisuudelle olennaiset politiikkakokonaisuudet, joiden tavoitteena on kasvuhakuisten ja vientiin tähtäävien yritysten kasvu sekä työpaikkojen säilyminen Suomessa. Startupien rooli vientimarkkinoilla kasvaa jatkuvasti, ja uudet työpaikat syntyvät nuoriin yrityksiin”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen korostaa.
Kasvuyritysten rahoitushaasteet tunnistettu
Strategiassa on tunnistettu kasvuyritysten rahoitushaasteet myöhemmillä rahoituskierroksilla, jolloin kasvun kannalta oleellinen skaalausraha puuttuu ja yritykset ovat riippuvaisia ulkomaisista rahoittajista. Suomalaisilla kasvuyrityksillä on kuitenkin ollut ongelmia houkutella myös ulkomaista pääomaa. Pääomasijoitusmarkkinoita kehittämällä voidaan tilannetta korjata.
Strategiassa nostetaan esille muutamia mahdollisia politiikkatoimenpiteitä suomalaisten pääomasijoitusmarkkinoiden kehittämiselle, kuten eläke-rahastojen kehittämisen tukeminen sekä vakuutusyhtiöiden pääomasijoitustoiminnan rajoitusten purkaminen. Ei ole täysin selvää, mitä tällä tarkoitetaan konkreettisesti, mutta vakavaraisuussäädösten höllentäminen voisi olla keino lisätä rahoitusta skaalausvaiheen listaamattomille kasvuyrityksille.
Solidiumin rooli ankkurisijoittajana tunnistettu
Vaikka yritysten kasvu ei voi liikaa olla julkisen rahan varassa, strategiassa tunnistetaan, että kasvuyhtiöille on saatavilla julkista rahoitusta niiden eri kehitysvaiheisiin erilaisten valtionrahoittajien ja instrumenttien kautta. Keskeisten toimijoiden, Tesi, Business Finland ja Finnvera, lisäksi on tunnistettu Solidium ankkurisijoittajana. Solidiumin kautta olisi mahdollisuus ankkuroida startup-yrityksiä Suomeen.
“Suomen vienti nojaa verrattain pieneen määrään suuryritykskiä ja arvonlisästä merkittävä määrä muodostuu hitaasti kasvavilta toimialoilta. Meidän on saatava nykyisten toimialojen ja yritysten rinnalle kasvamaan uusia yrityksiä, joiden avulla Suomen toimialarakenne monipuolistuisi. Ankkurisijoittajien, kuten Solidiumin rooli on tärkeä, sillä ne voivat toimia kärsivällisinä pitkäaikaisina sijoittajina, lupaaville uusille kasvuyrityksille, joiden kasvu isoon kokoluokkaan Suomessa on keskeistä Suomen talouskasvulle”, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad sanoo.
Tutkimuksen kaupallistamisprosessin haasteet tunnistettu
Tutkimusten kaupallistamisen ja kaupallistamisosaamisen, Proof of concept -rahoituksen ja syväteknologiatutkimuksen kaupallistamisvaiheen rahoituksen haasteet sekä pääomavaje ja yhteistyövaje ovat tunnistettu strategiassa.
Strategiassa todetaan, että monet tutkimuksen kaupallistamisen parissa toimivat kokevat että yliopistot vaativat liian suuria omistusosuuksia neuvotteluissa tutkimuksen kaupallistamisen rahoittamisessa, ja liian suuret omistusosuusvaatimukset vaikeuttavat tulevia jatkorahoituskierroksia.
Myös Suomen startup-yhteisö on korostanut tätä haastetta, ja pidämme tätä tärkeänä jopa siinä määrin, että olemme kannattaneet yliopistojen rahoitusmalliin pieniä muutoksia, jotka kannustaisivat teknologioiden kaupallistamiseen nykyistä enemmän.
Kriittiset teknologia-alat vivuttavat myös muiden toimialojen uudistumista
Strategiassa on tunnistettu, että Suomessa teknologisen osaamisen ympärille on muodostunut merkittäviä aloja, kuten datateollisuus ja kvanttiteknologia. Nämä teknologiat vivuttavat myös muiden toimialojen uudistumista. Moni näistä teknologioista on kriittiseksi teknologioiksi määriteltyjä sekä kaksoiskäyttöisiä. Näille teknologioille on muuttuneessa turvallisuustilanteessa entistä suurempi kysyntä sekä merkitys Euroopan strategisen kilpailukyvyn ja taloudellisen turvallisuuden rakentamisessa.
Suomen startup-yhteisön jäsenistössä on lukuisia kriittiselle teknologia-alalle määriteltäviä yrityksiä, jotka omalta osaltaan ovat uudistamassa taloutta.
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405800833riikka@startupyhteiso.comYoussef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release
The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec
Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Greenstep yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää20.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja Greenstepin laajan liiketoimintaosaamisen välillä sekä edelleen edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Joint study on spin-off companies: rapid growth in jobs and investment14.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
VTT and the Finnish Startup Community have published a joint analysis on the economic impact of startup companies originating from VTT. According to the study, long-term research efforts have been transformed into new technology companies that attract private venture capital, create jobs, and increase private investment in research and development.
Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme