Kalankasvatuksen ympäristökysymyksiin keskittynyt yhteistyöhanke päättyy: tuloksena parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi
Kaksi vuotta kestänyt (2022–2024) kalankasvatuksen yhteistyöhanke on saatu päätökseen. Ympäristöministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli sovittaa yhteen vesien- ja merenhoidon tavoitteet sekä kotimaisen ruokakalan tuotannon kasvutavoitteet. Hanke edisti kalankasvatuksen ympäristönsuojelua ja valtakunnallisten toimintatapojen yhdenmukaistamista. Tuloksena on syntynyt parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja pysyvä toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi.
![Yhteistyöryhmä vierailemassa Kemiönsaaren kalajauhe ja -öljytehtaalla.](/data/images/public/69817869/70744833/9c8a70d8-5ab6-4c5c-86bc-6ba4e9fdd363-w_720.jpg)
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen koordinoima ohjaus- ja kehittämishanke Yhteistyöllä kalankasvatuksen ympäristökysymysten ratkaisua kohden on päättynyt. Hankkeen yleistavoitteena oli arvioida, miten Itämeren ja vesien hyvän tilan saavuttaminen on mahdollista erilaisilla vesiviljelyn tuotantoskenaarioilla. Keskiössä oli sovittaa yhteen sekä vesien- ja merenhoidon tavoitteet että kotimaisen ruokakalan tuotannon kasvutavoitteet. Ympäristöministeriö myönsi hankkeelle yhteensä 130 000 € rahoituksen ajalle 1.2.2022-30.9.2024. Hankkeessa perustettiin yhteistyöryhmä, johon kuului edustajia toimialan keskeisimmistä yrityksistä ja organisaatioista.
Selkeyttä vesien- ja merenhoidon tavoitteisiin
Yhteistyöryhmä keskusteli kalankasvatusta koskevista ympäristötavoitteista ja ajankohtaisista aiheista, kuten hankkeiden tuloksista. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä oli, kuinka sitovia vesimuodostumien hyvän tilan tavoite ja heikentämiskielto ovat ympäristölupaharkinnassa, ja miten kansallinen vesiviljelystrategia ja kotimaisen kalan edistämisohjelma tulisi ottaa huomioon. Ristiriitoja lähestyttiin yhdessä ratkaisukeskeisesti, ja vesien- ja merenhoidon tavoitteiden asettamia reunaehtoja toiminnalle selkeytettiin. Yhteistyöryhmä keskusteli ympäristölupamenettelystä ja eri oikeusasteista saapuvista ympäristölupapäätöksistä. Vesien hyvän tilan tavoite nähtiin ensisijaisena yhteisenä intressinä, mitä pyrittiin edistämään hankkeen aikana.
Ratkaisuna uudet innovaatiot ja paremmat toimintatavat
Vesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja kestävän vesiviljelyn edistämiseksi yhteistyöryhmä haki ratkaisuja uusista innovaatioista, kuten erilaisista tuotantoteknologioista, avomerikasvatuksesta ja ravinnepäästöjen kompensoinnista. Yhteistyöryhmä näki tärkeänä sen, että uusien innovaatioiden pilotointia tulisi edistää koetoimintaluvalla, ja siihen tulisi hakea selkeitä pelisääntöjä. Siten koetoiminta toisi tärkeää lisäarvoa toimialan uudistamiselle. Lisäksi hankkeessa tunnistettiin tarve kehittää nykyisiä toimintatapoja ja jalkauttaa uusia ympäristön kannalta parhaita käytäntöjä. Erityisen tärkeänä koettiin ympäristövaikutusten arvioinnin työkalujen kehittäminen ja viranomaistulkinnan yhdenmukaistaminen. Mallinnus-, mittaus- ja laskentamenetelmiin toivottiin yhteisiä linjauksia, mikä edistäisi toiminnan harjoittamisen tasapuolisuutta valtakunnallisesti.
Hankkeen keskeiset tulokset ja hyödyt
Hankkeen aikana perustettiin yhteistyöryhmä, jonka kautta luotiin ratkaisukeskeinen toimintamalli. Yhteistyöryhmä käsitteli vesien hyvän tilan saavuttamisen ja tuotantomäärien lisäämisen välisiä haasteita ja etsi niihin käytännön ratkaisuja. Tämä yhteistyö on syventänyt eri toimijoiden välistä ymmärrystä ja auttanut hahmottamaan kokonaiskuvaa paremmin. Hankkeen rooli oli ennen kaikkea yhteistyön parantamisen tarpeiden tunnistajana ja keskustelufoorumina. Keskeiset linjaukset löytyvät myöhemmin julkaistavasta loppuraportista. Tulokset ovat organisaatioriippumattomia ja monistettavia, ja niitä voi hyödyntää myös muilla toimialoilla ja kehittämishankkeissa.
Tulevaisuuden näkymät
Vaikka hanke on päättynyt, yhteistyöryhmä on sitoutunut jatkamaan yhteistä ponnistelua vesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja kestävän vesiviljelyn edistämiseksi. Hankkeen aikana saatiin paljon hyviä ideoita, joita halutaan saattaa yhdessä käytäntöön asti. Jatkossa yhteistyöryhmän työskentely tukee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valtakunnallista vesiviljelyn koordinointi- ja asiantuntijatehtävää. Hanke on osoittanut, että yhteistyöllä ja innovatiivisilla ratkaisuilla voidaan saavuttaa merkittäviä edistysaskeleita ympäristönsuojelussa ja kestävän kalankasvatuksen kehittämisessä.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Veera Hauhia, veera.hauhia@ely-keskus.fi. puh. +358 295 022 070.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Särkiniemen kaivosalueella ei terveysriskejä – kunnostustarve ekologisten riskien takia16.1.2025 07:35:00 EET | Tiedote
Leppävirran Särkiniemen entisen kaivosalueen riskit selvitettiin. Alueella ei ole osoitettavissa sellaista altistumista, josta aiheutuisi terveyshaittaa. Kunnostustoimia suositellaan silti ekologisen haitan vuoksi. Selvitys on osa valtion rahoittamaa KAJAK-hanketta, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.
Kuusamon ja Kemijärven välisen linja-autovuoron aikataulu muuttuu (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)15.1.2025 14:15:02 EET | Tiedote
Kuusamosta Kemijärvelle iltapäivällä lähtevän linja-autovuoron lähtöaikaa aikaistetaan 10 minuuttia 20.1.2025 alkaen. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa sujuva vaihtoyhteys Kemijärveltä Helsinkiin lähtevään yöjunaan. Vuoron uusi aikataulu on seuraava: • Kuusamo Kelantie 16.10 • Ruka Kumpare 16.40 • Käylä Sale 17.00 • Suomuhotelli 17.55 • Kemijärvi rautatieasema 18.35 Juna Kemijärven rautatieasemalta Helsinkiin lähtee klo 19.00. Vuoron aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä SAJM Holding Oy:n Harjunpään aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutuksista, Ulvila (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän SAJM Holding Oy:n Ulvilaan Puhjun, Ruoppakylän ja Rankhuhdan väliselle alueelle suunnitteleman aurinkoenergiahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.
Kangasjärven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtävillä (Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa)13.1.2025 10:14:09 EET | Tiedote
Neoen Renewables Finland Oy:n Kangasjärven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on nähtävänä lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Ohjelmaa koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 14.3.2025.
Uudet yrityksen kehittämisavustuksen haut käynnistyvät Pohjois-Suomessa 13.1.2025 (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi)9.1.2025 14:09:26 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus avaa ensimmäiset vuoden 2025 yrityksen kehittämisavustusten haut Suomen rakennerahasto-ohjelmasta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027. Osa hauista on jatkuvia ja osa määräaikaisia, ja määrärahat vaihtelevat maakunnittain ja erityistavoitteittain. Hakijoita pyydetään olemaan yhteydessä yritysasiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä, jotta hakemus voidaan ohjata oikeaan hakuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme